【網絡熱話】返兼職唔搵長工 打工仔最理想嘅生活? 網民:自己開心最緊要

最近在討論區,就有打工仔分享個人經驗,表示經過長期返Part Time,令他明白到什麼是真正的生活,網民都相當同意:「你開心就可以!」

點擊即看事主親身經歷⏩⏩

事主分享:

-自己年過三十,自從兩年前被解僱之後,就一邊兼職,一邊參加興趣班,終於明白咩叫Work Life Balance

-喺同學聚會啲同學個個都喺度呻上司點衰法,要點升職,有人就話想轉工辭職

-我喺側邊又好似異類咁,只係喺度食花生

-身邊人都唔認同,覺得賺得太少,話唔夠三十年後退休

-但其實我呢家咪過緊退休生活囉,唔係仲開心咩?

 

網民回應:

/Full Time咁辛苦,當然輕鬆啲好啦,咁辛苦做咩啫,自己開心最緊要

/儲唔到錢,月月清

/我都好同意,要玩當然趁後生,老咗都唔知玩唔玩到,請問有咩兼職好做

/返咗一年正職,就已經想拎綜援啦

/咁樣過到咪得囉,無必要辛苦自己,有時間最好做埋運動,有健康嘅身體最重要。

/我都試過大半年只係返兼職,真係幾爽,但就無多餘錢可以去旅行

/我無做嘢半年,好開心,學多咗嘢,身體又好咗,雖然有時會擔心,不過好快做其他嘢又唔記得咗

/搵錢夠自己洗咪得,完全無問題

/搵錢、儲錢咁辛苦,都未必有命留到退休用

/做老闆嗰啲真係Work Life Balance,平日都得閒嘆世界,錢就人哋幫佢哋搵

/我以前會搵兩日去做體力勞動嘅兼職當做運動,

之後返一兩日做promoter,有時想坐就搵啲兼職資料輸入員做下

/恭喜樓主看破紅塵
/如果太大洗無剩錢,衰啲講,老左真係折墮

/跟住大眾期望追求啲唔係自己想要嘅嘢,好辛苦

 

需要一份全職工作,還是一份兼職,其實很視乎個人需要。如果你需要的是穩定的收入,當然就是全職比較好;如果想找尋真正的自己,讓自己有多點時間體驗休閒生活,兼職就是不二之選。只要財政狀況允許,能夠應付生活的話,就不需要太在意自己是否合乎社會標準,是否很「異相」。

工作得很辛苦,未必是工作不適合你,可能只是壓力太大,不妨舒緩一下自己的工作焦慮,維持你的心理健康。

 

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職涯規劃】男人四十而不惑!步入40歲後要學懂的職場智慧

    俗語有話「四十而不惑」,若由大學畢業起計,40歲的中年人已累積十多年的工作經驗,在職場上面對過大大小小的挫折,理應對未來事業有更清晰的規劃。以下有7個步入40歲需領悟到的職場智慧,或許能啟發所有打工仔,走少點冤枉路!

  • 【職場熱話】畢業生返工感煎熬 網民安慰:公司又唔係你嘅

    畢業生初出茅廬,難免在職場上遇到挫折,在這個時候應該怎麼辦?最近在討論區就有網友就感嘆自己開始返新工已經一段時間,仍然對返工有一份恐懼,覺得每日返工好痛苦,其他網民都紛紛留言獻策。

  • 【職位招聘】華懋集團招聘日有500個空缺 5.19即場面試!

    疫情影響就業市場,為香港各行各業帶來前所未有的衝擊。在失業率高企的情況下,華懋集團最近就與市區重建局簽訂合約,共同營運及管理中環街市,並於5月19日 (星期三)佛誕當天舉辦招聘日,提供即場面試機會及發出聘用通知,讓正求職的香港人帶來就業機會。

  • 【職涯規劃】26歲打工仔爭扎轉行與否 「愛情同麵包點解唔可以兼得?」

    工作佔據了生活的一大部分,如果工作得不開心,隨時影響身心健康。不過,如果工作得開心,但薪金不高,在面對「愛情」與「麵包」的兩難情況下,你會又如何抉擇呢?

  • 【見工面試】求職被問「你點解揀我哋公司?」 3個完美回答獲取HR歡心

    「你為什麼選擇我們公司?」是面試中最常出現的問題,事實上,HR不是想聽到應徵者虛偽地吹噓公司優點,而是透過你的答案,觀察你對工作崗位及企業文化有多了解及匹配。因此回答時可從以下3個方向著手,把自身職涯規劃及公司發展「Connect」起來,令對方留下深刻印象。

  • 【職場熱話】新經理搞錯同事亂針對 打工仔無奈︰無知真可怕

    上司對下屬的態度,照道理都是取決於打工仔的工作表現及態度。有些上司如果對某人不滿,可能會特別針對他,以其知難而退,讓他收歛一點;不過,如果無緣無故被針對,又或是無辜受到牽連,相信打工仔也只有無奈。

  • 【職場熱話】40歲文職女中年失業 降grade減人工都無人請 網民:藍領係唯一出路

    本港失業率升至7.2%,有學者預料數字仍未「見頂」,即未來將有更多人加入失業大軍。日前有40歲從事文職的女網民於網上發文,大呻中年失業苦況,指自己即使願意降grade減人工,也未能成功爭取工作,令她倍感灰心。

  • 【職位招聘】旅遊業疫苗中心有咩空缺?做登記員日薪$1300!

    新冠肺炎影響各行業,前線打工仔無工開的情況尤其嚴重。為降低失業率,增加香港人就業機會,政府早前為旅遊業從業員推出約2000個為期5個月的職位空缺,該計劃由即日起至下周一接受報名,會分階段招聘人手。在2000個職位空缺中,登記員日薪達$1300,成打工仔的熱門應徵目標,究竟哪些人符合入職條件,而有興趣的又可以到哪裡申請呢?

  • 【搵工快報】零售業有轉機?多個大品牌有全職兼職職位空缺!

    新冠肺炎重創各行各業,零售業、飲食業、旅遊業首當其衝,可是隨著本港疫情逐漸減緩,確診數字下降,不少行業都陸續重回軌道,當中零售業有不少大品牌釋出多個全職及兼職職位空缺,包括一田、馬莎等,有意尋找零售業工作的打工仔,不妨查看品牌的入職條件,透過CTgoodjobs網站或搵工快申請有關職位吧!

  • 【求職攻略】職場新鮮人篇:寫CV要避免的15大錯誤

    從事獵頭工作近十年、並一直有提供Career Coaching服務的久保,平時喜歡在社交平台「全職獵人」專頁與網友分享獵頭界奇人異事,並喜歡教大家搵工技巧,他指經常有讀者問他:「究竟你用多長時間去看一份履歷表?」久保一連數篇從CV到面試,與求職者分享成功秘訣。