【網絡熱話】「返咗5年工 有冇人拎唔出5萬現金?」網民︰無債無咭數算叻仔

香港人生活水平高,想打一份工儲錢買樓,難度十分高。最近更有網民在討論區開Post,問「做咗嘢5年嘅人,有冇人5萬現金都拎唔出」,引起大家熱烈討論,不過大部分人都表示「無負債已經好好」、「欠5萬就大把」等等,甚至有人笑說「無父幹,要怪就怪我老竇唔上進,無留層樓畀我」,可見有不少人跟出Post網民的情況相若。

延伸閱讀︰【香港買樓】買唔起樓被親戚睇小 打工仔:有樓先叫成功?

頭5年工作難儲錢?網民︰半份糧係家用
剛踏出社會工作,大部份的打工仔都從低做起,除非你有專業技能,普遍的助理工作,月薪大概$15000左右,而亞洲人著重家庭觀念,因此打工仔都會部份人工當作家用,孝順父母養育之恩。不過,對初入職場的年輕人來說,頭幾年的職業生涯並不易過,就如網民今次出Post「 做咗嘢5年嘅人,有冇人5萬現金都拎唔出」,正正道中普遍年輕人的感受。

一齊看看網民怎樣說! (按圖了解更多)

延伸閱讀︰【公屋政策】輪候公屋要5.6年 打工仔幾錢人工先申請得?

戶口得10萬元 80後打工仔︰我係咪好無用
80後打工仔阿偉曾投稿表示,自己年過30歲,只銀行只得10萬儲蓄,被「自己係咪好無用」。他無法儲錢的原因,源自今年新冠肺炎疫情關係,令收入減少,而自己的開支又大,因此儲錢速度不進反退。

延伸閱讀︰【儲蓄理財】網民創水桶儲錢法 自製近$4萬年尾Bonus

延伸閱讀︰【自我增值】慳錢可以慳到買到樓?節儉網民分享儲錢心得

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【網絡熱話】「帶飯返工年慳過萬去台灣」 網民:買餸唔使錢?

    不少打工仔為了慳錢,都選擇帶飯返工。減少外出用餐,的確可以節省時間及金錢,不過是否可以儲大錢,則見仁見智了。日前,有網民在Facebook「公務員secrets」投稿,表示「在商業區食午餐,即使普通茶餐廳,碟頭飯加飲品,平均每餐起碼60元。假設每個月返20日工,一個月的午餐開支就近1,200元,每年大概慳到1.4萬,夠一家四口去台灣4天遊了。」有人看到此帖子,紛紛認為樓主「從未去過街市」、「買餸唔使錢?」,大呼樓主離地。

  • 【職場熱話】月賺$12,000夠用?網友︰無人無物 仲有錢儲添...

    早前政府統計處公布本港最新的《香港的女性及男性—主要統計數字(2020年版)》,列出2019年男性和女性的月入中位數,分別是$20,000及$14,300。報告一出,不少讀者議論紛紛,有人指身邊的女性賺錢能力比男性強,亦有人表示本港失業率創近15年新高,達6.2%;就業不足率亦有3.7%,接近17年來的高位,未來的港人的賺錢能力一定下降。

  • 【職場熱話】返工返到想自殺 網民:為咗一份工作 真係值得咩?

    香港打工仔壓力大可能是世界級,每天都在高壓下工作的情況時常上演,工作壓力大、返工不開心、不懂得減壓、沒有傾訴對象、情緒得不到釋放的出口,但工作緊張的步伐卻難以允許你停下來稍作喘息,負面情緒不停累積,然後終有一天會滿瀉爆煲……你找到你的情緒出口嗎?

  • 【讀者投稿】職場童顏係好定壞? 同事:新同事以為我係FG 點知其實……

    人人都想看起來年輕活力一點,童顏似乎擁得天獨厚的優勢。不過,在職場上擁有童顏的打工仔,又是不是優點呢?得到稱讚固然好,但別人會否以為你沒經驗而對你的工作能力有所質疑呢?

  • 【兩性關係】返工無流汗唔沖涼 男友開post轟女友7宗罪

    新冠肺炎病毒傳播力驚人,大人及小朋友都知道要勤洗手,並戴口罩出街,好好保護自己。不過,最近有男網民就在Facebook出Post,大轟同居的女友衛生意識欠佳,並有另外6個壞習慣令他無法接受,因此希望透過「Facebook大神」的力量,幫忙解決兩人的問題。

  • 【職場熱話】靚女見工有著數?網民大呻︰世界好現實

    網絡流傳一句說話:「你的樣子如何,你的日子也必如何」,用以概嘆一個人的樣貌能夠影響命運。而最近就有網民於討論區發文,感慨面試時遇到「樣靚」對手,頓時覺得自己已經「輸咗」。

  • 【職場熱話】Email鬧笑話 對方下款寫「BR」 同事次次回覆都……

    不少職場都需要使用電郵作溝通,不過,很多職場新人都未習慣使用電郵溝通,常發生誤會或串錯字等問題,因而鬧出不少笑話。你又有沒有試過以下情況?

  • 【人工加幅level up】人工加得少少?4招幫你爭取理想加幅

    身為打工仔,返工最大的得著除了工作上的滿足感外,更多的絕對是那份人工。不過,根據香港人力資源管理學會早前公布的最新薪酬趨勢調查結果顯示,本港僱員今年平均加薪只有1.4%。

  • 【讀者投稿】平時睇得AV多都有用? 同事:嗰次我哋要憑認對胸認人……

    男士間打開話題匣子的題材不外乎睇足球、機械人、波鞋、玩具等,還有一種共同語言叫AV。雖然看AV已不只是男士的專利,但沒想到這一種興趣,都能在職場上大派用場?

  • 【職場熱話】日日返工畀人鬧 打工仔:着大地色tone衫都鬧……

    這世界上沒有人是完美的,工作總有犯錯的時候,被上司或老細訓話是在所難免的。然而,如果返工日日都被無理取鬧的上司當箭靶,這樣會是多大的壓力?長此下去,可能令自己的精神健康都會出現問題……