【網絡熱話】「返咗5年工 有冇人拎唔出5萬現金?」網民︰無債無咭數算叻仔

香港人生活水平高,想打一份工儲錢買樓,難度十分高。最近更有網民在討論區開Post,問「做咗嘢5年嘅人,有冇人5萬現金都拎唔出」,引起大家熱烈討論,不過大部分人都表示「無負債已經好好」、「欠5萬就大把」等等,甚至有人笑說「無父幹,要怪就怪我老竇唔上進,無留層樓畀我」,可見有不少人跟出Post網民的情況相若。

延伸閱讀︰【香港買樓】買唔起樓被親戚睇小 打工仔:有樓先叫成功?

頭5年工作難儲錢?網民︰半份糧係家用
剛踏出社會工作,大部份的打工仔都從低做起,除非你有專業技能,普遍的助理工作,月薪大概$15000左右,而亞洲人著重家庭觀念,因此打工仔都會部份人工當作家用,孝順父母養育之恩。不過,對初入職場的年輕人來說,頭幾年的職業生涯並不易過,就如網民今次出Post「 做咗嘢5年嘅人,有冇人5萬現金都拎唔出」,正正道中普遍年輕人的感受。

一齊看看網民怎樣說! (按圖了解更多)

延伸閱讀︰【公屋政策】輪候公屋要5.6年 打工仔幾錢人工先申請得?

戶口得10萬元 80後打工仔︰我係咪好無用
80後打工仔阿偉曾投稿表示,自己年過30歲,只銀行只得10萬儲蓄,被「自己係咪好無用」。他無法儲錢的原因,源自今年新冠肺炎疫情關係,令收入減少,而自己的開支又大,因此儲錢速度不進反退。

延伸閱讀︰【儲蓄理財】網民創水桶儲錢法 自製近$4萬年尾Bonus

延伸閱讀︰【自我增值】慳錢可以慳到買到樓?節儉網民分享儲錢心得

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職位招聘】網傳港媽時薪$100請補習老師照顧SEN男童 被轟侮辱同行

    不少大專、大學生在課餘時間打工賺錢,補習老師就是其中一個熱門的職位。有家長看中大專、大學生工作時間較彈性,而且被市面上的補習天王價錢便宜,因此不少人都會網上出Post招聘補習老師,教功課的同時,亦可以幫忙照顧子女,一舉兩得。可是,最近有位香港家長以時薪$100,在網上招聘補習老師,卻被轟侮辱同行,原因是受教對象為SEN (有特殊教育需要,Special Educational Needs)、正讀小五的兒子。

  • 【職場文化】疫市升職加人工!因乜原因打工仔想拒絕公司?

    疫市下求職市場不樂觀,別說升職加人工,相信打工仔能安然渡過這個艱難時期,已非常感恩。不過在人人擔心無工開時,有打工仔卻因疫市升職加人工而擔憂,更在網上討論區出Post詢問網友意見,甚至想拒絕公司的offer,究竟原因是甚麼呢?

  • 【職場熱話】朋友愛比較工作待遇 打工仔大呻心好累:每次食飯都傾人工講到悶

    香港打工仔工作壓力大,放工與朋友相聚是減壓方法之一。最近讀者Irene(化名)向我們分享與朋友的不愉快經歷,表示他們每次聚會的話題也圍繞著錢,常比較大家的薪金職位,又會暗諷他人賺得少。她慨嘆多年友情彷彿只剩下金錢,沒有其他值得討論的事。

  • 【政府工略】29歲做7年ACO月入$24000 住公屋有30萬儲蓄 因咩事怕無未來?

    「生命滿希望 前路由我創」,雖然這句廣告Slogan有點兒老套,可是要明白箇中真諦,並非人人都做到。最近有名自稱已做了7年助理文書主任 (ACO)的29歲網民,因對未來感到不安,所以在Facebook專頁「公務員secrets」投稿,問其他網民對投資的意見,卻反被網友指是「人生勝利組」,根據現時的人工及儲蓄已比好多香港人好,直斥「羨慕死好多人…」

  • 【職涯規劃】32歲月薪$16,000 有100萬儲蓄 打工仔︰係咪人生已完?

    香港人經常為工作、生活而煩惱,有時它們更會成為大家的無形壓力,令生活變得更難受。每個人都有自己的步伐,有時未必需要隨波逐流,別人結婚你結婚,別人生仔你生仔,就如最近有打工仔在網上討論區,指自己32歲還打份人工極低的工作,想儲錢之餘,更表示「人生已完?」

  • 【職場熱話】做管理層有6位數薪酬 打工仔︰人工高但不快樂

    人工低有壓力,人工高又有壓力,在香港打工其實都幾痛苦。最近,有打工仔在討論區出Post,表示自己工作多年,由實習做到現在升為中級管理習,一個月人工達6位數,「人工高但不快樂」,引起網民熱烈討論,當中有人更指責他,究竟發生甚麼事?

  • 【職場熱話】升職加人工唔敢同屋企人講?網民:加$500人工都要添家用

    市道艱難,如果打工仔有機會升職、加人工、派花紅及出雙糧,是值得開心的事。不過最近有網民在討論區分享,即使加人工也不想讓家人知道,原因竟然是怕要加家用,而且鄰近新年會被三姑六婆追問,因此寧願不說。

  • 【職場熱話】2.2萬返大公司 VS 2.8萬做細公司 打工仔苦惱:轉唔轉工好?

    很多打工仔在轉工時都會面對「人生交叉點」,常見的情況是新公司提供了Offer,但工作條件各有優劣,令人難以取捨。近日有網民在討論區求救,表示自己要在兩份工作中二揀一,一份人工高但要返5.5日,另一份人工較低但是跨國大公司。如果是你會如何選擇呢?

  • 【職場熱話】返工淨係為份糧?網民討論五大方面保持上班動力

    相信好多打工仔每日都會問自己:「返工究竟為咗咩?」,答案因人而異。可能有人為了賺錢,有人只為興趣,甚至根本搞不清楚工作的意義。近日有網民在討論區發文,研究大家如何保持上班的動力,引起打工仔熱烈討論,分享使其努力工作的原因。

  • 【網絡熱話】下半世月薪30K都得?人工到幾高會停止追求?

    香港百物騰貴,生活指數冠絕全球,加上巿場競爭激烈,打工仔想出人頭地,賺更高的工資安居樂業,絕非易事。但是在香港,到底要月入多少才算是「足夠」?