【網絡熱話】鋼之紮鐵術師 詛咒師 盤點網友設計古怪職位名稱

別以為新冠肺炎疫情影響全球經濟,香港的失業率又持續高企,企業請人會輕而易舉,其實每個行業都要靠Gimmick才能生存,單看求職市場,特別是主攻年輕人市場的公司,陸續將古舊的職位名稱改頭換面,化成趣味性極高的職銜,就如之前熱爆網絡的「肉類分割員」便是最佳例子。以下有多個由網民及企業創作的古怪名稱,當中你又估中幾多份職業呢?

延伸閱讀︰【網絡熱話】出席婚禮要守10戒 網民鬧爆:炒咗個婚禮統籌啦!

延伸閱讀︰【職場文化】太好人都係錯!職場上呢3種人最容易被蝦?

延伸閱讀︰【返工血淚史】網民怒數公司10宗罪 開會至少發言一次未算慘

 

CTgoodjobs 推出全港首創 WhatsApp 搵工平台「搵工快」,八大行業 2,000+ 前線、兼職空缺等緊你!

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【讀者投稿】同事返工時間處理副業生意 做嘢甩漏要人執手尾

    很多打工仔除了擁有一份正職之外,都會經營副業或做Freelance,賺多點外快幫補家計。部分企業亦默許員工經營與公司業務無關的生意,只要不影響工作表現及效率即可。不過,有些不自律的職員不僅在辦公時間顧住「睇自己盤生意」,做事更十分甩漏,更差點令公司蒙受損失,要其他同事執手尾。

  • 【網絡熱話】網民一人一份超Hea筍工 咁Hea都拎60K人工?

    筍工個個都想搵,工作量少而人工高就最好啦!當你抱著「呢個世界邊有咁多筍工」,真的以為「而這些機會不是屬於我的」,原來不少打工仔都有一份超Hea筍工在手!最近有網民在連登開post「講低一份你返過最Hea嘅工」,睇完都覺得好羨慕啊!

  • 【職場熱話】返學定返工辛苦啲?網民:返工係賺錢,讀書要俾錢

    返工辛苦還是返學辛苦?相信這個是一個世紀大難題。大部分學生都嚮往成人的生活,因為不用再考試測驗,又可以賺錢滿足自己的欲望;而打工仔則常常懷念校園生活,希望回到人際關係簡單的世界,而且不必為三餐而煩惱。你又喜歡返學或返工呢?

  • 【職場熱話】見工一開電腦播AV!應徵者:女友前一晚睇完冇閂……

    有關面試見工技巧的文章,在網上應有過千篇,不過現實中,很多求職者在面試時都總是意外頻生!

  • 【職場熱話】上司乜都管 冇表情、皺眉都唔得 網民:慘過坐監

    雖然上司的工作包括管理下屬,然而,並不是每個上司都懂得拿捏管理的程度,不懂得放手讓下屬完成工作、不信任大家、工作上事事都要知,有些更甚,連下屬的個人習慣都要管要理,真係會令員工非常困擾!

  • 【讀者投稿】控制狂上司命令同事删除訊息 同事失控:我唔删呀!

    在自己成為別人的上司前,各打工仔都一定遇過很多類型的上司,而其中一種很容易迫到大家壓力爆煲的,是甚麼都要按他意思做、所有步驟都得向他報告、細微到你跟哪個部門的同事說了句甚麼的話,他都要知道的這種控制狂上司!

  • 【網絡熱話】出席婚禮要守10戒 網民鬧爆:炒咗個婚禮統籌啦!

    「無人情唔好嚟我個婚禮」、「人唔到禮都要到」,相信大家在討論區或Facebook,看到有關結婚的話題,就會見到新人有這些言論被鬧爆,其實這些情況不只在香港發生,最近澳洲有對新人舉行婚禮,託婚禮統籌向各位來賓傳送喜帖,帖上除了列明婚禮的資料,更有10大戒條,來賓看畢後大感不滿,隨即放上社交媒體發洩。

  • 【職場熱話】男朋友失業逾年 女網民:愛情與麵包只能二揀一?

    經濟持續低迷,不少市民都處於失業狀態,僅靠積蓄過活。如果你的另一半失業多時,你又會如何面對呢?近日有女網民在討論區呻苦,表示其男朋友自從年初被解僱後便失業至今,雖然中間有搵工但不獲聘用,之後更越來越懶散。「我成日Send招聘廣告鼓勵佢咩都試下,佢講多兩講又躁底,我又驚俾太大壓力佢,都唔知可以點幫佢……」

  • 【職場熱話】過咗試用期但每日都想辭職 應該點好?

    新冠肺炎疫情下市道艱難,很多打工仔就算對於現職工作存在很多不滿和怨言,都不敢輕舉妄動去轉工或辭職。不過,如果發現公司架構、同事和上司的處事方式很有問題,應該辭職還是先留下來?

  • 【職場熱話】男朋友同EX一齊返工 女網民日日擔驚受怕

    許多電視劇集都有辦公室戀愛的情節,但去到真實的職場,大部分員工對辦公室男女關係都採取避之則吉的心態。不過天意不由凡人所控制,近日有女網民在網上討論區分享,其男朋友最近到新公司上班,竟發現前女友跟他在同一部門工作。她知道之後內心一直忐忑不安,擔心二人舊情復熾,經常胡思亂想,更有自私的想法,希望男朋友辭職另覓工作。