【職場熱話】人工低但唔想走出Comfort Zone 網民:40歲先嚟轉工你會喊

【職場熱話】人工低但唔想走出Comfort Zone 網民:40歲先嚟轉工你會喊

Comfort Zone的威力到底有多大?即使薪金低、老闆差,甚至有其他公司的Offer也不願意離開?年僅24歲的事主表示自己找新工作已有一段時間,但每次收到約面試的電話就緊張,更千方百計找藉口推卻面試甚至新的工作機會,繼續留在現職的公司,於是他在討論區請求網民指導令自己決絕離開的方法。

【職場熱話】投身社會話題突變 同朋友食飯只有幾種話題?

網民勸告趁後生就要轉工
網民都紛紛指事主24歲就已經有這種「退休心態」是不要得,應該趁年輕轉工,「23歲講到43歲咁,咁後生轉行都唔驚啦」、「做到40歲個時先想轉你就喊㗎啦」。不過事主回覆指自己打算找一份政府主任級的文職工作「平穩過世」就已經足夠,只是沒有回音。其後有網友指要找這類工作要識人才有優勢,「其實好多政府文職都係啲姨姨叔叔報,人工低到分分鐘你出面做五年已經爆咗人工,同埋政府好睇人事關係,有朋友做過有人介紹只會循例見一見就內定。」看來事主距離成功轉工又多了一個障礙。

有網民就教路如何決絕離開現職公司的舒適圈,「我會印定辭職信,一有不滿即出信」,事主則回覆「但都要揾到份好工先」,該網民再留言指「真係頂唔順我會用裸辭㗎」,然而事主仍然堅持「為咗生活我可以忍」。看來事主仍然留戀這個舒適圈,一日未找到理想的新工作,也堅持留在現職公司。

【職場熱話】想30歲結婚? 網民計過每月要儲$2萬

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More