【職場熱話】仲有人用舊iPhone?打工仔:iPhone 6s先係神機

自從Apple推出iPhone 12及iPhone 12 Pro,全港再掀起換iPhone的熱潮。不過,對於很多不喜歡追逐潮流的果迷來說,2015年推出的iPhone 6s才是「神機」,有不少打工仔都表示「iPhone 6s用足5年無壞過!,而最重要的是iPhone 6s有實體Home Button,這亦是果迷不願意捨棄的其中一個原因。

延伸閱讀︰【新聞熱話】全球打工仔要用幾多日人工先買到iPhone 12 Pro?

對於不喜歡追隨潮流的打工仔來說,表示到現在依然用iPhone 6s,曾被同事反白眼,「你無錢買新機咩?」、「好舊架啦喎!」、「點解唔換新機啫?」,有網民則認為手機完好無缺,根本不需要花錢換新錢,而且Apple年年都換款,根本無辦法追貼。各位果迷,你哋又點睇呢?

延伸閱讀︰【職場健康】打工仔手機成癮 調查:連OO都要睇電話

 

延伸閱讀︰【考起】20條Apple 面試問題 你又識唔識答?

 

⏩⏩  大把兼職、散工、前線好工等緊你!即用「搵工快」WhatsApp 搵工  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【手機病毒】iPhone都會出事?中毒點算好?

    Apple推出的iPhone系列向來有保證,尤其是在防毒方面,因此甚少出現手機中毒的情況。不過凡事總有例外,最近不少iPhone用家都表示自己的手機中毒,彈出奇怪的訊息。究竟為何Apple有強大的防毒系統,iPhone都會中招呢?中毒後又怎處理?

  • 【新聞熱話】全球打工仔要用幾多日人工先買到iPhone 12 Pro?

    Apple早前推出全新iPhone 12及iPhone 12 Pro,引來全球果迷瘋狂搶購,特別是iPhone 12 Pro的太平洋藍色,令大家目不轉睛。iPhone常被外界批評定價過高,雖然今次因為隨機不附送耳機及充電器而降低定價,不過iPhone 12 Pro最低入手價仍需$8,499。究竟打工仔要花幾多日人工,才可以買到新iPhone呢?一齊看看調查吧。

  • 【自我增值】打工作提升工作效率 5個小習慣要注意

    打工仔每日返足8小時,工作時間長,需要處理的事情又很多,忙起來分分鐘做不完手上的工作,又要無限OT!

  • 【技能提升】帶飯唔知煮乜好? 即睇5大烹飪app!

    隨着新冠肺炎(COVID-19)再次在香港爆發,一眾打工仔為求防疫,午飯時間放棄外出堂食,改為叫外賣或帶飯。選擇帶飯的打工仔或許覺得,每天思考煮甚麼菜式帶飯,實在是一大煩惱。其實現時市面上有不少烹飪app提供大量食譜,教打工仔烹調不同佳餚!CTgoodjobs為各位精選5個烹飪app:

  • 【職場制勝】蘋果教主Steve Jobs每天都做的3件事

    IT界最傳奇的人物,蘋果教主創始人之一Steve Jobs,雖然於2011年以56歲之齡早逝,但他的影響力卻延續後世。你或許不知道,Steve Jobs部分不可思議的日常習慣,正影響著世上知名公司的創辦人和CEO。他的獨特,令他攀上事業高峰,成為世界知名的科技界人才:

  • 【職場技能】00後呻返工冇得用筆劃打字 打工仔:學倉頡啦!

    智能手機日漸普及,雖然能令大眾生活變得方便,任何資訊亦能垂手可得,但智能手機亦有其缺點,其中一個意想不到的影響,竟是令一些年輕人不懂使用筆劃以外的輸入法,有00後學生在討論區向網友求救,希望可以在電腦安裝筆劃輸入法,沒想到網民意見一面倒:「學倉頡啦!」

  • 【八達通登錄Apple Pay】實體卡Bye Bye?簡單加卡教學

    打工仔每天上班下班,幾乎都會用到八達通卡,以後不需要在人來人往的閘機前「左摷右摷」,因為八達通在今天(2日)正式登錄Apple Pay!iPhone用家只需要把八達通卡加入iPhone內的Apple Wallet,就可以透過手機進行交易,更可以隨時隨地於手機內為八達通增值,過程無需手續費。

  • 【技能提升】玩手機令你瞓得差? 學識一招即提升睡眠質素!

    現代都市人手機不離身已成習慣,工作時間固然少不了使用電話輔助及與客戶溝通,但於私人時間如下班後或用餐時,甚至連睡覺前一刻亦是忙著用手機,撇除睡眠時間外,生活幾乎離不開手機。

  • 【技能提升】3D照片特效唔係Facebook獨有 有個App一樣可以幫到你!

    Facebook近期開放了3D立體照片功能,即使以單鏡頭手機拍攝,亦可利用AI技術變成3D相片發佈,不過加上3D特效的照片暫只能在Facebook上分享,若你想於多平台與朋友分享由2D變成3D特效的照片,或放上其他社交媒體「呃Like」,小編便會建議你安裝以下手機app,一鍵便可將照片加上3D特效。

  • 【技能提升】手機點解急速冇電? 即睇4個加劇電池損耗之壞習慣!

    現代人生活都十分依賴手機,基本上人人都手機不離身,