【職場熱話】各行各業都要識用Excel? 老細:唔識點會有工作機會

【職場熱話】各行各業都要識用Excel? 老細:唔識點會有工作機會

坊間不少招聘廣告都有列明「Proficiency in MS Office, especially in Excel(精通MS Office,尤其是Excel應用)」,究竟Excel有多重要?近日有網民於討論區發帖指,現時統計及分析數據非常普遍,並不是財務人事的特殊要求,認為Excel有一定的重要性。

帖文以「老細問『你連Excel都用唔好,我點畀你呢個工作機會?』為題,道出Excel的重要性。事源事主因工作需要,需要瀏覽不同的公司的招聘廣告。他驚覺大部分的產品、營運、市場營銷等職位要求均提到需熟練運用Excel,精通數據分析優先。事主最初覺得很奇怪,後來卻發現非常有道理,「因為統計同分析數據喺而家的工作中非常普遍,早就唔係財務人事等職位先會有的特殊要求」。

不少網民都認為Word同Excel其實是工作上好基本的要求,「佢無錯,連Excel都用唔好,學咩人搵工啫」、「其實,Word同Excel真係好基本。不過,識同精通,又是兩回事。我諗,一般公司,都係要求識啲簡單Function,如sum、vlookup之類,又或做個表咁」、「大數據年代,理應如此」。另有網民將識用Excel比喻為輔助工具,「真係最基礎,就話你想健身,都要器材同工具幫手。如果你連工具都無,效率就會無咁高」。

如果你不太懂得用Excel,可參照以下連結,增值自己:
Excel新手變達人!打工仔必學8個隱藏秘技公開!
 

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More