【職場熱話】同事病重 冷血同事:仲未死就返嚟做嘢啦

多強壯的人都會生病,惟同事身患重病,你會選擇關心問候對方,還是「加多腳」出言咒罵?近日有網民於Facebook群組「奴工處」投稿指,近日有同事患大病需入院治療,但有冷血同事竟沒有加以關心,更道「未死就返嚟做嘢啦」。不少網民睇唔過眼,希望該冷血同事「他朝君體也相同」。

事主指出,有同事患大病,不知道有冇機會好返,手上的工作要交由其他同事負責,「所以佢入院治療時打電話返嚟道歉,同多謝同事幫手」,豈料,其中一名同事接過電話後大聲說「我都唔知佢病假打電話返嚟做乜嘢?係咪未死呀?未死就返嚟做嘢啦,留低晒啲工作畀人哋做」,事主指,該名同事的聲浪更大到全層都聽到。

網民:會有報應 祝佢他朝君體也相同
有網民指,職場其實有很多這類冷血的人,「佢哋個心態係覺得人哋唔會病或者理得你病成點,總之啲嘢唔好叫我幫手做」、「呢啲人通常都係雙面人,最乞人憎」、「因為一有人放長假病,就會有人假設佢係扮病」。

另有網民認為,這名冷血同事會有報應,並希望事主的同事早日康復,「會有報應,到佢大病肯定冇同事會肯執佢手尾」、「祝佢他朝君體也相同」、「希望你同事快啲好返,呢啲應該都係好有責任心嘅同事」。
 

【職場熱話】老細不滿下屬經痛早走 打工仔:你都係女人

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【網民職場Talk】打工仔日日準時收工 竟險被裁員?

    日劇《我要準時放工》講述女主角東山結衣(吉高由里子飾)秉持「絕不加班」精神,在工作時間內有效率完成工作,每日一到6點便準時收工,卻引起其他同事和下屬側目。想不到現實生活中,有打工仔也因準時收工而引起同事不滿,甚至差點被炒!

  • 【網民職場Talk】打工仔慘遭上司冤枉失職:我都冇跟開!

    正所謂「錯就要認,打就企定!」,如果你在工作上犯任何錯誤,就要認錯和改過,但如果你沒有犯錯,卻被愛推卸責任的上司或同事誣衊,你是否也要默默承受?有打工仔在Facebook分享被上司「砌生豬肉」的經歷,究竟事情結果如何?

  • 【網民職場Talk】同事頻頻去廁所 網民「擔心」:係咪有生理需要

    有沒有發現有些同事常常去廁所呢?如果只去廁所數分鐘就無傷大雅,但如果去超過半小時,甚至一小時,不只會影響工作進度,而且會令上司同事「擔心」健康狀況!

  • 【企業管理】LRC提供全面員工福利 貼心老闆︰無裁員計劃

    在新冠肺炎疫情爆發期間,香港各行各業受到不同程度的影響,當中款待業打擊最大。 「我們沒有裁員計劃,員工的工作保障及健康保障是十分重要的。」 Ladies’ Recreation Club (下稱LRC) 總經理Kurt Walter分享道。

  • 【職場人際】同事對你懷恨在心的6大跡象

    香港出名工時長,打工仔與同事見面的時間分分鐘多過與家人、伴侶相處的時間。面對繁重的工作,同事間少不免出現爭拗,不過最緊要爭執過後仍能保持友好關係,如果想知道對方有沒有懷恨在心,可留意以下6大跡象,盡快解決問題。

  • 【職場心理學】老細忽然黑面10大原因 打工仔小心做錯事

    做打工仔,唔只要識打工,仲要識睇同事、老細的眉頭眼額。老細秒速變臉,我地預設打工仔「做錯事」機率較高(多數係,除非唔係),唔知各位又做過以下邊幾件事呢......

  • 【職場貼士】唔想俾同事嫌你煩? 有5種說話唔好亂講!

    打工仔在辦公室除了埋首工作,有時也會和同事吹水閒聊放鬆一下,不過不是所有話題都可以侃侃而談,如果不能把握談話分寸,有可能令人感到煩擾,甚至被人認為是「麻煩友」,

  • 【網民職場Talk】收幾多錢人工 係咪只做同等價值工作量?

    有些打工仔常說:「收幾多錢,做幾多錢嘢」,即是只做好同等價值工作量,不做多餘的事。畢竟人人想法不一樣,此句話究竟是對還是錯,其實沒有正確答案,而從近日討論區的言論可見,確實有不少人認同「收幾多錢做幾多嘢」。

  • 【職場熱話】由「老屎忽」變新人 打工仔盡訴轉工的辛酸

    天下間沒有一份完美的工作,不少打工仔即使對薪酬、職位前景、公司文化等有著種種不滿,但卻因為「做生不如做熟」,寧願留在不太舒適的「舒適圈」。有網民在討論區發帖,表示因新冠肺炎疫情影響,只好離開工作多年的公司,返新工後有感難以適應,引起熱烈討論。

  • 【職場人際】面對小圈子點算好?教你與討厭的同事相處

    職場以利益掛帥,從來不是交朋友的地方,但現代職場講求團隊合作,同事之間必須保持良好的關係,才能發揮最好的表現。你和同事的關係如何?面對與自己完全不投契,甚至性格十分惹你討厭的同事,又能如何好好相處?