【職場熱話】唔想做細公司?網民︰大公司福利好,做過返唔到轉頭!

小時候經常聽到長輩說﹕「你大嗰搵工記得搵間大公司呀,人工高福利又好。」,但到自己親身經歷時,又有另一番體驗,因為細公司的工作自由度較高,大公司在工作很多制抓,因為有很多規則要跟隨。

延伸閱讀﹕【職場熱話】上司Whatsapp叫人做嘢唔計OT 網民:諗緊係咪應該祼辭

有人在討論區上貼文表示,在大公司工作人工高福利又好,同事多絕不擔心找不到合嘴型的人。工作上資源又多,架構上也很清晰,找另一份工作也有優勢。「香港在大公司出身的人待遇就點都會好,放個名上求職平台都大把人搵。」另一方面有做過不同公司的人也分享若你希望創業,在細公司工作或會有優勢「有心想創業既,細公司會學到唔小嘢,甚至有機會將公司客變成自己客。」

即睇網友在大公司工作的優點和缺點﹕

延伸閱讀﹕【職場熱話】女同事公主病發作 投訴保安唔幫手撳𨋢

延伸閱讀﹕【職場熱話】求職者千字文電郵批評上司唔識in人!網友笑言見工都有神秘顧客?

延伸閱讀﹕【職場熱話】一人一個好上司應有特質 網民:唔會為咗外人犧牲下屬

Look out for further updates on our Facebook fan page!