【職場熱話】夾錢食飯遲遲被拖數?打工仔︰成日扮晒嘢唔記得 點叫佢還錢?

「講錢傷感傷」可謂至理名言,無論雙方的關係密切,往往提及金錢話題,大多數都會嗌交收場。日前有打工仔在網上訴苦,大呻同事每次食飯都不夾錢,「成日扮晒嘢話唔記得咗」,同事經常走數令他感到非常生氣,因此徵詢網民意見,應該如何叫該同事還錢,大家又有何想法呢?

延伸閱讀︰【職場熱話】同事工作量極不平均 網民:我做到隻狗咁佢就日日吹水

有人鍾意跟同事食飯聯誼,增加彼此的感情,但有人就鍾意自己獨自一人,希望有私人空間和時間。不過有打工仔因為經常獨來獨往,甚少跟同事交流,因此被鬧「個性孤僻」,最後更被同事向上司舉報而被解僱。究竟事發過程是怎樣,網民又如何替該名打工仔平反?

延伸閱讀︰【職場熱話】90後返新工即問公司Wi-Fi密碼 上司批態度懶散惹網民熱議

延伸閱讀︰【讀者投稿】老闆唔畀員工喺位食飯 百人迫入Pantry進食恐增肺炎風險

Look out for further updates on our Facebook fan page!