【職場熱話】宗教團體工作是非仲多? 過來人分享經驗

世事並無完美,當薪高糧準,但工作可能要日日OT,所以要找到喜歡的工作並不易。近日有網民於Facebook群組「奴工處」投稿指,如果份工壓力好大,人事方面又好差的話,祼辭都要走,健康係換唔返。不少網民感同身受,更指曾試過做到焦慮爆發。

事源於數月前,事主在教堂擔任文職幹事,突然收到通知,因品格問題而被炒。事主一頭霧水,追查下發現兩位上司向師母講大話,「老作」事主背住教會搵工,事主頓覺委屈,「我唔明點解教會入邊都可以作假見證陷害人」。

不過,事件並未能平息。事主希望當事人向全部工作人員當面講清楚,並且公開道歉。但師母卻表示「冇可能」,「佢哋咁要面,冇理由要人哋道歉。你都唔好將呢件事話畀任何人知,我都會考驗你,係咪一個合格H基督徒」。

事主反被投閒置散 做成更大心理陰影
事後事主遭兩位上司黑面對待,更被投閒置散,「佢哋停咗好多我本身H工作,其中有一次我被分配工作去幫師母打字,係打一本書,而且被告知要幾日內完成,咁我就日日OT到好夜,盡力做希望可以準時交畀師母,但之後師母同我講,其實呢份唔係重要文件,只係見你得閒咪畀你做」。其後更要做清潔消毒,打掃全個教堂及掃外圍樹葉。

整件事對事主有很大陰影,「我離職後,亦有好多閒言閒語,指我搵咗份靚工先離職,真係極度唔開心。而呢件事亦對我造成好大陰影,我仲試過發惡夢見到上司狂鬧我」。幸好現時事主投入新工作,走出陰霾,「我用咗四個幾月先行出陰影,因為精神傷害比身體傷害更加嚴重。千祈唔好忍到自己有焦慮症情緒病,走得就好,搵唔到工就搵Part-time,之前份工逼到我每日壓力好大,瞓得一個鐘,日日喊,又有恐懼,離開後先知原來重有更加好H待遇」。

【自我增值】負能量纏身?6種心態助你走出困局

不少網民看過事主的帖文後感同身受,「我畢業一出嚟做嘢都覺得好大壓力,做咗幾年轉工種,先發覺其實我唔係唔適合返工,而係份工唔啱我。打工都係為份糧為生活,唔需要為份工而無咗生活」、「更高人工都好,揾埋都未夠睇醫生,轉過環境好過」、「而且唔好覺得自己無其他經驗就唔敢轉行,話唔埋人哋就係想請一張白紙,永遠唔好睇小自己」、「試過做到有焦慮爆發,一年了先慢慢放低,之後出現不少後遺症,只能用時間去釋懷」。

 

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【網民職場Talk】趁Lunchtime兼職送外賣遇上舊同學 網民不滿被睇小

    正所謂職業無分貴賤,各行各業都應該得到平等對待及受人尊重。近日有網民於Facebook群組「奴工處」投稿指,兼職做外賣速遞員時被舊同學發現,慘遭白眼,不解為何舊同學要「狗眼看人低」。

  • 【自我增值】科學證實有呢4個特點 IQ比一般人高

    智商並不是決定你在生活中有多成功的最重要因素,但它無疑地能幫助你邁向成功。Travis Bradberry博士是暢銷書《情商2.0》的其中一名作者,也是學習顧問公司TalentSmart的共同創始人,他指出,大多數人都不知道自己有多聰明,但研究顯示,如果擁有以下4個特點,就能顯示出你有較高的智商:

  • 【職場熱話】返工首日夾$100零食錢 即日被炒冇得回水?

    不少公司都有夾錢買零食的文化,各個部門每月夾數百元,整個月就能享用不同的零食。近日有打工仔於Facebook群組「奴工處」發帖指,返工首日便夾零食錢,豈料即日被炒。令網民笑稱被公司騙錢。

  • 【職場熱話】同事病重 冷血同事:仲未死就返嚟做嘢啦

    多強壯的人都會生病,惟同事身患重病,你會選擇關心問候對方,還是「加多腳」出言咒罵?近日有網民於Facebook群組「奴工處」投稿指,近日有同事患大病需入院治療,但有冷血同事竟沒有加以關心,更道「未死就返嚟做嘢啦」。

  • 【職場熱話】落大雨不穿雨衣送外賣 背後原因超心酸

    上網買外賣大行其道,只要留家中,外賣員便會送餐上門,十分方便。不過,近日台灣有網民於Facebook群組「靠北ubereats」上投稿指,自己是一名外賣員,有一次因穿雨衣送餐把外賣袋滴濕,便被顧客負評,於是決心不再穿雨衣送外賣,任由全身濕透。帖文令網民看完心酸。

  • 【職場熱話】被稱作「廢青」不務正業 網民反擊幾句KO

    「廢青」,即指頹廢、不務正業、沒事幹、沒成就的年青人。近日有網民於Facebook群組「奴工處」投稿指,不明白為何要標籤沒工作的人為廢青,這是個人的選擇,為何要被別人標籤。帖文惹起網民熱議。

  • 【職場熱話】90後每月請3日朝早病假 管理層上網求解決方法

    不少人表示,現在的後生仔、後生女唔鬧得,在工作上遇到他們都不知應如何應對。近日就有網民於Facebook群組「奴工處」投稿指,公司裡的90後多次疑因唔想起身而請朝早病假,惟公司不會炒人,不知如何應付該同事。

  • 【職場熱話】昔日狠飛前度今竟變上司 網民:山水有相逢

    「你與我,會過去的,情懷不會倒退」,情侶分手收場,大多都不能做回朋友。在漆黑中你掛念的那個「前度」,竟然變成了上司,會是甚麼感覺呢?近日有網民於Facebook群組「奴工處」發帖指,未來的上司就是其「前度」,應該如何是好?

  • 【面試技巧】「點解我要請你?」 求職者霸氣回答僱主即請

    求職者見工時做足預備功夫,但最怕被HR問起「點解我要請你」,這種尷尬問題實在令人難以招架。

  • 【職場熱話】食Lunch成日走數 同事夾計一招KO

    成世流流長,總會遇著食飯唔畀錢的同事。近日有打工仔於Facebook群組「奴工處」投稿指,其同事經常以不同藉口,博懵「走數」飯錢,最後一眾同事出招對付該同事,並沒有再跟他吃飯,事件惹起網民關注。