【職場熱話】「成個乞兒咁好核突」 帶飯返工被批好Cheap惹爭議

不少打工仔為了慳錢及健康,都會自備飯盒帶返公司食。近日有網民於討論區發帖狠批,認為同事帶飯返工猶如乞兒,更直言與這些同事共事很丟臉。帖文惹起網民熱議,對事主的言論「睇唔過眼」,紛紛揶揄事主。

【職場熱話】後生同事去旅行酸溜溜 網民:啲錢點用關你咩事?
事主以「好唔明啲同事咁鬼Cheap要帶飯返工食」為題,指出成班人食住個兜成個乞兒咁核突。此外,他們還要飲公司的免費蒸餾水,「出街食個Lunch最多咪五十蚊度咁都唔捨得食連支水幾蚊雞都要慳埋」,更直言「同呢啲垃圾一齊做嘢真係冇面」。

事件惹起網民爭議,不少人反問「帶飯有咩問題」,「喺街食又冇益又多味精,梗係叫屋企工人整午餐最好啦」、「別人的自由,你都要管,你都一樣幾Cheap,關你甚麼事呢」、「有時唔係錢問題,出去一樣唔知食乜」、「樓主入世未深,到你有家庭有兒有女,你會明白」、「50元有咩好嘢食,食埋啲千年殭屍肉,鹽多油多,真係死都死得快啲。自煮原因很多,健康理由、怕逼理由、省錢理由、舒適理由,不一而足,唔係一定要慳錢」。

【職場熱話】男朋友駕Van仔被親人勸分手 事主無奈呻「唔知點做」

網民:帶飯冇問題 但唔好叮有味食物

亦有不少網民揶揄事主,「呢個月尾炒埋你睇你飯兜都冇得你食呀」、「你工作邊區?外邊午餐,等閒一百蚊落樓」、「你平時自己帶水返工,自己帶廁紙」、「自信並唔係這樣煉成的」、「Cheap得過你把口」、「你冇愛心飯盒,眼紅呀」。

另有網民分享其他同事帶飯的經歷,「最憎公司的中女個飯盒又鹹魚又肉餅叮到Office又臭又酸縮一陣怪味!有次忍唔住將個叮緊飯盒暫停成個掉入垃圾桶,跟住女同事喊咗出走去老闆投訴!老闆話下次唔好帶強烈氣味食物返公司,後尾佢覺得委屈辭職」。

 

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • HOT【職場熱話】同事厚面皮扮可憐求留職 被解僱2次仍賴死唔走下場係.......

    在職場待久了,就會發現公司人來人往,有人因為找到工作離職,有人決意裸辭追夢,也有人無奈地被公司解僱......

  • HOT【Fresh Grad】揭去年畢業生就業實況 招聘網民稱下屆FG更慘……

    由去年年中至今,不少打工仔都慨嘆「揾食艱難」,在如此時勢能夠保住飯碗已經是不幸中的大幸,其中一班剛踏入「社會大學」的Fresh Grad......

  • HOT【網民職場Talk】打工仔遇最佳上司 大半年內3次升職、請食飯未算最好......

    打工生涯順利與否,有一個決定性的關鍵──際遇。兩個學歷背景和工作能力相近的人,投身社會若干年後,得到甚麼機會、做出甚麼成績,很大程度決定於他在職場上遇到怎樣的上司。有網民於討論區發帖文,跟一眾上班一族大談親身遇過的最佳上司。

  • 【兩性關係】6個唔為意嘅信號 證明你找到對的人?

    在我們的成長的過程中,會遇上不同的人,建立起不同的關係。種種關係中,以愛情最耐人尋味,有人選擇拍散拖、有人還在尋尋覓覓、有人尋找到另一半但未確定是否所謂「對的人」。

  • 【武漢肺炎】網民雖擔心失業潮 但因2個原因不敢亂找工作

    新型冠狀病毒疫情未有控制跡象,這個時勢不論你是現正失業想找工作,還是打算辭去轉工,都會發現較難找到適合自己的職位空缺……

  • 【武漢肺炎】疫情影響經濟 打工仔憂飯碗不保

    武漢肺炎疫情持續,全國確診病例不斷增加,有專家估計疫情要至年中才會受控。受疫情衝擊,預料本港經濟前景將維持疲弱,有網民在討論區發帖,表示擔心飯碗會因疫情影響而保不住,引起熱議。

  • 【轉工跳槽】如果上司會做3件事 辭職隨時走寶!

    管領層的辦事方式,管理方法,是導致人才流失的原因之一。一個壞主管,可以令員工如車輛轉,好的主管卻可以在更政策不佳的公司中留住人才。在職場上最受尊敬和喜愛的領導會展現的以下3種正面行為,如果你的上司會做這些事,或許你就不應貿然辭職:

  • 【轉工跳槽】轉工不能重投舊公司? 過來人分享3個關鍵因素

    農曆新年將至,不少人都計劃在年後轉工,趁着這個轉工的熱門時機,各人猶如「大風吹」,不過部分行業的打工仔即使要轉工,選擇亦不多.......

  • 【離職熱話】領年終前被以惡劣手段逼辭職 網民反而建議事主先求醫

    身為打工仔,除了怕公司突然倒閉,或是被公司突然解僱,原來更怕的是被公司利用各種手段逼自己主動提出辭職......

  • 【辭職學問】想劈炮唔撈更要沉住氣?3件辭職後不能做的事

    各位打工仔,準備好迎接農曆新年後的轉工潮了嗎?又或是你將會成為轉工跳槽的其中一員?每個打工仔都曾經幻想,「他朝一日我辭職,一定會咁咁咁…」到真的遞信了,你會在公司做出一些以往不會做的事嗎?無論如何,有3件事,於辭職後、離職前絕對不能做: