【職場熱話】新人永遠過唔到試用期 公司定打工仔問題?

打工仔在新公司返工頭三個月,大多數都是試用期階段,除了讓公司觀察員工是否有能力駕馭該職位,同時亦給打工仔時間,感受一下該公司是否適合自己。不過,如果有公司經常有人手變動問題,新員工往往無法過試用期,究竟是僱主還是僱員問題呢?

延伸閱讀︰【返工血淚史】新人唔鬧得?成日嫌辛苦? 網友力數多宗罪︰教到好灰

阿思︰我完全認唔到新同事
讀者阿思最近投稿,表示公司經常有人事變動,她說︰「最近幾個真係好誇張,公司成日請人,但係新人又成日做唔到3個月就辭職。有次我問過一個比較熟嘅女同事傾開,佢話佢條Team壓力好大,個阿頭日日逼迫下屬,又話佢哋做得唔好,但係就從來都無指引畀大家,大家都係靠估,估錯上司想要嘅又被人鬧,其實真係好慘…」

阿思指該女同事已經離職,原因是女同事已忍受不到公司文化和被上司日日鬧,阿思講起都心酸︰「老細好現實架,大家都忍咗好辛苦,但係無計,因為而家個市好差,好難搵工,有邊個敢貿貿然辭職。我都明新人好辛苦,所以佢哋搵到份新工,都好過留喺度。不過比較搞笑嘅係,成日返工都見到好多新面孔,啱啱先認得佢哋,但係過一排又走,好認真咁講,我真係完全認唔到咁多新同事。」

延伸閱讀︰【返工血淚史】唔擦鞋被杯葛 打工仔:我過唔到自己嗰關

人事變動大 是公司問題?還是員工問題?
在經濟差的環境下,做老闆的自然對員工要求更高,希望可以用最少的資源,為公司帶來最大的收益,不過正因如此,無形給員工太多壓力,令員工無法取得平衡,有些人甚至抵受不到沉重的工作量,選擇離開。假如不健康職場的文化繼續下去,就會變成一個惡性循環,就如讀者阿思的公司,永遠留不住新人。

延伸閱讀︰【職場人際】破解上司語言偽術 十句你要聽得明的潛台詞

 

CTgoodjobs 推出全港首創 WhatsApp 搵工平台「搵工快」,八大行業 2,000+ 前線、兼職空缺等緊你!

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場貼士】升職唔一定靠擦鞋 上司原來最著緊呢6件小事…...

    打工仔每日努力工作,為的都是升職加薪,在事業上獲得更高成就。不過一間公司員工眾多,想老闆看上自己加以提攜,可以怎樣做?下屬不必特意迎合「擦老闆鞋」,更重要是要學懂「管理上司」,讓他們覺得不能沒有你,這樣更容易獲得升遷機會。

  • 【職場貼士】想做成功人士 5個要即刻改掉的壞習慣

    每個打工仔都渴望事業有成,年年升職加人工,機會時不我與不代表自己不夠優秀,有時可能是與一些壞習慣有關。美國《成功》雜誌(SUCCESS magazine)整理出5項蠶食你工作效能的壞習慣,快點看看自己中了幾多項!

  • 【職場文化】太好人都係錯!職場上呢3種人最容易被蝦?

    在職場上,以為事事遷就別人,就是做對的事?其實太好人都是錯!不想總是成為職場上的犧牲品,適當的反撃是必須的。正如以下有3種人,常常被視為欺負的對象,你又是其中一人嗎?

  • 【返工血淚史】唔擦鞋被杯葛 打工仔:我過唔到自己嗰關

    有人話打工仔份糧,包括了返工被老細、上司鬧,或者應付辦公室政治,但並非所有人都有同樣的想法,就如讀者Michael投稿說︰「我返工唔係擦鞋架!」,表示自己只做足本份,但因為沒有跟其他同事般奉承上司,就被杯葛了…

  • 【政府工略】政府工真係鐵飯碗?自稱公務員爆︰卸膊文化嚴重

    政府工向來被視為「鐵飯碗」,能夠加入政府大概是許多打工仔的目標。薪高糧準,每天準時下班,OT亦有補水。不過話雖如此,其實未必每個政府員工都享受自己的工作。有網友在討論區以發文,表示想辭去公務員職位,引來熱烈討論。

  • 【職場貼士】想說服老闆接受意見?原來同說話方向有關!

    在職場上,很多時候都牽涉說服別人的工作,例如說服客戶購買產品、說服老闆接納提案、說服HR聘用你等等。特別是從事銷售行業,眼見其他同事業績爆燈,自己卻滑鐵爐,心情自然不好。其實說服別人不在於要有多聰明或內容有多豐富,而是要掌握說服人的技巧,建立同理心。

  • 【讀者投稿】公司開會文化好反智 全日8個鐘無離開過會議室

    好多公司都有開會文化,開會的原意本來是想定期了解員工工作進度及討論實質議題。不過漸漸發展成一種流於表面的官方動作,更像是「為開而開」。有些老闆更開會成癮,一天到晚都要求下屬匯報進度,有網民更曾試過連續8小時都在會議室,連辦公、食飯的時間也沒有。

  • 【返工血淚史】公司多是非?日日明爭暗鬥?打工仔︰搵食啫 搞咁多嘢做咩?

    辦公室政治,不是你想避開就能避開,它總會纏繞著你,令你身心俱疲,痛苦不堪。正如讀者李先生投稿所說的辦公室鬥爭,令他煩惱不已,明明自己只是專心工作,不談任何八卦,但辦公室政治總是在你身邊,甚至煩到想辭職,但考慮最近市道差才打消念頭。

  • 【返工血淚史】網民怒數公司10宗罪 開會至少發言一次未算慘

    每間公司都有既定的「規矩」,美其名要各位跟從公司文化,提升工作效率乜乜乜。合理與否已不是重點,作為打工仔的一分子,你又會否硬食以下10條犯眾憎規定呢?

  • 【讀者投稿】老細成日亂發脾氣 打工仔︰我當佢無到!

    打工仔返工最怕的,除了無得升職加人工,或者日日做到無停手,還有老細或上司亂發脾氣,亂叫、亂掉東西、亂拍枱已屬小事,最難接受是用粗口鬧人。讀者R小姐近日投稿,表示她的老闆因為業績問題而情緒差,經常向下屬開刀,有次更試過用粗口鬧同事,她認為老闆行為過火,令人難以接受。你又有沒有試過遇到脾氣差的老闆呢?如果你是R小姐,又會怎樣做呢?