【職場熱話】日日冇嘢做同事當透明 打工仔:係咪可以搵定工?

不少打工仔呻日日做到冇停手,OT是職場基本文化,但若果情況剛剛相反,返工冇嘢做,是否代表這份工作不適合自己呢?有網民於討論區發帖指,每天返工等放工,同事又當他透明,認為返工好冇意義,詢問是否應該搵定工?

【職場熱話】返工首日夾$100零食錢 即日被炒冇得回水?

試用期多被分派簡單工作

事主指出,日日返工等放工,公司亦沒有派工作給他,「我出聲去搵嘢做,就畀好無聊嘢我做,同Team同事當我透明」。事主直言,現在返工真的沒有意義,日日要出聲搵工作好累,「我自問係正常人一個,利申未過試用期,我係咪可以搵定工」。

有網民認為,這個情況很正常,「試用期未過,返得嗰一陣點畀嘢你做,好好珍惜下Hea的時光啦」、「聽過人話只要份工你捱到兩個月,之後就無死。我諗一開頭係啱啱返同啲同事未打好人際關係,同埋初初入去係唔知有咩可以幫到同事或上司,所以通常捱唔到兩個月都做唔長」,更有人提議事主可做Freelance,打發時間。

【職場熱話】同事厚面皮到照派炸彈 3個婉拒方法
 

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【轉工跳槽】中年轉行做咩好? 可考慮5大職位

    人到中年,未必可以像初入職場一樣拼搏,比起只顧向前衝,更想是追求安穩的生活。不過,萬一走到職業路的瓶頸,再也找不到突破......

  • 【職場人際】請同事食嘢唔一定要買薯片 買呢4款食物同樣受歡迎

    打工仔喜歡買一大堆零食,方便工作時吃零食提提神,當然每次吃之前,要先與同事分甘同味。

  • 【網民職場Talk】返Part Time爽過做長工? 打工仔:少年你太年輕了

    以往大部份打工仔都追求朝9晚6穩定的辦工室工作,但新世代卻喜愛自由,不喜歡受辦公時間約束,追求彈性工時、彈性上班地點,甚至零工經濟(Gig economy)模式。不少人畢業後寧可選擇做兼職(Part Time)、自由工作者(Freelance)、一人身兼多職的斜槓族(Slash),都不選擇做長工。有網民向社交媒體專頁奴工處投稿,分享做Part Time的好處,引起網民討論。

  • 【職場熱話】因疫情延長試用期 打工仔不滿欲辭職!

    疫情影響到不少企業的運作,打工仔在工作上亦大受影響。現時企業紛紛復工,有打工仔就被告知,因為疫情,公司決定延長他的試用期 (Probation)......

  • 【網民職場Talk】試用期不獲通過 應唔應該寫落CV?

    新入職員工一般會有三至六個月試用期,公司會視乎他的工作表現,決定是否正式聘任。近日有網民在討論區留言,表示自己因工作表現不佳,無法通過試用期,及後他將三個月工作經驗寫進CV,見工時卻被HR指「唔想請個做三個月就走嘅人」,結果沒有回音。 對於未過試用期應否寫入CV,網民反應一面倒反對。

  • 【NGO百科】物理治療師前身為健身教練? 一次拗柴成入行契機

    曾有報道指本港物理治療師(Physiotherapist)流失率高,人手長期短缺但是人工卻非常可觀,如果選擇任職私人機構,二級物理治療師起薪已約$30,000......

  • 【網民職場Talk】一場同事咁都要偷?網民:最好笑被偷mouse粒電

    打工仔時常會遇上離奇事:有怪癖的同事、工作狂上司、有強迫症的老闆、瘋狂搞小圈子的職場小人…說到最「神憎鬼厭」的同事,可算是不時鬼鬼祟祟偷東西的人。有網民於討論區發帖,與網民分享各種於辦公室被偷東西的經歷,最令人哭笑不得的,是連滑鼠的電池都要偷…

  • 【職場談判】未過試用就升職 人工點傾好?

    雖說疫情影響各行各業,打工仔飯碗笈笈可危,但有危必有機,某些企業裡仍有晉升機會。有台灣打工仔於討論區發帖文,分享近日未過試用就升職,但不知應如何爭取更高人工,故詢間網民意見。

  • 【職場奇聞】唔該你唔好再扮BB聲!如何禮貌又不失霸氣地擊退小學雞同事?

    早已厭倦工作的你,除了日常事項,更討厭的,可能是辦公室內種種「小學雞」行為。投身社會,你早已明白,遇到怎麼樣的人,絕非自己能控制的事。可是,當公司裡出現各種令人無奈的事,還是會令人有股「反白眼」的衝動。有網民於討論區發帖文,探討各類辦公室「小學雞」行為。

  • 【職場熱話】前上司突然應徵做自己下屬 網民:係時候報仇!

    不少初入職的打工仔地位低微,在職場上難免要受上司氣,應付一大堆雜務、被批評工作表現、無故成為發泄出氣的對象等,種種抑壓在心底......