【職場熱話】月入$1.6萬應畀幾錢家用 網民苦惱上網求解答

父母辛苦把我們養大,到我們長大後,賺錢供養父母乃天經地義。近日有網民於討論區發帖指,每月收入為$1.6萬,若要儲錢的話,應畀多少錢家用?帖文一出,惹起網民熱議,有人表示不會畀家用,亦有人認為父母最想子女畀晒全副身家。一眾打工仔又會畀多少家用呢?

綜合網民意見,不少人支持畀3,000元至5,000元家用,「你食住屋企都多就再畀多啲囉」、「平時同屋企人出街食飯買嘢會畀晒,由開始做嘢每年都會帶佢哋去旅行(其實都係3次),因為細個阿媽一個人做嘢養起1家3口,阿爸有病生活ok但做唔到嘢,成日都會覺得自己賺唔夠」、「父母有冇做嘢?公屋?私樓供款?我個人會畀$3,000左右啦,覺得都合理」。

網民:畀幾多都好 畀家用係一種責任
而做子女的,當然認為畀越少越好,甚至唔畀家用,「黃金後生期俾屋企渣乾,窮人唔好生仔女」、「唔畀,自己儲,到屋企需要先出錢」。亦有人頗為計較,同屋企人「計住計住」,「畀$3,000然後日日帶飯/早餐老母煮」、「細個嗰陣佢哋畀幾多零用你一個月畀返咁多家用」、「睇下屋企人需要幾多先,同埋老母紅薄仔有幾多先」。

亦有網民分享,疑因畀太少家用,令媽媽生氣,「但可能因為(畀)太少,阿媽整咗生肉飯我食,要我自己叮返熟啲肉」。不過,畀家用其實是一種責任,「唔計供書教學,淨係計屋租飯錢都要畀啦,水電煤呢?有份用無份畀?邊有人咁對自己老豆老母,無錢買樓大晒?佢有無錢生你係佢嘅事,你有無幫屋企出一分力係你嘅責任」、「我屋企小康之家,老豆老母有錢退休食過世,叫我畀兩成,唔係因為佢等錢洗,係責任」。

【職場熱話】月入三萬五網民仲好頭痕 又關港女事?

【熱話】調查︰8成父母擬助子女置業 3招收窄儲蓄差距
 

Tags:
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【自我增值】單身女月使$1.7萬好誇張?3個儲錢必勝法

    量入為出、應使則使,談何容易。在網購愈來愈方便的世代,定力稍為薄弱一點,便會愈買愈多。有單身女性上班族於討論區發帖文,表示自己每月使費約$17,000,並問網民:「算唔算多?」。

  • 【職場網民Talk】人工高壓力大 45歲打工仔寧退休不轉工?

    辛苦工作20多年,捱到今時今日,也是為了安穩的生活。如果你存款足夠,對現職工作又不太滿意,你會選擇轉工還是索性退休享受生活?......

  • 【派錢1萬】儲蓄投資以外 求職者可用錢做2件事提升競爭力

    現金發放計劃現正接受登記,2021年3月31日或之前年滿18歲的香港永久居民可透過銀行或香港郵政登記,7月8日起,市民會陸續收到1萬元。相信不少人都會計劃將1萬元儲起或投資,其實正在求職的打工仔或畢業生還可以用1萬元做兩件事:

  • 【置富之道】37歲已退休 白手興家學懂4大體會

    努力工作的最終目標,當然是退休。大部分打工仔都不願意打一世工,卻偏偏為了賺錢養家,結果辛辛苦苦捱足幾十年。美國Chris Reining白手興家......

  • 【網民熱話】唔使畀家用就係人生贏家?網民:養家唔係子女責任

    傳統的思想普遍把生兒育女視作一種投資,所謂的「養兒防老」就是認為父母把子女養育成人,到自己年紀漸長,便有子女供養,所以當子女投身社會後一般都要為父母提供家用。然而,當生活成本上升,不少人都認為「家用」的觀念已經不合時宜。有網民在討論區發文,表達對家用的看法。

  • 【轉工跳槽】衝動轉工易後悔 辭職前先問自己5條問題

    「唔撈啦!」你身邊有沒有人經常將「辭職」二字掛在嘴邊?講出口可能只需一秒,但後悔可能會跟你一輩子。為免自己只是因一時衝動而決定辭職轉工......

  • 【理財有道】經濟不景要改變理財計劃 善用旅遊基金去做…

    2020年,一場突如其來的新冠肺炎改變了市民的生活和工作模式,同時打擊全球經濟,為前景帶來眾多不確定性。疫情或許打亂了你的財政、事業,甚至是退休計劃,但有理財專家指出,只要根據以下方法調整你的理財計劃,一切都會有轉機:

  • 【NGO專訪】揾工轉工有疑難? 樂職顧問幫你揾行內專家指導

    畢業後投身職場,未必人人都滿意自己第一份工作,察覺到不適合,擔心青春就此被磋跎,想轉工又不知何去何從?相信不少年輕人都正面對這個問題......

  • 【求職機會】一周預派100萬件CU Mask 郵政計劃增聘後勤

    政府前日(5日)宣布向市民免費派發「銅芯抗疫口罩」(CU Mask),並預計市民在網上成功登記後,兩星期內便會經郵遞派送上門......

  • 【公屋申請】房委會首設網上填表 失業幾耐先上到公屋?

    本港經濟接連受修例風波和新冠肺炎的衝擊,企業面臨倒閉,打工仔面臨停工、失薪等慘況。加上,香港百物騰貴,樓價連年上升,要有一個容身之所都不容易。香港房屋委員會今(29日)首推出「公屋申請填表易」,讓有意申請人士於網上填寫表格。