【職場熱話】月入$2.4萬被女友狠飛 搵幾多先好結婚生仔?

十多年前李麗珊的一個廣告中提到,養大一個小孩要$400萬。不過今時今日,香港地$400萬連樓都買不到,別說養大小孩。近日有網民於討論區發帖指,每月月薪$2.4萬,是否不應該結緍生仔。帖文惹起網民熱議,有人指事主女朋友拜金,亦有人指月入$2.4萬唔算差。

事主指自己月入$2.4萬,女朋友最近因事主「賺得少」而分手,「佢叫我唔好害人害下一代,早啲食自己好過,乜真係咁咩」。事主慨嘆這個收入是否不應該考慮結婚生仔的事。

月入$1.6萬應畀幾錢家用 網民苦惱上網求解答

網民:生仔結婚同錢銀冇直接關係
有網民認為,事主的女朋友「拜金」,這種人不要也罷,「以家社會啲女要求好高,成日睇新聞見到好多女嫁富二代,唔係就大富豪,再唔係屋企好多樓收租,收息王」、「條女要求高啫,有啲師奶搵萬零蚊都當佢自己少奶奶咁款!做人最緊要自己點睇自己」、「咁勢利的女士,送畀你都唔好要啦」。

每月20K只夠生存?網民詳列開支感心酸

有網民認為,月入$2.4萬其實唔算差,「如果你搵到個女仔,搵20,000咁上下,家庭月入都叫做幾好啦」、「結婚,搵幾錢都無問題,有人肯就得。生仔,要儲多舊錢先諗」、「結咗生咗先,船到橋頭自然直。點樣諗計用嗰筆錢,仲要有剩,生活多啲姿彩。畀更加多錢你咪又係洗晒」。另有網民指出,結婚生仔其實同錢冇直接關係,「好多人都係搵差唔多呢個數,咪又係結婚生仔,同時又有好多高收入人士唔想結婚生仔,所以係無直接關係」。

 

 

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場奇聞】打工仔嫌返工太無聊 告公司獲巨額賠償

    香港地有不少打工仔「扮工」的日子多於辦公,有人會樂在其中,亦有人感到無聊,想不到原來在地球某個角落,打工仔嫌一份工作太無聊,居然可以告上法庭,而且還有機會獲得巨額賠償!

  • 【網民職場Talk】做邊行最吸引異性?呢個職業最多人討論!

    基於人們對性別的刻板印象,往往認為男性應該從事收入高、專業又能讓人感到可靠的工作,而女性則應該從事較文靜、能顯出其温柔特質的工作。對於女性來說,異性從事甚麼工作最吸引?

  • 【網民職場Talk】月入$1.4萬買唔到樓 網民︰仲有一件事無可能做到

    根據經濟學人旗下智庫(The Economist Intelligence Unit, EIU)去年公布的全球生活成本調查,香港與巴黎及新加坡,並列全球生活費最昂貴的城市。在這個生活艱難的城市,月入$1.4萬足夠嗎?有打工仔於討論區發起話題,討論港人月薪水平:「今時今日月入$1.4萬有無問題?」。

  • 【畢業就業】疫市難揾工 浸大傳理系教授:成功全靠一件事

    新冠肺炎肆虐全球,為就業市場帶來沉重的打擊。踏入年中,又到一眾應屆畢業生傾巢而出揾工的時候。無情的疫症令不少企業倒閉、不少公司凍結招聘,今屆畢業生在求職路上將面對更大的挑戰。向來大受年輕人歡迎的傳媒、廣告、公關行業亦是重災區之一。

  • 【公務員守則】政府︰公僕要堅守政治中立 對行政長官完全忠誠

    近日有公務員工會號召全港公務員參與「罷工公投」,目的是反對港區國家安全法,但政府強烈譴責此行為,並發出新聞稿表示「公務員必須堅守法治和政治中立,公然違反《公務員守則》者將遭嚴肅追究」。

  • 【移民情報】技術移民唔係醫生律師專利 呢4個職業同樣有優勢!

    有香港人因過去一年的反修例浪潮和對國安法的憂慮,從而萌生移民到台灣、加拿大、澳洲、新西蘭等地的念頭。

  • 【書展2020】書展鐵定7.15如期開幕 展覽商聘請兼職應戰

    隨着新冠肺炎香港疫情有緩和跡象,商務及經濟發展局局長邱騰華今日(8日)舉行記者會,宣布海洋公園和迪士尼樂園將會重開,而一年一度的香港書展則於7月15至21日假香港會議展覽中心舉行,香港貿易發展局主席林建岳表示,屆時將會進行連串防疫措施,例如量體溫、要求入場人士戴口罩、限制入場人數等。

  • 【失業保障】香港失業援助比英國好? 羅致光︰英國無長期服務金

    受新冠肺炎影響,香港很多行業都大受打撃,打工仔頓時失去工作機會,令失業率上升。雖然政府先後兩次推出防疫抗疫基金,又啟動「保就業」計劃,但打工仔最關注的失業援助金,偏偏遲遲未實行。勞工及福利局局長羅致光日前更新網誌,大談就業與失業保障,更與英國的失業援助比較,認為香港現時已有多項措施,能為失業人士提供援助。

  • 【職場奇聞】同事將冷氣溫度調至5度 打工仔凍到病

    香港的商場和辦公室冷氣常被戲稱「凍過雪櫃」,因為政府建議冷氣溫度應該保持攝氏25.5度,但很多時候冷氣溫度低於25.5度,部分甚至低於20度,若有人身體虛弱,在如此低溫下工作會容易染病,所以即使夏日炎炎,不少人上班或出入商場都會帶備外套,實在是香港一大奇景。

  • 【理財有道】有意移民離港?提早領取強積金有咩條件?

    本港自去年爆發反修例風波起,政治爭議不斷,不少港人憂慮經濟、政治前景, 加上本港樓價連年攀升,生活開支大,令港人的移民意慾增加。在離開香港前,首先要處理好所有財政問題,包括從強積金帳戶提取供款,但就要注意: