【職場熱話】洗碗工月薪逾1.5萬 Fresh Grad呻點解讀完U人工更低

【職場熱話】洗碗工月薪逾1.5萬 Fresh Grad呻點解讀完U人工更低

早前一項薪酬評估數據顯示,應屆學士學位畢業生平均月薪近$1.5萬,較去年升4%。不過,不同工種的畢業生起薪點當然有不同水平,近日有網民於Facebook群組「奴工處」投稿指,剛大學畢業投身職場,人工只有$1.2萬,大呻比洗碗工更低。帖文惹起網民熱議,認為事主不尊重別人。

【人才招聘】時薪$48.5請洗碗工 7大要求令網民嘩然

事主指出,自己於Office工作。當眼見洗碗工月入超過$1.5萬時,認為大學畢業生的人工應比洗碗工更高,「我大學畢業你Offer萬二,其實係咩玩法」。

有網民認為事主短視,又不尊重他人,難怪值1.2萬元人工,「洗碗起薪萬五,做10年可能都係萬五,辛苦錢。做office起薪萬二,做10年都萬二?如果係,問題喺你度」、「地盤都8千蚊一日,你唔去捱下?唔係舒服,讀得書多就人工高」、「咁你咪去洗碗囉!自己又唔願洗碗又要話人哋洗碗高人工」。

【職場熱話】網民恥笑帶職員證食lunch似小學生 更惡頂的仲有……

市場對洗碗工需求大 兩原因令求職者卻步
網民總結洗碗工是一項辛苦、需要勞力的工作,所以市場上一直出現供求問題。

工時長:
不少網民表示,做洗碗工作雖人工高,但工時亦很長,「我唔相信洗碗可以返朝9晚6五天工作」、「放勞工假,時薪可能少過Office工」。

工作環境惡劣:
有網民認為,洗碗工並非想像中容易,其中一個原因是工作環境惡劣,「廚房洗碗熱到hihi,又濕又滑,似工地多啲」、「佢哋辛苦唔係你諗咁簡單,亦唔係你屋企洗果幾隻碗碟,有啲餐廳仲要踎喺後巷洗碗呀,幾易勞損呀,賺埋賺埋真係未必夠睇醫生」、「你睇下洗碗啲姐姐有無咁舒服坐喺到嘆住冷氣咁做嘢?有啲分分鐘坐都唔知有無得坐呀」。

 

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More