【職場熱話】男朋友駕Van仔被親人勸分手 事主無奈呻「唔知點做」

「駕Van仔好失禮咩?」正所謂職業無分貴賤,但總有人會將學歷與工作能力掛勾,更將職業階級化。近日有網民於討論區發帖指,其男朋友駕Van仔,哥哥知道後,希望事主與大學生拍拖,認為有學歷才能賺更多錢。而男朋友則因自卑而提出分手,令事主大感無奈。

事主指出,自己現正讀Year 3,因玩交友app而認識大6年的男朋友,現交往一個多月。惟其哥哥認為事主不面對現實,應與大學生拍拖。事主解釋曾與大學生拍拖,但因為性格不合而分開。其哥哥卻認為有學歷才能找到人工高的工作,而且「有頭有面」。

男朋友感自卑 想同事主分手
而最令事主傷心的,就是男朋友亦有點自卑,「我條仔就話我同佢圈子唔同,遲早有一日都會介意佢,就話不如分手。」事主直言,「未來的事邊個可以知?可以知的話都冇人會失敗啦!我只係想珍惜而家鍾意的人。」

【網民職場Talk】打兩份兼職比長工自由? 網民一句道破真相

面對男朋友及哥哥的反應,事主覺得很無奈,「點解好似得我一個對呢段感情有信心咁?而家乜社會呀?大學學歷真係咁重要咩?」她又對男朋友很失望,為何對這段關係欠缺信心,「我都唔介意,我哥介意啫,佢又唔係同我哥拍拖。駕Van仔有咩問題啫?最緊要人格好,雙方一起付出咪可以克服現實囉,我究竟可以點做?」

網民:自己男友自己決定
有不少網民不看好事主與其男朋友的關係,認為終有一日會分手,「拍拖我覺得OK,結婚就要真係諗清楚」、「到你過多幾年就會明白今日個Post好傻」、「到你出嚟揾工,又會識得更多比你大的人,你要的東西可能又會唔同咗,到時先算啦」、「即使駕Van仔搵到好多,但我深信遲早會散」、「你熱戀期當然講乜都得,過多幾年怕你會睇唔起佢」。

【職場熱話】月入$2.4萬被女友狠飛 搵幾多先好結婚生仔?

亦有網民支持事主,「而家貨Van仔又唔等於十年後都係貨Van仔」、「邊個諗大學生一定有內涵有修養呢啲歪理出嚟,駕Van仔都可以係有學識有修養,大學畢業都一樣好多廢柴」、「其實自己決定囉,鍾意咪一齊,唔鍾意咪分開」、「趁後生談一場無悔的戀愛」。

 

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【畢業就業】大學生最後悔主修呢5科 原因係…

    隨著教育普及,加上互聯網上的知識眾多,有指大學學位正在不斷貶值,大學生的薪金不比沒有讀大學的人高,甚至有不少大學生在畢業後從事不需要大學學歷的工作,如保險、地產、空中服務員、補習教師等。網站ZipRecruiter訪問了5000多名正在求職的美國大學生,發現他們最後悔主修以下科目:

  • 【見工奇遇記】面試被「你都冇相關工作經驗」激嬲 網友︰你一出世就有?

    問問大家,當你去見工面試的時候,最怕HR或僱主說甚麼?最近,有網友在討論區大呻,因為自己只有兼職做售貨員的經驗,見工時僱主問「你都冇相關工作經驗」、「你做啲Part Time同份工冇關係」,令當時人秒速著火。

  • 【CV技巧】CV入門指南 只需5個步驟!(附CV範例)

    雖然今年Fresh Grad的求職之路一點也不容易,面對僧多粥少的情況,一份好的CV絕對可以令人眼前一亮,替你在見工面試前先「打好個底」……

  • 【筍工快報】HKBN招100位大學畢業生 月薪$13,000

    新冠肺炎疫情影響全球,不少打工仔都失去工作機會,同時亦令應屆畢業生感到前路茫茫,不知道今年畢業後何去何從。香港寬頻集團 (HKBN) 最近宣布將推出「「#逆境同行 — 助畢業生逆流而上」計劃,在這個疫情下,為100名大學畢業生提供為期三個月的學習及就業機會,協助他們累積實戰經驗。

  • 【求職攻略】想令HR眼前一亮?即睇求職信10個加分位!(附範例)

    大家CV寫得多,Cover Letter又應該怎樣寫?……

  • 【辭職學問】Fresh Grad未做夠3年就辭職? 揭4大原因

    每年暑假前也有一大班畢業生準備加入職場,競爭激烈。身為職場新鮮人(Fresh Grad),有人會覺得第一份工作非常重要……

  • 【網民職場Talk】有公司出8K請大學生仲要條件多多 打工仔:慘過做狗

    香港生活水平高,衣食住行樣樣貴,加上樓價連年攀升,過去老一輩常言道的知識改變命運,只要擁有高學歷就能脫貧,似乎難以實現。而且,在高等教育日漸普及下,大學學歷日趨貶值,大學學位似乎已成為不少工作最基本的入職門檻,薪金亦不見得比其他毋須學歷的工種要高。有網民在討論區貼出一間公司的職位空缺,薪金之低令人震驚。

  • 【職場熱話】職場上人靚加晒分? 網民:有呢2招旁身更重要!

    人喜歡美麗的東西似乎是無可否認的,在職場甚至是社會上,靚仔靚女的路似乎都比一般人易走,別人也會容易付予這類人特權,難道一眾打工仔只能「靠樣揾食」......

  • 【Fresh Grad】揭去年畢業生就業實況 招聘網民稱下屆FG更慘……

    由去年年中至今,不少打工仔都慨嘆「揾食艱難」,在如此時勢能夠保住飯碗已經是不幸中的大幸,其中一班剛踏入「社會大學」的Fresh Grad......

  • 【自我增值】想裸辭出走遊歷世界?3招教你解釋空白期

    「一起出走,感覺多好…」打工仔營營役役,總想找個機會休息一下,到處去看看、見識世界各地的風土民情。眼見現時經濟不景,各行各業或多或少都受到影響,你有想過趁這樣的時機,出走一下,遊歷世界嗎?有網民認為現時市況不如理想,正是出走的好時機。