【職場熱話】被稱作「廢青」不務正業 網民反擊幾句KO

【職場熱話】被稱作「廢青」不務正業 網民反擊幾句KO

「廢青」,即指頹廢、不務正業、沒事幹、沒成就的年青人。近日有網民於Facebook群組「奴工處」投稿指,不明白為何要標籤沒工作的人為廢青,這是個人的選擇,為何要被別人標籤。帖文惹起網民熱議。

事主指,生活有好多選擇,唔一定要不斷打工先叫做正常,點解一定標籤冇做嘢H人係廢青,直言「我冇偷冇搶生活到你理得我打唔打工」。

點為之「廢」? 網民:影響唔到你關你咩事?
有網民認為,有返工及冇返工都可以被標籤成廢青,每個人對「廢」的定義不同,「只要你唔跟大多數人的生活目標/指標,你就變成小數種族,然後被歧視」、「不過最近有返工都會比人話廢青,所以其實唔晒咁在意,好多人鍾意抬高自己踩低人哋就會覺得自己叻啲」。

亦有網民指香港職場文化奇怪,「香港人就好奇怪,好鍾意成世人打一份工,係得香港好鍾意Judge(批評)人哋返得一年咁少返得兩年咁少」。不過,不少網民認為,既然影響不到其他人生活,為何要標籤別人,「同埋我又真係好討厭其他唔關事H人對我生活方式指指點點」、「人哋又唔係用你啲錢,點生活,關你事咩」。
 

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More