【職場熱話】返工首日夾$100零食錢 即日被炒冇得回水?

【職場熱話】返工首日夾$100零食錢 即日被炒冇得回水?

不少公司都有夾錢買零食的文化,各個部門每月夾數百元,整個月就能享用不同的零食。近日有打工仔於Facebook群組「奴工處」發帖指,返工首日便夾零食錢,豈料即日被炒。令網民笑稱被公司騙錢。

【職場八卦】同事八卦閒聊忍無可忍 如何不被噪音分心?

事主指,當時返新工,同事話大家每個月每人夾一百元,用以買零食及飲品,「結果我夾完唔夠廿四個鐘,就畀人炒埋」。惟事主未有交代有否拿回該一百元。

不少網民替事主不值,大叫「回水」。另有網民指,當買個社會經驗,「江湖規矩,過probation(試用期)先夾嘛」、「以後要夾錢打死都話自己唔係成日食零食,我唔夾啦咁」。亦有網民笑指,這是公司騙案,「其實公司每日都會請個新人,就係要佢嗰100蚊買零食,每個月就有3,000蚊」、「同月有十幾個新同事於不同日子開工,騙徒以同樣手法開除新同事,其實所有嘢都係HR嘅陰謀」。

【人際關係】怨自己人緣差?停止5種行為惹人討厭的行為
 

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More