【職場熱話】30歲「剩女」月入一萬?網友︰新人都高人工過你啦!

30歲應該月入多少?近日有網民於討論區發帖指,人到中年,人工卻遠低於市價,同時又擔心行業式微,於是上網徵求網民意見,討論應否辭職。

延伸閱讀︰【醫護專題】護理業求才若渴 護士移民哪個國家就業最着數?

事主聲稱是一名「剩女」,快將踏入30歲,現正從事出版行業,在公司任職兩年多,月薪卻只得一萬元,「原本打算年初拎埋獎金就辭職,打算轉其他行搵份文職做,但現在這個經濟環境,唔知仲辭唔辭好」,事主認為,畢竟紙媒行業不穩定,公司可能只餘下10多年「壽命」,令她出現轉行的念頭。

網民:人工咁低咪「頂爛市」 做保安都高過你
網民表示,事主人工太低,未免「頂爛市」,「保安同清潔都高過你」、「工資只係比最低工資高少少」、「如果為搵食做醫療文員仲多錢,如果為興趣咪繼續做囉」、「公司下次$9,000請個新人」。

延伸閱讀︰【職場熱話】月入$1.6萬應畀幾錢家用 網民苦惱上網求解答

另有網民提議,事主應騎牛搵馬,「樓主搵到先辭啦,本來都諗住今年轉工,見咗幾份,同一個價年頭啲公司都話ok而家啲公司就話太高,身邊真係有同事五月辭咗職到而家都未搵到工」,甚至應等局勢回穩才辭職,「樓主人工好低,加上仲算年青,應該要走,但唔係而家,近年尾加而家呢個時勢,搵到工可能最快都要下年過咗年,即係下年二月打後的事,而家辭職等同失業」。

 

你都想移民?即睇︰
【移民澳洲】澳洲人工比香港高?即睇技術移民4大方法!

【BNO移民英國】英國有咩工種欠缺人手?邊個城鎮最高人工?

【BNO移民英國】香港人工 VS 英國人工 詳列當地多個職位的平均薪金

【韓國移民】買層樓就成功移民?有3件事要注意

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【打工仔專訪】IT界陽盛陰衰?女仔做Programmer會好着數?

    香港有不少行業男多女少,或是以男性作主導,資訊科技(IT)是其中之一。

  • 【職場技巧】同新同事初見面好尷尬? 用5個話題打破隔膜!

    各位打工仔初入職時,必定對工作環境和同事感到陌生,

  • 【轉工跳槽】有意轉職卻猶豫不決? 5類不敢轉工的打工仔

    「我唔撈啦!」你或是身邊的人有經常把這句說話掛在口邊嗎?不少人在工作期間都有萌生過辭職的念頭,可能是因為工作壓力太大……

  • 【網民職場Talk】32歲月入$20K 打工仔憂心無前途 3個方法助增加收入

    踏入社會若干年,打工仔都會展望未來,計算自己的收入及支出、預測行業前景。若已工作多年,但眼見行業逐漸式微,應如何應對?若想增加收入,又應從何入手?有從事出入口行業的打工仔認為行業已屬「終極」夕陽工業,而自己又沒有專門技能,有感自己「無前途」,逐於討論區發帖文,尋求意見。

  • 【武漢肺炎】疫情影響經濟 打工仔憂飯碗不保

    武漢肺炎疫情持續,全國確診病例不斷增加,有專家估計疫情要至年中才會受控。受疫情衝擊,預料本港經濟前景將維持疲弱,有網民在討論區發帖,表示擔心飯碗會因疫情影響而保不住,引起熱議。

  • 【自我增值】同事聚餐是打好人際關係好時機?即睇5大加分位

    所謂「識人好過識字」,人際資產對各行各業的打工仔都非常重要。但「識人」容易,維持關係卻是一門高深學問。最常見的社交場合莫過於聚餐:慶功飯局、升職慶祝、年度晚宴,以至普通的同事與工作伙伴聚餐,都有各種注意事項,隨時是你建立人際關係的加分位。

  • 【求職攻略】列數細公司3大問題 網民用一招找出中伏工作

    求職者在找工作時都經常猶豫應該加入大公司還是細公司,大公司可能福利好、公司在行業有一定地位,對自己的CV有幫助......

  • 【辭職學問】想劈炮唔撈更要沉住氣?3件辭職後不能做的事

    各位打工仔,準備好迎接農曆新年後的轉工潮了嗎?又或是你將會成為轉工跳槽的其中一員?每個打工仔都曾經幻想,「他朝一日我辭職,一定會咁咁咁…」到真的遞信了,你會在公司做出一些以往不會做的事嗎?無論如何,有3件事,於辭職後、離職前絕對不能做:

  • 【轉工跳槽】工作走到樽頸位 遞信前先做3件事

    職場上,打工仔難免會因為工作不順利、公司突然宣布凍薪、重大計劃要擱置等原因,繼而感到氣餒,質疑自己是否適合繼續在現職公司發展下去......

  • 【愛情定麵包?】拍拖被女友嫌做保安 網友︰呢啲女仔唔要都罷!

    正所謂職業無分貴賤,做保安亦應受到尊重。近日有網民於討論區發帖指,日前跟一位女性約會,當被問及其職業時,事主表示自己是一名保安,該女士聽到後直言,「你外表唔錯,但你份工就...」,更直接叫事主「以後都唔好搵我」。事主認為現今的女士現實,事件亦令他十分傷心。