【職場熱話】30歲「剩女」月入僅一萬 網民:咪頂爛市

30歲應該月入多少?近日有網民於討論區發帖指,人到中年,人工卻遠低於市價,同時又擔心行業式微,於是上網徵求網民意見,討論應否辭職。

【職場熱話】每月20K只夠生存?網民詳列開支感心酸

事主聲稱是一名「剩女」,快將踏入30歲,現正從事出版行業,在公司任職兩年多,月薪卻只得一萬元,「原本打算年初拎埋獎金就辭職,打算轉其他行搵份文職做,但現在這個經濟環境,唔知仲辭唔辭好」,事主認為,畢竟紙媒行業不穩定,公司可能只餘下10多年「壽命」,令她出現轉行的念頭。

網民:人工咁低咪「頂爛市」 做保安都高過你
網民表示,事主人工太低,未免「頂爛市」,「保安同清潔都高過你」、「工資只係比最低工資高少少」、「如果為搵食做醫療文員仲多錢,如果為興趣咪繼續做囉」、「公司下次$9,000請個新人」。

【職場熱話】月入$1.6萬應畀幾錢家用 網民苦惱上網求解答

另有網民提議,事主應騎牛搵馬,「樓主搵到先辭啦,本來都諗住今年轉工,見咗幾份,同一個價年頭啲公司都話ok而家啲公司就話太高,身邊真係有同事五月辭咗職到而家都未搵到工」,甚至應等局勢回穩才辭職,「樓主人工好低,加上仲算年青,應該要走,但唔係而家,近年尾加而家呢個時勢,搵到工可能最快都要下年過咗年,即係下年二月打後的事,而家辭職等同失業」。

 


 

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【武漢肺炎】疫情影響經濟 打工仔憂飯碗不保

    武漢肺炎疫情持續,全國確診病例不斷增加,有專家估計疫情要至年中才會受控。受疫情衝擊,預料本港經濟前景將維持疲弱,有網民在討論區發帖,表示擔心飯碗會因疫情影響而保不住,引起熱議。

  • 【自我增值】同事聚餐是打好人際關係好時機?即睇5大加分位

    所謂「識人好過識字」,人際資產對各行各業的打工仔都非常重要。但「識人」容易,維持關係卻是一門高深學問。最常見的社交場合莫過於聚餐:慶功飯局、升職慶祝、年度晚宴,以至普通的同事與工作伙伴聚餐,都有各種注意事項,隨時是你建立人際關係的加分位。

  • 【辭職學問】想劈炮唔撈更要沉住氣?3件辭職後不能做的事

    各位打工仔,準備好迎接農曆新年後的轉工潮了嗎?又或是你將會成為轉工跳槽的其中一員?每個打工仔都曾經幻想,「他朝一日我辭職,一定會咁咁咁…」到真的遞信了,你會在公司做出一些以往不會做的事嗎?無論如何,有3件事,於辭職後、離職前絕對不能做:

  • 【網民職場Talk】39歲主管月入$4.2萬 大呻入不敷支

    即將踏入四字頭,月薪多少才足夠?除了個人支出,還有家庭、兒女升學、生活費、水電煤……在這麼一個「樣樣都係錢」的社會裡生活,總覺得自己收入太低?有打工仔年近40歲,月入約$4.2萬,仍然悵然若失,甚感迷茫,逐於討論區向網民求助。

  • 【職場熱話】2019年打工仔最關注話題 除了罷工還有甚麼?

    2019年是充滿挑戰的一年,除了罷工之外,還有甚麼職場熱話最令打工仔關注?

  • 【轉工跳槽】遞信前思考3件事 成功與否取決於……

    轉行需要勇氣,除了要勇於在未知的領域當中探索,更要有「被降級」的心理準備。轉到一個全新或自己並不熟悉的行業,先要有一種心態:由低做起。

  • 【網民職場Talk】返工最重要係份糧定係返得開心?網民:讀書時期返Part Time最開心

    雖說「打份工都係為咗份糧」,工作作為打工仔的收入來源,薪金固然重要,但是,人生約有三份一時間在工作,工作得開心與否,亦相當重要。人大了,間中會反思生存是為了甚麼,繼而思考工作又是為了甚麼。有年輕網民因感到工作漸漸變得不快樂,遂於討論區提問:「有冇試過返一份工是開心的?」

  • 【職場熱話】年薪過百萬仍難找另一半 全因行業歧視?

    職業無分貴賤?這似乎是句很理想的說話,不過放諸現實,許多人仍然會用對方的職位高低、收入多少、人脈有多廣等,從而衡量一個人的價值......

  • HOT【轉工跳槽】疫境轉工屬妄想? 轉前先衡量4點

    以往不少打工仔在收到年終花紅後,就會計劃轉工,然而,今年經濟受到新冠肺炎的打擊,不少打工仔或許要改變原有的跳槽計劃......

  • 【職場熱話】日日跑數壓力大 打工仔被老闆逼到抑鬱

    「今個月又Meet唔到Target……」,不少打工仔都有可能面對這個惡夢。為了跑數經常超時工作,自身的壓力已經很大……