【返工血淚史】新人唔鬧得?成日嫌辛苦? 網友力數多宗罪︰教到好灰

每年七、八月,不少公司都會聘請實習生、兼職甚或畢業生,讓他們吸收經驗及獲得工作機會。惟有網民於討論區發帖指,現時的職場新人「奉旨遲到又唔捱得鬧」,令舊人教新人時感到「好灰」。

延伸閱讀︰【網民職場Talk】打工仔狂數伏工6宗罪:搞到我返新工有陰影!

延伸閱讀︰【職場熱話】頂唔順份工 究竟要裸辭定博炒?

事主表示,現時的新人有「三唔三嫌」:「唔話得、唔罵得、唔加班、返工嫌遠、嫌工作量多、嫌辛苦」。此外,事主還指新人「唔聽話」:「教佢做嘢當我講嘢係耳邊風,要佢交功課時就話唔識做,冇學過,冇人教」。在紀律方面,新人亦奉旨遲到,「唔覺得自己有問題」。面對這種新人,事主感嘆「教到好灰」。

帖文惹起網民熱議,有網民表示,請職場新人要睇彩數及公司待遇,「如果待遇好少少,通常質素都會較高」。亦有網民認同事主,「講得好,有無心學同做其實好快睇到,唔識唔加班唔係問題,又唔學又唔改先係問題」。另有網民提議,若新人確實不適合公司,可叫他辭識,不用委屈自己去教導他。

延伸閱讀︰【職場文化】打工仔細數四大裸辭原因 薪酬未必係致命傷?

每個人都有第一次工作的時候,想讓新人融入職場,以下就有3種方法:

1. 由基本工作做起
返學有適應期,返工亦如是。初入職場應由低做起,就如影印、入Data、聯絡等,這些看似簡單的工作,其實是為日常辦公打好基本步,這些基本步可由新人負責,增加團隊工作成效之餘,亦可讓他們自由發揮,可能會有意想不到的結果。

2. 參觀遊學團
返工最忌盪失路,人有三急或想斟水時搵唔到路事少,被人以為「蛇王」事大。舊人應帶新同事參觀各部門,若真的沒有人有空帶新人參觀,至少可以解釋Floor plan,讓新人自己了解。

3. 食飯溝通
「其實毒_一個更開心,Seafood免講」,做事雖要公私分明,但面對同事愛理不理的態度,心情難免非常矛盾,即使食餐飯都足以令新人「十五十六」。既然返學有「開Sem飯」,返工都可以有「開工飯」。返新工頭兩日人生路不熟,主動邀請新人食飯,可讓大家互相了解。

延伸閱讀︰【職場人際】當眾反駁老闆意見 打工仔即被炒

CTgoodjobs 推出全港首創 WhatsApp 搵工平台「搵工快」,八大行業 2,000+ 前線、兼職空缺等緊你!

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【疫境自學】手動整理確診大廈名單? HR求救:PDF點轉Excel?(附教學)

    確診個案日增過百宗,除了辛苦衞生防護中心人員輸入個案資料,也辛苦了一班HR每日要整理確診者居住過的大廈名單。日前有一名打工仔就表示,公司每日都要求他核對一次大廈名單,但是因為名單上更新並非完全順序,以致每天整理時都總有錯漏。因此,他在討論區請教網民如何將PDF轉換成Excel......

  • 【技能提升】填寫PDF表格唔使印出嚟! 即睇Adobe Reader實用技巧

    如果你需要填寫以PDF格式儲存的表格,究竟你會將檔案打印,以人手填寫,抑或轉存成Word檔,還是用其他方法填表呢?其實只要使用Adobe Reader的內置功能,就能幫你填寫表格,省卻多重程序!

  • 【職場制勝】開會、演講、匯報前 3個問題幫你做好準備!

    對大部分白領打工仔而言,開會、演講、匯報等都屬於例行公事,每星期要參與例行的會議,向上司、客戶匯報工作進度,或者在眾多同事、客戶面前進行演講。然而,在眾多目光下,要自信地說出自己的想法對不少打工仔而言都是一大挑戰。在準備公開匯報、演講前,嘗試問自己以下3個問題,或者可以協助你想出一份完美的講辭。

  • 【自我增值】2020年企業最渴求的技能之一 安坐家中增加收入

    科技發展日新月異,企業所渴求的技能亦隨時間而改變,社交媒體LinkedIn每年都會根據超過6.6億名專業人士和2000萬個職位空缺的數據,製作出一份企業在來年最渴求的技能清單。

  • 【網民職場Talk】上司唔識用Excel計數 打工仔:係咪原始人?

    Microsoft Excel(試算表)是不少打工仔必定用到的軟件,除了可以計算帳目,還可以篩選資料、統計數據、製作圖表等,方便打工仔處理資料。不過,如果使用者未能掌握Excel技巧,Excel就和填充表格無異,有些人甚至因為不懂使用Excel而鬧出笑話。

  • 【技能提升】Excel快速鍵合集超實用!!超過 200 個鍵盤快速鍵收藏【Shift + F 功能鍵+其他組合篇】

    上回講到,大家經常會用到的Excel,原來有很多功能你都未必會知,其中「鍵盤快速鍵」絕對是你的好幫手,齊齊學識,減輕工作時間。

  • 【求職攻略】寫「Dear Sir」都唔啱?求職信5大中伏位!

    想要得到心儀工作,求職信及履歷缺不可少。而一封好的求職信,如何能令你從眾多對手中突圍而出?以下就有5個求職信常見錯誤,求職者應多加注意,以免被HR扣分。

  • 【職場文化】下屬VS麻煩上司 提出意見被當駁嘴

    在辦公室有無Say,除了睇年資,還要睇身份。有網民於討論區發帖指,每當工作時提出意見,便被上司反罵駁咀,令事主好無癮。帖文一出,惹起網民熱議,究竟天下老細是否都不愛聽別人意見呢?

  • 【打工仔辛酸】老細上司齊齊食煙 除咗舉報仲可以點?

    無人會喜歡「硬食」二手煙,尤其從不吸煙的人,對於煙味就更加抗拒。如果在街上碰到有人吸煙,大可以避之則吉,但如果有人在公司吸煙,而且屢勸不改,就令人非常「頭痕」。有打工仔於討論區發帖文,大呻老闆和上司時常齊齊吸煙,令人感到困擾。

  • 【技能提升】一鍵切換日曆模式!打工仔最常用20個Outlook快捷鍵

    打工仔每日收發、處理過百封Email,如果習慣使用幾個快捷鍵,可以大大提升工作效率。小編為大家選出打工仔最常用20個Outlook快捷鍵,讓你可以一鍵召喚各種功能: