【職場熱話】Party Room大揭秘 員工:家長港女鍾意拎著數

近年掀起Party Room熱潮,不少人租用工廈場地,再以「出租多用途」場地方式作招徠,設立各色各樣的Party Room。日前有聲稱是Party Room的員工於網上分享經歷指,接觸過不同年齡層的客人,有些更喜歡「拎著數」。

事主指自己做了數年Party Room全職員工,見得最多的,就是飲醉酒及無理取鬧的客人,「試過有客飲醉將酒倒晒成地都係,又指住人嚟鬧」,最後唯有找老闆來跟客人調停。

港女、家長要求多多 「試過小朋友整親要我哋賠錢」
而事主亦遇過無理取鬧的客人,「港女喜歡拎著數,咩都要就晒佢,又話你唔識做生意,其實都係想我計平啲」。另一種港女則以為「畀咗錢就大晒」,「話你盤到會咁細盤,心諗你畀得咁多就係咁多,同埋人哋有寫明盤嘢食幾大」。

除了港女,還有家長及公司客,「家長成日想收平啲,又想我哋睇埋細路,整親又要講到要告你咁。試過有班家長同小朋友玩玩下整親,就叫我哋賠錢,仲要免加一」。公司客曾試過唔跟遊戲規則來遊戲,「又要話返你啲遊戲係垃圾」。

帖文中較多人關心的是衞生問題,事主指Party Room內的波波池,一星期清洗一至兩次,叫網民「心中有數,唔講啦,最好著襪」。
 

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【網民職場Talk】無工作證明可以點?除咗糧單仲有呢張代替品……

    轉工跳槽,可以轉換新環境、得到更好待遇,固然值得開心。但是,如果通過面試後,才發現交不出過往的工作證明,該如何是好?有打工仔被解僱,未能索回工作證明,擔心以後找不到工作,逐於討論區詢問網民意見。

  • 【自我增值】熱愛工作都有錯? Team Leader 5個行為最令人反感

    你有沒有察覺到自己在朋友聚會、家庭飯局中,時常大呻「我上司咁咁咁、我Team Leader點點點」?的而且確,上司與下屬之間的關係,可以影響工作、士氣、情緒等。作為Team Leader,應時刻留意與下屬的溝通和合作,避免成為下屬眼中令人反感的上司。

  • 【技能提升】一鍵下載所有資料?Facebook鮮為人知的5項功能大揭秘

    你也許日日都用Facebook,但你知不知道只需按一個掣,就可以下載你存放於FB的所有資料?你又知不知道Messenger可以傳送Reminder?立即查看Facebook鮮為人知的5項功能:

  • 【自我增值】工作做極都未上手有原因 打工仔「話頭醒尾」只是假象?

    打工仔最怕甚麼?有汗出無糧出?被上司針對?工作多年卻沒有晉升機會?如果轉職到一間心儀的公司裡工作,卻跟不上進度、事事出錯、效率低,又遲遲未能改善,應如何是好?有打工仔轉工後因工作未上手而大感煩惱,甚至懷疑自己智商偏低,逐於討論區詢問此種情況是否常見。

  • 【筍工快報】主題樂園招騁試玩員 3星期賺$3萬!

    【經濟日報專訊】可以免費吃喝玩樂兼賺高薪,相信是不少打工仔夢寐以求的事,現在筍工機會來了,海外旅遊公司Ocean Florida日前招聘樂園試玩員,獲聘的試玩員只需要工作3星期,便可賺得3,000英鎊(逾3萬港元)。除了高薪外,公司亦會全數支付試玩員的機票、食宿、交通費。各位心動的讀者,請留意以下有關該試玩筍工詳情及申請連結傳送門。

  • 【2019佳節精選】唔想去Party無話題?袋定10個聖誕節冷知識 附送3個派對小遊戲Idea

    「HO! HO! HO!」聖誕快樂!準備好去Party未?可能你提早兩個星期已襯好衫、買了新飾物、染了頭髮,為一連幾晚的派對做好準備。臨出門前,睇埋10個聖誕節冷知識,就真係Ready好可以出發啦!

  • 【網民職場Talk】公司放工搞Party好擾民?3個禮貌拒絕的方法

    轉眼間便到了12月中,各位打工仔應該已陸續安排好聖誕慶祝活動。除了親朋好友的飯局、酒局外,不要忘記還有公司聖誕聯歡派對。若跟同事關係甚佳,平時也會在空閒時出來聚一聚,倒就問題不大。但如果跟同事關係平淡似水,屬君子之交,則難為了打工仔。除了一個又一個沒有派對氣氛的尷尬時刻,更要準備交換禮物、跟Dress Code襯衫等。有網民大呻放工搞Party好擾民,簡直是「去又煩,唔去又煩」。

  • 【職場網民Talk】追夢還是向現實低頭?5 個貼士助你做決定

    畢業不久的年輕人,常感到前路茫茫,又不確定自己做的事是否真的正確。最常見的掙扎是「追夢vs. 現實」。畢業不久的年輕人,常感到前路茫茫,又不確定自己做的事是否真的正確。最常見的掙扎是「追夢vs. 現實」。

  • 【網民職場Talk】打兩份兼職比長工自由? 網民一句道破真相

    時代轉變,以往大部打工仔都追求朝9晚6穩定的辦工室工作,但新世代卻喜愛自由,不喜歡受辦公時間約束,追求彈性工時、彈性上班地點,甚至零工經濟(gig economy)模式。不少人畢業後寧可選擇做兼職或自由工作者,都不選擇做長工。有網民向社交媒體專頁《奴工處》投稿,分享做兼職的好處,引起網民討論。

  • 【職場熱話】文科畢業揾工艱難 月入中位數只有……

    不少大學生都說文科畢業後註定「乞食」,到底只是戲言還是事實?……