【職場辛酸史】素食餐廳禁員工食肉 如有發現立即解僱

【晴報專訊】午休應為員工的自由時間,但如果連用餐類別都被老闆限制,大家又能否接受?一名素食餐廳店員在網上抱怨,指老闆下令禁止員工食肉,包括在1小時的吃飯時間;如有發現,會立即解僱。由於員工之中只得1人是素食者,因此他們外出吃飯時亦只能偷偷摸摸,令他深感無奈。

老闆下令發現員工食肉即炒
該名店員化名「被素食的喵」向Facebook專頁「奴工處」投稿,指老闆曾說過無論員工做錯何事,都不會解僱員工,

「但唯獨如果發現食肉(包括出去食飯),就會即刻解僱嗰位員工,結果同事真係遲到嘅遲到,曠工嘅曠工,最忙時樓面可以得返1個人做……呢啲都冇扣錢又冇畀人話。」
樓主又指出,由於被老闆下令禁止食肉,

「出去食晏,個個變得偷偷摸摸,因為員工之中得1個係素食者。」
此外,他又指老闆經常向他們灌輸「素食健康」的信息,「瘋狂洗人腦」,「但偏偏員工之中唯一素食者嚟做咗一排時間,開始有三高囉。」

網民反應兩極 侵犯人權VS遊戲規則
對此,不少網民對於該餐廳員工深感同情,「打份工都要唔准食肉,黐線」、「簡直侵犯人權,勞工處見」、「舖內唔食得我接受,但出街食都唔得就真係……」、「食肉都炒就勞記見啦」、「素食,但高鹽高油高糖都係死」、「好多加工素好唔健康,成個元素周期表喺到」。

不過,亦有網民認為樓主不應對此有所抱怨,「咁咪唔好做呢間餐廳囉!好簡單,佢餐廳理念同你本人飲食習慣已經咁大抵觸」、「你入去做你都知返工期間要食素(包括出外食飯),你同意先去做㗎嘛?」、「畀人見到著住素食餐廳制服嘅員工去食非素食,我都覺得有啲唔知點咁……」。另有網民表示:「食素可以好健康、食肉都可以好健康,你加幾多調味料同各種食材嘅比例都好重要。」

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【網民職場Talk】同事頻頻去廁所 網民「擔心」:係咪有生理需要

    有沒有發現有些同事常常去廁所呢?如果只去廁所數分鐘就無傷大雅,但如果去超過半小時,甚至一小時,不只會影響工作進度,而且會令上司同事「擔心」健康狀況!

  • 【企業管理】LRC提供全面員工福利 貼心老闆︰無裁員計劃

    在新冠肺炎疫情爆發期間,香港各行各業受到不同程度的影響,當中款待業打擊最大。 「我們沒有裁員計劃,員工的工作保障及健康保障是十分重要的。」 Ladies’ Recreation Club (下稱LRC) 總經理Kurt Walter分享道。

  • 【職場人際】同事對你懷恨在心的6大跡象

    香港出名工時長,打工仔與同事見面的時間分分鐘多過與家人、伴侶相處的時間。面對繁重的工作,同事間少不免出現爭拗,不過最緊要爭執過後仍能保持友好關係,如果想知道對方有沒有懷恨在心,可留意以下6大跡象,盡快解決問題。

  • 【職場貼士】唔想俾同事嫌你煩? 有5種說話唔好亂講!

    打工仔在辦公室除了埋首工作,有時也會和同事吹水閒聊放鬆一下,不過不是所有話題都可以侃侃而談,如果不能把握談話分寸,有可能令人感到煩擾,甚至被人認為是「麻煩友」,

  • 【職場心理學】老細忽然黑面10大原因 打工仔小心做錯事

    做打工仔,唔只要識打工,仲要識睇同事、老細的眉頭眼額。老細秒速變臉,我地預設打工仔「做錯事」機率較高(多數係,除非唔係),唔知各位又做過以下邊幾件事呢......

  • 【網民職場Talk】收幾多錢人工 係咪只做同等價值工作量?

    有些打工仔常說:「收幾多錢,做幾多錢嘢」,即是只做好同等價值工作量,不做多餘的事。畢竟人人想法不一樣,此句話究竟是對還是錯,其實沒有正確答案,而從近日討論區的言論可見,確實有不少人認同「收幾多錢做幾多嘢」。

  • 【職場人際】面對小圈子點算好?教你與討厭的同事相處

    職場以利益掛帥,從來不是交朋友的地方,但現代職場講求團隊合作,同事之間必須保持良好的關係,才能發揮最好的表現。你和同事的關係如何?面對與自己完全不投契,甚至性格十分惹你討厭的同事,又能如何好好相處?

  • 【求職攻略】應對求職陷阱 勞工處提醒5件事

    暑假快到,求職旺季又來了!

  • 【職場熱話】由「老屎忽」變新人 打工仔盡訴轉工的辛酸

    天下間沒有一份完美的工作,不少打工仔即使對薪酬、職位前景、公司文化等有著種種不滿,但卻因為「做生不如做熟」,寧願留在不太舒適的「舒適圈」。有網民在討論區發帖,表示因新冠肺炎疫情影響,只好離開工作多年的公司,返新工後有感難以適應,引起熱烈討論。

  • 【職場奇聞】打工仔嫌返工太無聊 告公司獲巨額賠償

    香港地有不少打工仔「扮工」的日子多於辦公,有人會樂在其中,亦有人感到無聊,想不到原來在地球某個角落,打工仔嫌一份工作太無聊,居然可以告上法庭,而且還有機會獲得巨額賠償!