【職涯規劃】人工定開心?打工仔新工薪酬較高 唯一考慮居然係…

疫情下,求職市場比往年萎縮,擁有「揀工困難症」是幸福的煩惱。正所謂,有工又煩,無工又煩,有打工仔最近就因為苦惱返哪份工而在網上討論區,詢問各位大大的意見,不過有人就質疑他,若然新工人工、福利及前途都較好,為何要眷戀Data Entry舊工,一齊看看打工仔的考慮因素吧!

按圖了解更多︰

打工仔分享︰「而家做緊呢份冇咩前途,工作上入Data Entry多,佔工作比例7成。人工本來唔高,公司生意差,未來兩三年唔會有人工加,更加唔會升職。因為工作關係,我喺倉返工,工作環境雖然冇Office咁好,但倉同事好好,好自由。因為同我阿頭分開地方坐,平時返工好少對住我阿頭。所以返工遲到、放工早走冇人知。疫情期間公司冇咩嘢做,閒時可以睇下電影睇YouTube過下日神。返工放工唔使搭車,行路20分鐘就得。份工返得好開心,因為近屋企,朝朝8:30先起身。

新工比呢份工人工多2K,13個月糧加花紅。新工做嘅嘢同我想做係一樣,比起而家呢份有前途。但返工好遠,如果唔搭公司車返放工,要轉三次車,車程約兩個鐘一程。 朝朝要早起身,就算搭公司車,最遲都要5:45分起身。新工返Office,人事同自由一定冇呢度咁好。 換轉係你哋,走定留?」

延伸閱讀︰【返工血淚史】唔擦鞋被杯葛 打工仔:我過唔到自己嗰關

30歲必須月入3萬元?20個職場人生道理
無論是在職場上,還是人生道路上,每個人都應有自己的步伐,不要人云亦云,過著自己不喜歡的人生。以下有20項30歲必要知的事情,重新尋找人生的意義吧。

按圖了解更多︰

延伸閱讀︰【行業辛酸】網民熱討最辛苦行業 飲食地盤走唔甩 AV後製都有份?

延伸閱讀︰【職場熱話】臨收工先話要送文件 阻住其他人收工係咪會幸福啲?

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【網絡熱話】網民熱選10大試用期內辭職原因 上司無料、公司無靚女?

    夢想與現實通常都有差距,正如轉新工作一樣,試過才知道自己是否適合該崗位。最近有網民在討論區分享試用期內的辭職原因,到底公司出現哪些問題,會令員工馬上非走不可呢?

  • 【職場熱話】Fresh Grad不滿公司出手低 接受Offer後要求加薪無回音

    大部分求職者都經歷過薪酬談判的階段,希望僱主能滿足Expected Salary,達到雙贏的局面。協商薪酬需要技巧,對於入世未深的Fresh Grad有一定難度。最近有畢業生在討論區發文,指自己不滿公司出手低,在接受Offer後要求對方加薪,但過了幾天仍無消息,質疑是否已落選,引起一眾網民討論。

  • 【網絡熱話】新同事一返工即被起底 曾做第三者被迫辭職 網民:唔好以為無人知

    想要人不知,除非己莫為,尤其在職場上,流言是非傳得最快,即使離職轉公司,也未必可以有新開始,畢竟各行各業其實比想像還要窄。有打工仔在討論區分享指,一個新來的女同事,剛上班就被人起底,原來她上次離職,是因為做了第三者。帖文引起網民熱議,有人認為要行得正企得正,有人就批評不應把別人的私事周圍唱。

  • 【辭職學問】同事遞信後翌日問老闆「係咪想留我呢」 被恥笑︰自作多情

    你有否曾聽過一些同事,在自己決定遞信辭職前,問身邊人「你估下我遞信,老細有咩反應?」,或是「你估老細會唔會留我?」之類的問題。其實,公司除了老闆之外,相信不會因為一個同事的離開,會嚴重影響日常運作。近日有打工仔就因為有同事以為自己在公司的角色非常重要,辭職當天不停跟同事說「我辭職啦!我要走啦!」,令打工仔非常無奈。 按圖了解打工仔的故事︰

  • 【職場文化】朝九晚九無Lunch食 打工仔反映Workload太大 因上司一句話怒辭職 !

    拿著一人份的糧,做著三人份的工,是不少打工仔的日常。公司不願花錢請多些人手,員工只有硬頂。有網民就在Facebook專頁「奴工處」投稿指,自己新入職未夠三個月,已經要「一打三」,忙到連食飯去廁所的時間都沒有。他向上司反映工作量大,但上司不但不體諒,更叫他「早啲返工」,令網民怒而辭職,「你自己做飽佢」!

  • 【職場熱話】打工仔遞辭職信遭上司揶揄「背信棄義」 網民:打工唔係賣命!

    在現今世代,轉工是平常不過的事,正所謂「良禽擇木而棲」,哪間公司前景好自然能吸納更多人才。最近有打工仔在討論區大呻,指自己遞上辭職信後,遭上司揶揄「背信棄義」,彷彿辭職是一種罪。網民見到帖子後紛紛留言支持事主,直言返工不是簽賣身契,毋須理會上司的冷嘲熱諷。

  • 【職場熱話】公司由九龍灣搬上水 70名員工走剩10人 網民: 順便cut埋人?

    公司地點絕對影響上班意欲,如果地點偏遠,打工仔每朝轉車已轉到暈,再經歷1、2個鐘頭的大塞車,未到公司已經精疲力盡。有網民近日就在「奴工處」發文分享,公司最近由九龍灣搬至上水,人工無調整,結果搬遷前一個月爆發離職潮,全公司由70名員工瞬間減至10人。帖文一出即引來網民熱議,也有不少住偏遠地區的網民現身說法。

  • 【辭職學問】試用期內離職只須一日通知?打工仔︰點樣先好嚟好去?

    公司設立試用期的目的,是希望僱主與僱員在首三個月期間,互相適應彼此的工作模式。最近有位打工仔返新工一星期,就因為收到另一份心儀工作Offer,因此想遞信離開現任的公司,由於僱主列明試用期第一個只須一天通知期,打工仔擔心遞信即走沒有責任心,故詢問網民怎樣才能「好嚟好去」。 按圖了解打工仔的故事︰

  • 【網絡熱話】工作壓力太大被醫生勸離職 網民︰唔值得為份工犧牲健康呀!

    香港人工作壓力大已是眾所周知,有些行業甚至需要經常OT,可說是為公司賣命。因此,也有不少打工仔因而衍生一些身體毛病,甚或是精神病,情況值得大家關注。

  • 【辭職學問】後悔辭職補水唔扣假?打工仔工作量反增︰一個人做三個人嘅嘢

    辭職時,人力資源部門 (HR)通常都會問員工意願,怎樣安排餘下的有薪年假,有人選擇提早離職,亦有人選擇將假期兌錢。以下有位打工仔在辭職時就選擇補水,將假期兌現,怎料這是惡夢的開始… 按圖了解打工仔的故事︰