【職涯規劃】26歲中學畢業做清潔工 打工仔︰月入$16500月月清

每種職業都值得尊重,不過有些打工仔會看小自己,認為自己所做的工作不及其他人,從而產生自卑感。有打工仔最近在網上討論區發帖,認為自己現時所做的職業前景不明朗,雖然每月賺$16,500,但因為要給家用和日常開支,令他人工月月清,因此想問其他打工仔轉行的意見。

按圖了解打工仔的煩惱︰

打工仔的煩惱︰「我26歲,中學畢業,係基層公屋仔。而家做清潔工作,係大商場做科文,但係份糧養自己都唔夠,仲要交錢畀屋企,同埋月月清嘅生活真係覺得好辛苦。始終覺得清潔呢行無關係,真係好難上到兩萬以上。我而家月薪$16,500,一直想轉行,搵返門手藝又難唔難?有冇師兄、師姐可以畀啲意見?」

延伸閱讀︰【家庭關係】住得屋企就要畀家用?網民:唔會同屋企講有幾錢人工

30歲必須學識的20個職場人生道理
人生流流長,30歲其實只佔生命的一部份,而且年齡從來都只是數字,不應該局限自己的想法和行動。以下有20項30歲前必須要知道的事,重新了解再尋找人生的意義吧。

按圖了解更多︰

延伸閱讀︰【網絡熱話】返工幾努力都無得升 打工仔感慨:接受自己係平庸嘅人

延伸閱讀︰【網絡熱話】鋼之紮鐵術師 詛咒師 盤點網友設計古怪職位名稱

Look out for further updates on our Facebook fan page!