【行業辛酸】新同事Office工轉做Sales 打工仔被激死︰佢話對客唔使咁好禮貌

疫情影響了不少行業,有公司因經濟欠佳而選擇結業,較幸運的就裁員、減人工,達至開源節流。不過對打工仔來說,無論是結業或裁員對他們的影響都很大,有人甚至轉行,尋求新的機遇。最近有打工仔在網上討論區分享了有位同事的故事,事緣該名同事由Office工轉行做零售業從業員,但因為無相關的對客經驗,因而不停做錯事,令打工仔十分頭痛。

按圖了解打工仔的煩惱︰

打工仔分享︰「我間舖嚟咗個新同事,未做過零售業,不過因為失業所以咩工都要試下做咁解。聽講佢之前做開Office工,今日佢被個客問仲有冇新嘅 (產品),咁又真係得返Display最後一件,我哋又唔可以問其他舖調貨,其實正正常常答個客『冇呀,呢個Last One啦,你可以Check下有冇問題』,但係佢真係做返自己,答個客『冇呀,要就要,唔要就走啦!』我聽到真係呆咗呆,好彩個客都好人,最後都有買到又冇鬧返佢轉頭。

事後我問返佢點解會咁樣答個客,佢同我講『對啲客唔使咁好禮貌,要買就會買架啦!』雖然我一直都係咁諗,但係你始終都係做緊服務性行業呀大佬。」

延伸閱讀︰【職場熱話】撞見舊同學做麵包舖收銀 打工仔怕對方尷尬無相認 網民:人哋可能係老闆呢

能力再好都無用!9種被上司負評的行為
有時工作不只是講實力,待人處事同樣是職場看重的地方。以下有9個辦公室行為,不但會令上司及同事反感,更隨時會影響你的職業生涯。各位打工仔,小心為上!

按圖了解更多︰

延伸閱讀︰【職場熱話】零售業返工好危險? 售貨員:爬上三米高貨架拎貨 好似攀石咁…

延伸閱讀︰【職涯規劃】26歲中學畢業做清潔工 打工仔︰月入$16500月月清

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職涯規劃】26歲中學畢業做清潔工 打工仔︰月入$16500月月清

    每種職業都值得尊重,不過有些打工仔會看小自己,認為自己所做的工作不及其他人,從而產生自卑感。有打工仔最近在網上討論區發帖,認為自己現時所做的職業前景不明朗,雖然每月賺$16,500,但因為要給家用和日常開支,令他人工月月清,因此想問其他打工仔轉行的意見。按圖了解打工仔的煩惱︰

  • 【職場熱話】月入4萬但日做15個鐘 打工仔為工作無家庭無朋友

    香港物價高、樓價高,生活不容易。疫情影響就業市場,擁有一份穩定的工作,都會好好捉緊機會,避免自己成為失業的其中一人。工作的確重要,可是因為上班而失去應有的生活,與家人、朋友逐漸疏遠,又是否好事?最近有名打工仔在討論區分享他朋友的故事,雖然朋友收入可觀,卻因為工作忙碌,令自己身體變差,甚至無時間陪家人和朋友,令打工仔大嘆「佢哋真係好慘」。按圖了解更多︰

  • 【職場熱話】撞見舊同學做麵包舖收銀 打工仔怕對方尷尬無相認 網民:人哋可能係老闆呢

    最近有打工仔表示在街上撞見中學同學,發現他在麵包舖做收銀員,為免尷尬而沒有相認。「一來好耐無見唔知講咩好,二來我估佢都未必想被人認得出……」此帖文引起許多網民抨擊,認為事主狗眼看人低,何必要批評別人的職業。

  • 【餐飲業】過江龍餐廳半年開20間 商戶策略︰讓港人尋回旅行感覺

    【香港經濟日報專訊】港人在疫情下難以外遊,想緬懷旅行時的美食,很自然想到光顧來自外地的著名食肆,間接造就更多「過江龍」餐廳攻港。本報綜合2021年上半年新店數據,保守估計有逾20間過江龍餐廳開張,當中尤以日式食肆佔比最高。當中,單計「壽司郎」已連開3間新分店,而在上周五新開的坑口店,門外繼續現排隊人龍。

  • 【職場熱話】返新工一個月無意知老細秘密!打工仔︰會唔會無咗份工…

    打工仔返工最怕得罪老闆,只要老闆對你一有不滿意,相信你往後在公司的日子都不會安樂。最近有打工仔就因為一個巧合,發現老闆一個絕無人知的「秘密」,打工仔更擔心會因為此事而被「炒魷」。各位師兄師姐,你們又會怎樣處理? 按圖了解打工仔的故事︰

  • 【職場人際】同新經理傾偈後被炒 網民:你講唔講都會炒你

    職場上的人際關係複雜,和同事傾偈都要格外小心,以免得罪人,令飯碗不保。有網民在社交平台《奴工處》投稿,指公司有個新入職的經理,以傾偈形式了解公司,結果傾偈後,事主被炒,覺得十分錯愕。究竟事件有什麼內情?其他網民又有什麼看法?

  • 【行業辛酸】做戲院帶位員好輕鬆?從業員大爆10種最討厭觀眾

    睇戲是香港人最愛的消遣娛樂之一,大家平時到戲院有沒有留意職員的工作?戲院作為服務性行業,主要有售票、驗票及帶位等工作,看似簡單輕鬆的背後,原來也有麻煩事。最近有一位戲院員工在討論區分享10種最乞人憎的觀眾,包括亂丟垃圾、不按指示入場,甚至在場內進行越軌行為,引起不少網民討論。

  • 【職場人際】有咩都可以同上司講?網民:客套說話你都信

    新人初入職場,未必了解與上司及同事的相處之道,容易遇上人際問題。有網民在社交平台專頁《奴工處》投稿,指上司經常向下屬表示,如果遇到什麼問題,或是做得不開心,都可以訴說;但當網民訴說自己的問題後,卻沒有得到預期的回應,最後更表示:「我唔會再信你㗎啦老細!」究竟有什麼內情?其他網民又有什麼意見?

  • 【職場貼士】同朋友一齊返工真係正?網民:傻仔先會介紹朋友入嚟做

    同事不是朋友就聽得多,那麼如果將朋友變成同事,又會不會令職場工作開心一點呢?有網民就在討論區發文,指朋友因為想搵工,因而介紹朋友入公司做,結果弄得自己不想再返同一份工,更表示後悔介紹朋友入公司返工。如此尷尬的情況背後有什麼原因?

  • 【職場貼士】同事傾偈小心踩地雷!邊6個話題最易中招?

    返工無可避免要和同事相處,在職場上和同事之間的關係,更是微妙。食飯難免會和同事聊天,或許大家之間氣氛輕鬆,但其實仍暗藏陷阱。一不小心,和同事過分交心或透露太多私人事務,都有可能被大扣印象分。外國職場網站《The Balance Careers》就為大家整理出6個職場上應避免討論的話題: