【行業辛酸】IT人被叫整電腦 打工仔︰連上唔到網都關我事

曾經有網絡文字創作者寫過《我係做IT…不過我唔識整電腦》,當大家以為只是笑話,其實「受害者」大有人在。讀者「IT細粒嘢」投稿大呻由讀書至入行近6年,身邊的朋友和親戚不停問他「識唔識整電腦」、「點解上唔到網」等問題,而每次他表示自己「唔識」,就被反問「你讀IT都唔識?」,令他哭笑不得。

延伸閱讀︰【職場熱話】喺中小企做IT中大伏? 網民:小心打完齋唔要和尚

讀者︰每次見親都問 可唔可以放過我?
「一日做IT,一世都要被人叫整電腦」這句說話Sad but True...讀者「IT細粒嘢」表示自己就是其中一個例子,「由大學讀書開始,被我阿爸阿媽喺親戚面前,公開我讀邊一科之後,我班姨媽姑姐幾乎每次見親面,都唔會放過我,唔係問我點解電腦上唔到網,就叫我幫佢睇下部電話點解咁慢,有時連Backup都要我做埋,其實我做IT唔係乜都識架,最慘嘅係我一路用開Android,幾乎無用過iPhone,啲人次次都叫我幫手整iPhone,出去搵人整啦,我鬼識咩?!」

除了「IT細粒嘢」的親身經歷,不同行業的網民都曾被誤會,並於社交平台吐苦水,一起看看他們的故事吧。

延伸閱讀︰【讀者投稿】公司IT廢到嘔 同事:有問題fix唔到 淨係識用電郵整蠱人

延伸閱讀︰【IT職場】「IT狗」等於電腦維修員? 拆解行業三大誤解

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【區區打工仔】觀塘區空氣好毒? 網民:睇醫生發現肺癌二期……

    返工最可怕的地方是人多空氣差,每天打工仔就如三文魚般逆流而上,時常都會想:為甚麼自己要如此辛苦地上班?如果辛苦工作,能換取相應的回報固然好,但如果辛苦之餘,卻賠上了健康,這又值得嗎?

  • 【在家工作】網民討論WFH應減薪!打工仔︰有返工冇收工 加3倍人工先啱

    新冠肺炎在港肆虐,最近更掀起第四波疫情,政府隨即安排公務員彈性上班,不少私人機構亦再次啟動在家工作 (Work From Home)安排,減少員工在辦公室接觸。在家工作在外國非常普遍,但本港大多機構都是因為新冠肺炎,而初次實行這個工作模式,因此無論在安排上還是實質效用,都令打工仔備受質疑,當中有人不滿有些行業在家工作等於不用工作,但照常出糧,相比起其他人24小時on call,比在辦公室工作更忙。日前,就有網民在討論區發帖,認為「WFH嘅人係咪應該減人工」,引起熱烈討論。

  • 【兩性關係】被女同事突然關心 打工仔︰以為佢暗戀我 點知…

    在辦公室日對夜對,跟同事見面的時間,遠比家人和好朋友多,真的會產生感情?日前有網民在香港討論區出Post,指「有位女同事突然好關心我,仲以為佢暗戀我…」,但到最後結果當事人瘀爆收場,究竟發生甚麼事?

  • 【區區打工仔】觀塘返工塞車 食飯難搵位 打工仔:唔係住將軍澳都唔好返……

    香港人要返工的決心可謂世界級,打風落雨都無阻打工仔返工的決心。不過,很多打工仔返工真的需要排除萬難才可以迫上車、呼吸過來,除了返工放工,還要搵位食飯……等待和擠迫彷彿已成為了日常。

  • 【職場熱話】一人一件返工瘀事 網民:想放屁但唔小心放咗個濕屁

    打工仔在公司的時間比在家的時間多,在上班時間發生尷尬事的機會亦無可避免,相信大家都試過在辦公室發生過不堪回首的「瘀事」吧?

  • 【NGO熱話】怕事上司少少嘢都唔敢問 同事:佢唔係衰人 但真係好廢

    香港有不少NGO﹙非政府機構﹚,外界常常以為NGO的工作環境一定非常美好,所有員工都是熱心的好人。然而,其實NGO與很多其他公司機構都一樣,存在着各式各樣的員工,並沒有甚麼光環。

  • 【職場熱話】做事太上心 搞到唔開心 網民:間公司又唔係我嘅……

    工作有責任心是好事,但過份地上心,令自己不開心之餘,放工後亦不能放鬆,如此不健康的循環,長此下去可能會造成情緒病及心理壓力。 有網民在社交平台專頁「奴工處」上投稿,指:「發覺自己對工作太上心都唔係好事,成日搞到自己又嬲又唔開心,其實間公司又唔係我嘅。」

  • 【職場熱話】返工返到想自殺 網民:為咗一份工作 真係值得咩?

    香港打工仔壓力大可能是世界級,每天都在高壓下工作的情況時常上演,工作壓力大、返工不開心、不懂得減壓、沒有傾訴對象、情緒得不到釋放的出口,但工作緊張的步伐卻難以允許你停下來稍作喘息,負面情緒不停累積,然後終有一天會滿瀉爆煲……你找到你的情緒出口嗎?

  • 【讀者投稿】職場童顏係好定壞? 同事:新同事以為我係FG 點知其實……

    人人都想看起來年輕活力一點,童顏似乎擁得天獨厚的優勢。不過,在職場上擁有童顏的打工仔,又是不是優點呢?得到稱讚固然好,但別人會否以為你沒經驗而對你的工作能力有所質疑呢?

  • 【職場熱話】靚女見工有著數?網民大呻︰世界好現實

    網絡流傳一句說話:「你的樣子如何,你的日子也必如何」,用以概嘆一個人的樣貌能夠影響命運。而最近就有網民於討論區發文,感慨面試時遇到「樣靚」對手,頓時覺得自己已經「輸咗」。