【讀者投稿】哥哥無業但想結婚 妹妹:問完父母又問我借錢

有甚麼驅使你結婚?年紀大了,到適婚年齡?遇到一位好好的伴侶?還是身邊朋友個個都結婚,令你萌起組織家庭的諗頭?日前讀者Helen (化名)投稿,指她的32歲哥哥最近向女朋友成功求婚,計劃一年後結婚擺酒,但問題在於哥哥近期因為受新冠肺炎影響而失業,而他的儲蓄亦不足夠舉行婚禮,因此他向家人借錢,Helen表示無法忍受哥哥的行為,故投稿發洩。

延伸閱讀︰【愛情定麵包?】拍拖被女友嫌做保安 網友︰呢啲女仔唔要都罷!

 

Helen︰「無錢唔好學人結婚啦!」
Helen今年26歲,自知自己入息唔高,只得萬幾元,所以暫時都未有結婚的計劃。不過,她的哥哥跟她的想法完全相反,最近哥哥失業,但又向他的女朋友求婚,計劃一年後結婚擺酒,Helen說︰「佢 (哥哥)求婚成功,我都好開心,但無咁大個頭就唔好戴咁大頂帽呀嘛,明知自己不嬲都無儲錢,呢排無嘢做仲玩結婚,又話女朋友屋企人唔擺酒唔得,佢計過條數之後搞唔掂,就問Daddy、Mammy借錢!」無奈的是,Helen父母的儲蓄不多,哥哥就轉投向妹妹借錢,令Helen十分生氣︰「我知道自己搵得唔多,已經好慳家,每日返工都帶飯。我係女仔嚟,我都想結婚,咁我借錢畀佢,我之後點呀?」

延伸閱讀︰【讀者投稿】遞信辭職被老細挽留 最後加$500人工你點揀?

銀行借錢是另一辦法?
在香港舉辦婚禮,三幾十萬是基本入場費,有人為了一生人一次的夢想婚禮,情願借錢都要大排筵席,Helen哥哥就是一個好例子。Helen表示︰「哥哥話如果屋企借唔到錢畀佢,就會問銀行借,不過佢而家失業,都唔知佢點借。同埋我有朋友之前都問銀行借過幾十萬結婚,但婚後就好慳,每個月要還錢畀銀行,疫情之前想去旅行都唔得,咁樣借錢擺酒真係開心咩?」

為了哥哥不問銀行借錢,Helen選擇將自己的積蓄,借給哥哥舉辦婚禮,她說︰「我唔想佢為咗借錢搞到周身債,我情願自己慳啲囉,不過好想借我嘅例子,有望其他人都諗清楚,係咪真係有需要借錢結婚擺酒,簡簡單單食餐飯真係唔得?」

延伸閱讀︰【女士徵婚】40歲中女開10大條件搵男友 !網友︰抵你註定單身

延伸閱讀︰【職場熱話】30歲「剩女」月入一萬?網友︰新人都高人工過你啦!

 

香港首創 WhatsApp 搵工平台「搵工快」上線啦!八大行業 2,000+ 前線、兼職、散工等你申請!Click 入去打開 WhatsApp,然後發送對話,3 個 steps 內搵到啱做嘅工!你仲可以選擇直接 WhatsApp 僱主添!

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【兩性關係】30歲未結婚有問題?打工仔被同事催婚︰顧好自己先啦!

    社會轉變,香港人越來越遲婚,無論男或女都專注事業,望可以賺錢買樓或移民,提升生活質素。普遍來說,30歲未婚的大有人在,對年輕人來說這並不是一回事,可是有些思想較守舊的人,卻認為30歲未婚好古怪,就如有位打工仔最近在討論區出Post,指自己30歲,經常被親戚、同事催婚,令他感到非常煩厭,更謂「結婚一定要生?我唔生唔得?生完佢哋養?」

  • 【情人節】玩交友APP可以搵真愛?過來人分享6大成功配對秘訣

    交友App近幾年大受歡迎,尤其在疫情下,單身人士較少機會出外結識朋友,唯有靠各類型的交友App,在虛擬世界中尋找心儀對象。很多人質疑網上交友的安全及出Pool成功率,讀者K小姐(化名)曾玩過至少5款交友App,最終於去年覓得真命天子,準備做牛年新娘。

  • 【兩性關係】畢業後工作多年 識唔到女仔? 打工仔︰幾時到我結婚

    有人話畢業後,踏出社會工作就好難認識異性,尤其工作繁忙,莫講話識新朋友,就連食飯時間都不夠,經常獨自一人上班下班,的確很孤獨。有打工仔身同感受,在討論區發帖子分享個人經歷,「上星期我中同好兄弟派帖畀我,今朝又收到同事張帖,搞到我諗緊自己到底幾時有拖拍,幾時可以結婚……」你又有同一感受嗎?

  • 【職場熱話】日日OT留喺公司唔願返屋企?已婚打工仔:到你成家立室就會明……

    以前的人常說「婚姻是愛情的墳墓」,特別是男人對建立家庭相對抗拒,皆因要努力賺錢養家,又要照顧老婆小孩,分身不暇。最近有已婚男網民在討論區訴說男人之苦,表示自己寧願夜晚留在公司OT,也不想太早回到家裡,享受一個人的寧靜,是全日最放鬆的時刻。

  • 【行業機遇】上海商業銀行致力裝備專業IT團隊 應付後疫情時代的數碼需求

    疫情不僅改變了大眾日常的生活模式,亦促使客戶對銀行數碼服務需求的急劇上升。以「處處為您着想」為理念的上海商業銀行(下稱「上商」),一直積極將銀行服務融入大眾生活,亦因應此大趨勢加速專業的IT團隊研發及應用金融科技(FinTech)的步伐,為客戶提供更安心便利的數碼銀行服務。

  • 【疫市創業】資深獵頭人創立招聘公司Captar Partners 堅持服務為本 助客戶走得更遠

    疫情持續一年多,各行各業皆面臨前所未有的挑戰,失業率更升至17年高位。資深獵頭人鍾沛廷(Rick Chung)在疫市下看準時機,於一月初與友人創立招聘公司Captar Partners,為客戶和求職者提供一站式優質招聘服務。公司業務暫以銀行及金融服務行業為主,憑藉豐富經驗在疫市殺出一條血路。

  • 【職場兩性】同事與前男友復合兼閃婚 打工仔感愕然︰原來只係為咗戶籍

    近年愈來愈多人討論移民的問題,各國都提供了不同途徑,予港人到當地定居。不過,要數最直接快捷的方法,當然是結婚移民。

  • 【客戶關係】發展長遠財富管理事業 上海商業銀行培訓精英成為全面銀行家

    以「處處為您着想」為服務理念的上海商業銀行(下稱「上商」),70年來致力為客戶提供一站式多元化銀行服務,滿足客人各方面的財務需要。當中客戶經理正正扮演銀行與客戶之間的溝通橋樑,貼心地為每位客戶度身訂造理財產品,而同事亦能在財富管理範疇發展個人事業。

  • 【職場熱話】打工仔為請婚假 連續結婚離婚7次 網民:為咗放假可以去到幾盡?

    為了放假你可以去到幾盡?據台灣媒體報導,一名銀行職員去年接連與同一對象結婚4次、離婚3次,向公司申請共32日婚假。銀行只批准第一次婚假,職員不服氣向當局申訴,結果銀行被判罰款。事件曝光後引起網民譁然,紛紛批評事主濫用權利,毫無道德感。

  • 【中年轉工】40歲由銀行轉做政府工?碩士打工仔月入$57,000︰擔心入去就一世

    疫市下轉工不容易,如公司願意給Offer,而條件又不錯的話,相信大多數打工仔都會點頭應承。可是,有位自稱碩士畢業、現年40歲的網民,卻因為有政府工Offer而頭痛,他擔心自己一旦加入政府部門,就會安穩做足一輩子,不可能會再轉工,因此詢問其他網民意見,看看應該繼續做銀行工作,還是加盟政府當非公務員。(按圖了解打工仔的故事)