【讀者投稿】哥哥無業但想結婚 妹妹:問完父母又問我借錢

有甚麼驅使你結婚?年紀大了,到適婚年齡?遇到一位好好的伴侶?還是身邊朋友個個都結婚,令你萌起組織家庭的諗頭?日前讀者Helen (化名)投稿,指她的32歲哥哥最近向女朋友成功求婚,計劃一年後結婚擺酒,但問題在於哥哥近期因為受新冠肺炎影響而失業,而他的儲蓄亦不足夠舉行婚禮,因此他向家人借錢,Helen表示無法忍受哥哥的行為,故投稿發洩。

延伸閱讀︰【愛情定麵包?】拍拖被女友嫌做保安 網友︰呢啲女仔唔要都罷!

 

Helen︰「無錢唔好學人結婚啦!」
Helen今年26歲,自知自己入息唔高,只得萬幾元,所以暫時都未有結婚的計劃。不過,她的哥哥跟她的想法完全相反,最近哥哥失業,但又向他的女朋友求婚,計劃一年後結婚擺酒,Helen說︰「佢 (哥哥)求婚成功,我都好開心,但無咁大個頭就唔好戴咁大頂帽呀嘛,明知自己不嬲都無儲錢,呢排無嘢做仲玩結婚,又話女朋友屋企人唔擺酒唔得,佢計過條數之後搞唔掂,就問Daddy、Mammy借錢!」無奈的是,Helen父母的儲蓄不多,哥哥就轉投向妹妹借錢,令Helen十分生氣︰「我知道自己搵得唔多,已經好慳家,每日返工都帶飯。我係女仔嚟,我都想結婚,咁我借錢畀佢,我之後點呀?」

延伸閱讀︰【讀者投稿】遞信辭職被老細挽留 最後加$500人工你點揀?

銀行借錢是另一辦法?
在香港舉辦婚禮,三幾十萬是基本入場費,有人為了一生人一次的夢想婚禮,情願借錢都要大排筵席,Helen哥哥就是一個好例子。Helen表示︰「哥哥話如果屋企借唔到錢畀佢,就會問銀行借,不過佢而家失業,都唔知佢點借。同埋我有朋友之前都問銀行借過幾十萬結婚,但婚後就好慳,每個月要還錢畀銀行,疫情之前想去旅行都唔得,咁樣借錢擺酒真係開心咩?」

為了哥哥不問銀行借錢,Helen選擇將自己的積蓄,借給哥哥舉辦婚禮,她說︰「我唔想佢為咗借錢搞到周身債,我情願自己慳啲囉,不過好想借我嘅例子,有望其他人都諗清楚,係咪真係有需要借錢結婚擺酒,簡簡單單食餐飯真係唔得?」

延伸閱讀︰【女士徵婚】40歲中女開10大條件搵男友 !網友︰抵你註定單身

延伸閱讀︰【職場熱話】30歲「剩女」月入一萬?網友︰新人都高人工過你啦!

 

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【新聞熱話】有銀行又炒IT員工? 想提升競爭力要考這3個證書!

    IT人噩耗!早前有銀行宣布裁員,受影響的大部分是IT部門後勤人員,令從事資訊科技行業的打工仔,再度為保住飯碗而煩惱,更有網民表示「有事就搵IT,無事就炒IT」。如果想提升自己的競爭力,就要持續進修,特別是近年最熱門的資訊保安(Cyber Security)範疇。

  • 【女士徵婚】40歲中女開10大條件搵男友 !網友︰抵你註定單身

    有人話,年過30歲依然單身,很難找到合適的終身伴侶,這句說話,你們又認同嗎?

  • 【疫下自救】婚禮工作全取消 攝影師轉拍教學片:自我增值好充實

    新冠肺炎的疫情影響下,除了食肆首當其衝面臨大型的結業潮外,對婚嫁行業的影響也不少。在限聚令下,不少婚禮及婚宴都得延期,而婚禮攝影師因此苦無工作。

  • 【返工血淚史】投行iBanker無你諗咁風光:日日賣笑好辛酸

    環球商業學(Global Business Studies)在大學被稱為神科,好多人以為畢業後一入投資銀行做iBanker就好風光,比同齡人賺多幾倍,戴名錶駕名車。他們背後48小時不睡覺,日日應酬的非人生活,你又知道嗎?有現職投資銀行的網友就大呻:「份工工時好長,但內容無意義,班客真係唔當你係人,唔會睇得起你。」

  • 【返工血淚史】銀行前線日日被捽數:可唔可以唔好Cut我電話

    相信大家都經常收到「你好,我是XX銀行的職員…」的來電,十個有九個人都會立即Cut線,並且永久封鎖此電話號碼。其實,電話裡頭的銀行職員又何嘗不是一樣覺得麻煩,只是他們每日被上司轟炸式捽數,有時連睡覺都會嚇醒,怕達不到目標。

  • 【銀行未來學】投身銀行業 非商科畢業生專利

    香港作為國際金融中心,銀行業的人才需求一向高企。不少畢業生或打工仔都有意投身銀行及金融工作,惟不是每個人都從金融相關學系畢業。那他們在投身行業前,要怎麼選擇課程,或者做甚麼準備工夫?

  • 【女人之苦】做女強人定結婚生仔?女網友:唔想一世做黃面婆

    香港人其中一個傳統的想法,就是女人一定要結婚生仔,但隨著時代的轉變,很多女性已經轉向以事業為重心,情願當職場女強人,也不願留在家中湊仔。不過,有些女士還未能灑脫放下包袱,擔心不結婚生仔,老來孤獨一人;會放棄事業,又覺得不憤氣,不想輸給其他人。最近,更有人在討論區開Post詢問大家意見,究竟人到適婚年齡,應該繼續做女強人,還是結婚生仔。

  • 【職場神劇】《半澤直樹2》新金句成熱搜 重溫經典金句渡過難捱時刻

    日本職場神劇《半澤直樹》第二季上周日開播,由堺雅人飾演的半澤直樹再度歸來,除了「以牙還牙,加倍奉還」外,這次又會為大家帶來甚麼金句?

  • 【職場人際】想與同事打開話匣子? 亂講嘢可能有反效果 你要知5句不能說的話!

    返工時間佔一天生活的三分之一,與同事相處的時間比與家人相處的時間還要多,若不打好關係的話,工作可能會苦不堪言。然而,當你急於與大家打成一片,卻不小心口不擇言的話,可能會嚇怕同事,大家因而對你退避三舍……不想導致反效果?你要知道5句不能說的話!

  • 【銀行職人】只需中五學歷 投身銀行不是夢

    金融業乃香港四大支柱產業之一,其中銀行業一向是不少年輕人眼中的筍工,全因行業發展穩定,前景良好,而且薪高糧準。不過,不少人認為銀行的入職門檻工,但事實上不少初級職位只需中學學歷,以下精選3個熱門職位空缺: