【讀者投稿】放工返屋企想靜吓 打工仔︰阿媽唔畀我留喺房 要我日日做家務

每日工作9小時,身心疲累,放工後只想盡快回家休息,不過原來有屬於自己的Me Time,都是一個奢侈的想法。讀者Jason投稿大呻辛苦,原因是每天放工回到家中,打算留在房間靜一靜,但他的媽媽不但經常敲門騷擾Jason休息,還要求他每天放工後都做家務,「我真係好攰,可唔可以畀我唞吓」。

 

延伸閱讀︰【香港租樓】月入$25000租屋自住 打工仔:月月清 根本無錢儲

Jason︰「點解想靜吓都咁難?」
任職大公司市場部的Jason,表示每天上班都花盡腦力,有時更要出外應酬及見客,本想回到家中,可以有個安靜的環境休息,但父母經常在晚上開大電視,有時他忍受不了便走回房中,但每次媽媽見到Jason回房間,就會不停敲門。「有時佢(媽媽)問我食唔食呢樣,食唔食嗰樣,呢啲都算,佢成日走入嚟叫我唔好成日匿喺房,得閒出多啲廳陪吓佢哋…我幾時成日匿喺房呀?我都係食完飯先返房休息咋喎,就話我唔陪佢哋,最慘係得閒又叫你整吓個水喉,睇吓個爐做咩唔著,仲叫我日日都做家務,話咩間屋我都有份,唔好乜都唔理…」Jason指每日都累到無力跟父母嗌交,情願快快手做完家務,沖涼睡覺,「點解想靜吓都咁難」。

延伸閱讀︰【職場熱話】香港養車使費貴到驚人?打工仔月入幾多先好買車?

 

其他打工仔的辛酸史
【香港租樓】月入$25000租屋自住 打工仔:月月清 根本無錢儲

【讀者投稿】哥哥無業但想結婚 妹妹:問完父母又問我借錢

  CTgoodjobs手機APP已經更新,快啲去update啦 !!

 

⏩⏩  大把兼職、散工、前線好工等緊你!即用「搵工快」WhatsApp 搵工  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場熱話】WFH屋企人不斷拍門打攪 打工仔:就快Zoom到我有精神病

    雖然新冠肺炎疫情逐漸緩和,不少公司仍然實行Work From Home(WFH)政策,允許員工在家完成工作,以維持社交距離。不過,有部分打工仔認為WFH令家庭關係變差,24小時日對夜對帶來更多磨擦和爭執,從而影響工作效率。有網民在討論區呻苦,指媽媽經常在視像會議期間拍門,不斷問東問西,更試過大聲呼叫:「阿囡,你條底褲放喺邊?」,令她無比尷尬及心情煩躁。

  • 【香港租樓】月入$25000租屋自住 打工仔:月月清 根本無錢儲

    香港地少人多,土地供應不足,樓價持續高企,香港人別說買樓,就連租一個單位都幾乎無法負擔。讀者黃小姐投稿,表示自從哥哥結婚後就想黃小姐搬出屋企,將她的房間準備成為BB房,在家人的威迫下最終屈服,要自己在外租屋居住,「我(人工)得$25,000一個月,租樓已經無咗$10000,仲要畀家用同自己嘅使費,月月清,根本無錢儲!」

  • 【職場文化】唔想無故被炒?即睇6個老細術語解碼

    老闆說話經常「出術」,接收時必須經過解碼過濾。作為辦公室三文治,編輯仔很能體會辦公室食物鏈最底層有冤無路訴的處境。

  • 【兩性關係】分手傷心想請假 可否成為告假理由?

    請假理應無需講理由,但如果因為失戀太傷心,受太大打擊想請假,說出口好像有點不專業,甚至是幼稚嗎?如果想老闆批准請假調節失戀心情,要考慮甚麼因素?

  • 【兩性關係】男友約女同事睇戲食飯 女友:點解要講大話同男人去?

    每日朝九晚六,每日朝夕相對,在辦公室真的不會對出真感情?讀者8862H最近投稿表示自己的男朋友有古怪,「他成日都話約咗同事食飯,呢排我同佢已經好少見,一個禮拜無一次,上兩個星期被我發現佢係咁同一個女仔Message,最後知道嗰個女仔係佢同事」,嬲得8862H即時跟男友攤牌。

  • 【職場貼士】同事借錢有借無還?3招婉拒要求不傷感情

    凡是牽涉到金錢問題,人與人之間的關係就會變得不單純,尤其是在職場上,萬一跟同事有什麼金錢轇轕,不只破壞二人關係,更有機會飯碗不保。如果有一天同事向你借錢,你會不會伸出援手?一旦想拒絕,又有什麼方法不傷害大家的感情呢?

  • 【職場文化】上司遲到早退又卸膊?打工仔︰佢鬧到同事當眾喊

    做打工仔,少不免要為處理辦公室政治,有時更需要為上司孭鑊,雖然感覺不良好,但為了人工,為了前途,都要忍氣吞聲捱下去。讀者陳先生最近投稿,表示其公司的職場文化差,上司既沒有指引給予下屬,又不做好榜樣,「每日遲到早退,有乜都唔理,有次佢做錯嘢,就搵下面啲人祭旗,有個同事最近頂唔順辭咗職」,陳先生指全Team人都對上司非常不滿,但因為最近市道麻麻才繼續忍下去。

  • 【職場文化】5個特徵 分出絕世好老闆定恐怖上司

    每日工作9小時,對上司和同事的時間,比起家人還要多,因此在職場上與其他人打好關係,不過能令你的職涯路變得平坦,更能讓你輕鬆渡過每一日。

  • 【職場英語】仲講Long Time No See?撇甩港式英語 即學30句實用句子!

    日常工作中,少不免要用到英語溝通,還用港式英語「Borrow Me」、「Wait Me」跟同事互動,未免太不專業吧!即學30句實用句子,在講英文時增加自信心。

  • 【職場文化】「扮傻」係生存之道?太叻招人妒忌?3招踢走辦公室政治

    從小父母都希望子女聰明伶俐,但長大後走入大人的職場世界,發現太叻、有能力的人,卻是被排斥或針對的人。其實離開校園後,身邊人再也不是你的知心好友,要在職場上生存,最重要是學懂看眉頭眼額,適當地「扮傻」,反而助人避開不必要的辦公室政治。