【讀者投稿】盤點自私鬼放Lunch怪行!打工仔投訴有人打邊爐︰食到成陣味

最近經常落雨,無得出街食Lunch,為了不想淋雨,很多打工仔都情願叫外賣或帶飯。不過,全間公司在同一時間叮飯,少不免有爭執,而最近讀者黃先生投稿,表示他公司有女同事因為叮飯而吵大架,消息更傳到老闆耳邊,要高層介入平息事件,令他覺得「食餐飯啫,有冇咁誇張」。

延伸閱讀︰【讀者投稿】收到Offer拖足三個月都無工返 網民:寧願佢唔請我

公司多人叮飯  引發職場罵戰
打工仔回復正常上班模式後,發現多了同事選擇在午飯時間,留在辦公室吃飯抗疫,不過亦是這個緣故,引發黃先生公司同事罵戰,黃先生說︰「呢兩個禮拜明顯多咗人喺公司食飯,每日返到去個雪櫃都爆晒棚,而每次差唔多到Lunch Hour,啲同事就衝晒去Pantry排隊叮飯,好誇張。」黃先生表示他的公司很多人,接近50人Share一個茶水間,而微波爐又只得兩個,想準時食飯的話,有時更要早半小時開始排隊。

黃先生續說︰「其實每日都聽到好多同事有怨言架啦,但係人咁多,微波爐就得兩個,一係就排隊叮飯,一係就出街買或者買外賣,都無計架。不過有日就誇張啲,有位女同事唔知其他人跟機叮飯,直接將自己位飯盒放入微波爐,被另一位女同事知道之後,即刻走去Pantry鬧嗰個人,話佢打尖無禮貌,嘈到全層樓都聽到,最後連老細都知添呀。」黃先生話到最後,要高層介入事件,決定添置多部微波爐讓同事使用。

延伸閱讀︰【讀者投稿】哥哥無業但想結婚 妹妹:問完父母又問我借錢

叮飯叮到鬧交未算誇張 最激係…
黃先生的真實故事,相信引起不少讀者共鳴,不過叮飯吃到鬧交未算最誇張,黃先生表至有同事喜歡午飯時間在公司打邊爐,最令人頭痛︰「有位同事好鍾意喺公司打邊爐,佢買咗嗰款而家好興啲一人鍋,有時會買定啲菜、丸、肉放喺雪櫃,到差唔多Lunch就會去Pantry洗菜,咁都算嘞,最衰就係食到成間Office都係邊爐味,聞住嚟食我啲頹飯,多謝晒…」

延伸閱讀︰【讀者投稿】女朋友月薪4萬 男友:佢搵得多過我 但唔肯AA制

延伸閱讀︰【讀者投稿】遞信辭職被老細挽留 最後加$500人工你點揀?

 

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場熱話】上司Whatsapp叫人做嘢唔計OT 網民:諗緊係咪應該祼辭

    每個打工仔都希望收工是真正的收工,不知何時起,想擁有放工後的私人時間都變成奢望。當放工後,仍收到上司的指令要工作,其實真的非常困擾,這個問題經常成為打工仔的熱議話題,因為不懂怎樣回覆和處理才最恰當。如果你遇到如此情況,會選擇照做交貨,還是已讀不回呢?

  • 【職場熱話】好上司幫下屬做擋箭牌 網民:前世應該做咗好多好事

    有誰不想遇到一個好上司,但事實是,很多人都不懂做上司,只懂得搶功勞、推下屬去揹黑鑊、不坦護下屬、只懂得勞役下屬或剝奪大家的休息時間。好上司與衰上司最大的分別在於,有沒有當員工是一個「人」來看待。沒有人天生就懂得做上司,但大家同樣是人,只是將心比己、設身處地為員工着想,相信就能向「好上司」名銜邁進一步。

  • 【職場熱話】扮工做乜好? 網民:將文章複製到電郵慢慢睇

    同人唔同命,有些打工仔工作繁重得以為自己會過勞死,但有的則要扮有工作而悶到傻。「辦公」與「扮工」兩者之間,你又會選哪一種?可能很多人都會選擇不需怎樣用腦的「扮工」吧?但其實「扮工」都有其難處,在辦公室中做私人事,其實都是一項挑戰,你有沒有甚麼「扮工」良好選項?

  • 【職場熱話】兩母子同一間公司 仲要幫囝囝執手尾 網民:要唔要餵埋奶?

    你有沒有遇過一家人在同一間公司工作的經歷?近日有網民在Facebook專頁奴工處投稿,分享兩母子一起工作的古怪遭遇,指兒子不論大小事情都要媽媽幫手,彷彿欠缺自理能力,稱得上是「職場媽寶」。更有人笑言,「阿媽係咪要餵埋飯,抹Pat Pat。」

  • 【職場熱話】女同事公主病發作 投訴保安唔幫手撳𨋢

    你有遇過患上「公主病」的同事嗎?她們通常都是嬌生慣養的溫室小花,世界以自己為中心,認為別人的幫忙是必然,做她們的同事有時也挺辛苦。早前有網民在Facebook專頁奴工處分享,有名女同事公主病嚴重,連撳𨋢都要保安幫手,保安拒絕請求後,她更打電話去管理處投訴,真是無語。

  • 【職場熱話】一人一個好上司應有特質 網民:唔會為咗外人犧牲下屬

    一份工做得開不開心,除了取決於工作內容、人工、福利外,更重要是有一個好上司,能令下屬誠心誠意地服從他,甚至願意追隨他一起打拼。近日有網民在討論區提出「一人一個好上司應有特質」,他指現任上司只掛著追數,無視管理員工,令團隊士氣低落,更萌生辭職念頭。

  • 【職場熱話】WFH太耐唔記得點化妝?網民:女同事化到成個阿梅咁

    隨著本港新冠肺炎疫情緩和,Work From Home(WFH)亦逐漸告一段落,大部分員工也慢慢重回辦公室工作,不過WFH的後遺症沒那麼快消除!早前有網民分享,公司有位年輕女同事,完成WFH上班首日,化了一個大濃妝,跟之前判若兩人,「佢係咪太耐無化妝,後生女變咗快餐店姨姨,大家見到都忍唔到笑。」

  • 【職場熱話】後生仔做保安無出息?網民:同退休人士爭飯碗

    近年聽過不少年輕人入行做保安,貪保安職責簡單,而且入行門檻低,人工亦尚算合理,甚至比一個大學畢業的普通文員高薪。不過早前就有網民開Post批評後生仔做保安無出息,「淨係識貪舒服,甘心一世搵萬零蚊人工,真係好睇唔起佢哋」。難道保安就沒有前途?

  • 【網絡熱話】細公司先有呢啲問題?網友︰做到Director都係無下屬

    相信不少人都想入大公司工作,原因是經濟狀況較穩定,準時出糧,而且好多傳統的大公司如非必要都不會炒人,所以非常適合打工仔「養老」。不過,入大公司條件高,而且每做一件事都要經過多重程序,有打工仔就不喜歡這種古板模式,因而選擇細公司。最近,就有網民在連登討論區開Post集合大家意見,提出「一人一個細公司先有嘅問題」,引來大家熱烈討論。

  • 【職場熱話】打工仔月入15K好失禮? 網民:養自己都未必養得掂啦!

    打工仔個個都想人工高、福利好,AL最好超過15日就好啦!亦有打工仔覺得這個時勢,有份工已經好好,人工多少不是問題。最近有網民在討論區開post,分享「月入$15000很失禮嗎?!」,引起不少網民紛紛留言。