【返工血淚史】公司多是非?日日明爭暗鬥?打工仔︰搵食啫 搞咁多嘢做咩?

辦公室政治,不是你想避開就能避開,它總會纏繞著你,令你身心俱疲,痛苦不堪。正如讀者李先生投稿所說的辦公室鬥爭,令他煩惱不已,明明自己只是專心工作,不談任何八卦,但辦公室政治總是在你身邊,甚至煩到想辭職,但考慮最近市道差才打消念頭。

延伸閱讀︰【返工血淚史】網民怒數公司10宗罪 開會至少發言一次未算慘

李先生︰不只女人八卦 男人都鍾意講是非
有人說講同事是非,可以發洩內心不滿,但亦有人認為講是非只是一種手段,用來換人情,跟其他人打好關係。無論是前者或是後者,對李先生來說任何一種是非都是煩惱,沒有分別。李先生說︰「我做過細公司,細公司嘅人際關係無咁複雜,大家都好融洽,但轉咗去大公司之後,就發現同同事感情好,唔係理所當然。而家我嗰Team有10幾人,女多男少,班女同事日日圍埋講是非都算,無諗過連男人都咁八卦,周圍收風套料,成日單單打打,然後就講畀上司聽。佢哋大聲講大聲笑,係人都聽到啦,有時又話呢個女同事著衫核突,有時又拎人哋個Facebook係咁討論,話佢個女朋友好樣衰,佢個男朋友好唔掂咁,其實返工時間講咁多呢啲無聊嘢,真係好討厭。人哋係點關你咩事?同埋男人咁八真係好核突…」

李先生指間中講八卦,人之常情,但假若時時刻刻都將別人的私生活,作為茶餘飯後的話題,就相當討厭。李先生更說他的同事,喜歡幫別人改花名︰「有時佢哋過份到直接喺嗰位被改花名嘅同事面前,大聲講佢嘅是非,佢哋真係當人傻架,唔埋堆就被杯葛,細路仔咁。其實大家都係返工啫,搞咁多嘢做咩?」

延伸閱讀︰【職場熱話】冇晒水又唔換 網民:斟水係同同事之間嘅一場博弈

明爭暗鬥的文化太嚴重
經常聽到「有競爭才有進步」,但如果身邊的競爭沒有營養、沒有質素,那真的會令大家進步嗎?李先生表示公司同事表面感情好,但經常都鬥過你死我活,無時無刻都要搏上位,又要抹黑其他人,李先生說︰「可能大家唔想輸畀其他同事,呢個我明嘅,但係佢哋成日鬥埋啲無聊嘢,鬥遲收工、鬥收風收得多呢啲,其實實際同工作表現無關。」

李先生明白自己不識做人,不識玩辦公室政治,他接受訪問時只是說想安安穩穩,準時返工放工,現在不選擇辭職,惟有默默忍耐…

延伸閱讀︰【職場熱話】同事撞完車為勤工獎仆返工 網民:無人夠香港人奴性重

應如何面對辦公室小人?
辦公室小人大致分為幾類,分別是自大型、抹黑型、小圈子型及擦鞋型,假如你公司有齊以上所有類型,恭喜你,你中大獎了!

 

延伸閱讀︰【職場制勝】唔爭上位一定係弱者?5個成功法則

 

CTgoodjobs 推出全港首創 WhatsApp 搵工平台「搵工快」,八大行業 2,000+ 前線、兼職空缺等緊你!

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【返工血淚史】網民怒數公司10宗罪 開會至少發言一次未算慘

    每間公司都有既定的「規矩」,美其名要各位跟從公司文化,提升工作效率乜乜乜。合理與否已不是重點,作為打工仔的一分子,你又會否硬食以下10條犯眾憎規定呢?

  • 【職場人際】升職加人工無你份 問題可能出於打招呼方式

    俗語有云「禮多人不怪」,由細到大長輩都教我們遇到人要打招呼,這個行為放到職場上更是重要。打招呼不只為自己建立一個有禮貌的形象,也隨時影響打工仔能否升職加薪。如果想仕途更順利,修補與上司之間的關係,就要學習以下8個打招呼小技巧,逆轉上司對你的評價。

  • 【讀者投稿】老細成日亂發脾氣 打工仔︰我當佢無到!

    打工仔返工最怕的,除了無得升職加人工,或者日日做到無停手,還有老細或上司亂發脾氣,亂叫、亂掉東西、亂拍枱已屬小事,最難接受是用粗口鬧人。讀者R小姐近日投稿,表示她的老闆因為業績問題而情緒差,經常向下屬開刀,有次更試過用粗口鬧同事,她認為老闆行為過火,令人難以接受。你又有沒有試過遇到脾氣差的老闆呢?如果你是R小姐,又會怎樣做呢?

  • 【職場人際】同事、客戶個名太難讀 避而不談係上策?

    Peter、Amy、Mandy、Ken這些平凡普通的英文名,來到了這個年代可能已經略顯俗氣,現在藝人門都喜歡為小朋友改一些特別的英文名,就如陳凱琳與鄭嘉穎的仔仔叫Rafael和Yannick、Anjaylia與黃頌祈的女女Hosanna、楊采妮的仔仔Ignatius和Aloysius等。

  • 【職場文化】公司遇過6種最奇怪同事
    網民:用咁嘅方法扮有男朋友

    打工仔返工除了想賺錢之外,每日用上大半日時間工作,遇到好同事與你並肩作戰,一起奮鬥真的很重要!不過「個個都想有好同事,唔通個個都會遇到咩!」。最近有網民在討論區發文,分享大家在公司內遇過最奇怪的同事,引來不少網民紛紛留言。

  • 【職場人際】聽到同事咁講即刻反白眼!5句職場上最乞人憎的說話

    好多人小時候都被指責過「講嘢唔經大腦」,到長大後踏入職場才知道每句說話承載的重量有多大。不論是對住同事、下屬或上司,也不要輕易說出內心的說話,凡事先想三秒,否則很容易得罪其他人,成為公司裡不受歡迎人物。以下有些說話總是會讓人無名火起,你又有沒有講過呢?

  • 【職場禁忌】小心說話!跟老闆講起這10句說話 分分鐘得罪人

    作為僱主,與員工維持良好的溝通有助企業發展,亦可以時刻了解員工對公司政策和業務的想法。而身為僱員,誠實地向老細表達意見亦有助彼此建立良好的關係。不過,有時候太誠實卻不是一件好事,以下10句說話,即使你與老細的關係有多密切,亦不應輕易說出口:

  • 【職場貼士】Fresh Grad成日做錯嘢好灰 想減少犯錯每日只要做多一件事

    在職場上,每個打工仔都需要完成例行工作,包括處理固定文件及報告,這些工作看似簡單,卻往往是最容易出錯。早前有網友在討論區表示,自己工作經常漏東漏西,重複犯錯,反省過後又再度出錯,令他覺得「好灰」。到底可以如何改進自己,更聰明地完成工作?

  • 【職場貼士】與老闆搭同一部LIFT好尷尬?打工仔一定要識升降機禮儀

    世界上最漫長的時間,可能是打工仔與老闆一齊搭𨋢的幾十秒,二人共處於密封空間面面相覷,光是想像都很尷尬。在這段時間,萬一講錯說話、做錯反應或企錯位等等,隨時會留給老闆一個不好的印象,日後成為他眼中的「目標人物」。所以,打工仔一定要熟讀以下的搭𨋢禮儀,臨場應變。

  • 【職場人際】同事成日放負好困擾 5招擊退負能量提升公司士氣

    身邊有沒有同事老是抱怨,總覺得世界欠了自己,在上班時間不斷在你耳邊放負?這種負能量爆登的同事比其他人更難應付,不但影響工作進度,久而久之更會波及自己的情緒,使人心力交瘁,變成另一個「阿愁」。面對喜歡放負的同事,如何處理才是最好?