【返工血淚史】公司多是非?日日明爭暗鬥?打工仔︰搵食啫 搞咁多嘢做咩?

辦公室政治,不是你想避開就能避開,它總會纏繞著你,令你身心俱疲,痛苦不堪。正如讀者李先生投稿所說的辦公室鬥爭,令他煩惱不已,明明自己只是專心工作,不談任何八卦,但辦公室政治總是在你身邊,甚至煩到想辭職,但考慮最近市道差才打消念頭。

延伸閱讀︰【返工血淚史】網民怒數公司10宗罪 開會至少發言一次未算慘

李先生︰不只女人八卦 男人都鍾意講是非
有人說講同事是非,可以發洩內心不滿,但亦有人認為講是非只是一種手段,用來換人情,跟其他人打好關係。無論是前者或是後者,對李先生來說任何一種是非都是煩惱,沒有分別。李先生說︰「我做過細公司,細公司嘅人際關係無咁複雜,大家都好融洽,但轉咗去大公司之後,就發現同同事感情好,唔係理所當然。而家我嗰Team有10幾人,女多男少,班女同事日日圍埋講是非都算,無諗過連男人都咁八卦,周圍收風套料,成日單單打打,然後就講畀上司聽。佢哋大聲講大聲笑,係人都聽到啦,有時又話呢個女同事著衫核突,有時又拎人哋個Facebook係咁討論,話佢個女朋友好樣衰,佢個男朋友好唔掂咁,其實返工時間講咁多呢啲無聊嘢,真係好討厭。人哋係點關你咩事?同埋男人咁八真係好核突…」

有種人,永遠鍾意周圍講八卦,然後為咗打好關係,不擇手段。
唔好以為只有小學生先會改人花名,好多成年人喺職場上都會咁做,目的係咩?唔知....
-item">
+2
日日返咁多個鐘,得閒傾吓偈無問題,但成日大聲講大聲笑,真係好煩架!
+1
最不智嘅就係add同事Facebook,當佢哋知道你嘅私事,就會公諸於世。
唔好以為同你Friend嘅同事,唔會打你小報告呀,最危險嘅人其實就喺你附近....

李先生指間中講八卦,人之常情,但假若時時刻刻都將別人的私生活,作為茶餘飯後的話題,就相當討厭。李先生更說他的同事,喜歡幫別人改花名︰「有時佢哋過份到直接喺嗰位被改花名嘅同事面前,大聲講佢嘅是非,佢哋真係當人傻架,唔埋堆就被杯葛,細路仔咁。其實大家都係返工啫,搞咁多嘢做咩?」

延伸閱讀︰【職場熱話】冇晒水又唔換 網民:斟水係同同事之間嘅一場博弈

明爭暗鬥的文化太嚴重
經常聽到「有競爭才有進步」,但如果身邊的競爭沒有營養、沒有質素,那真的會令大家進步嗎?李先生表示公司同事表面感情好,但經常都鬥過你死我活,無時無刻都要搏上位,又要抹黑其他人,李先生說︰「可能大家唔想輸畀其他同事,呢個我明嘅,但係佢哋成日鬥埋啲無聊嘢,鬥遲收工、鬥收風收得多呢啲,其實實際同工作表現無關。」

李先生明白自己不識做人,不識玩辦公室政治,他接受訪問時只是說想安安穩穩,準時返工放工,現在不選擇辭職,惟有默默忍耐…

延伸閱讀︰【職場熱話】同事撞完車為勤工獎仆返工 網民:無人夠香港人奴性重

應如何面對辦公室小人?
辦公室小人大致分為幾類,分別是自大型、抹黑型、小圈子型及擦鞋型,假如你公司有齊以上所有類型,恭喜你,你中大獎了!

人望高處,打工仔努力搏上位乃人之常情,但於人前過分顯露自己對事業或職位的野心,甚至越級挑戰,都會很容易成為眾矢之的。

護身符:最重要盡本份,做好分內事,保持卓越的表現。謹記要維持低姿態,不要給別人帶來威脅感。
職場講求團隊合作,對於跟自己有競爭關係的同事,不妨多以欣賞的態度對待,可有助化解彼此之間的敵意。

護身符:建議平日多與同事分享有趣經驗或小禮物,如零食、甜品、旅行手信等,趁機向對方釋出善意。
+3
遇上問題時不妨主動向主管請教,久而久之,對方便會視閣下為徒弟,必要時自然會較樂意給予指引及幫助。

護身符:平時不能冷淡待人,定要保持虛心有禮的態度,否則有問題需要求助時,亦無人願意援手。
+2
有時可主動詢問可否參與本身工作以外的項目,同時要讓所有人知道自己正在做的事,如將報告草稿電郵給負責同事請教,確保上司及競爭對手不會借此邀功。
打工仔別以為獨善其身就可以遠離是非,不與同事交流,過分「宅」或「毒」亦很容易會招人話柄。

護身符:要學會協調與同事、上司之間的關係,不是鼓吹搞小圈子,但必須保持消息靈通,方能隨機應變。
" data-photoindex="13" data-width="1024" data-height="1024" data-size="1024x1024">
所謂「禍從口出」,打工仔即使心裡一池苦水、萬般委屈,亦切忌在辦公室談論自己的私事,或在同事間散播他人的是非。

 

延伸閱讀︰【職場制勝】唔爭上位一定係弱者?5個成功法則

 

CTgoodjobs 推出全港首創 WhatsApp 搵工平台「搵工快」,八大行業 2,000+ 前線、兼職空缺等緊你!

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles