【返工血淚史】公司賺錢但凍薪 打工仔︰每日做13個鐘好辛苦

在經濟不景氣的情況下,打工仔為求兩餐,即使工作有多不如意,有多難捱,都選擇吞氣忍氣。最近有網民疑受不住職場壓力,在討論區發帖子發洩工作上的不滿,並問大家「大家覺得點樣嘅老細晒難頂?」

(按圖了解網民的故事)

延伸閱讀︰【職場文化】努力返工轉頭被炒 網民︰咁勤力做乜?

其他網民替事主不抵︰完全漠視現有員工嘅感受
此帖子一出,有不少打工仔都紛紛留言支持事主,「完全漠視現有員工嘅感受,只會花錢係請新員工上面,對現有員工就凍薪!咁其實邊有人會肯落力為你做嘢呢?」、「低於市價廉價勞工,有啱路數咪走囉」、「仲要有時有上級走咗,公司永遠唔會諗晉升現有員工,而係要畀多啲錢喺外面請過人返嚟!」、「你搵定後路起碼,可能有得升」。

其實,想員工信服你,又願意為你工作,作為上司及老闆的,應該要具備卓越的領導能力,而非一味靠指指點點,以下有6個「完美上司」的條件,看看你或是你的上司,是否達標… (按圖了解更多)

延伸閱讀︰【職場心理】工作到想喊就係唔專業? 調查:哭泣有助平伏心率

延伸閱讀︰【NGO熱話】怕事上司少少嘢都唔敢問 同事:佢唔係衰人 但真係好廢

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場熱話】遲5分鐘唔算遲到? 網民:同事自製返工放工時間

    返工準時是基本,但都有不少同事每日都趕頭趕命,在遲到界線的邊緣。不過,遲到5至10分鐘,已經被默認乃人之常情,可是對於一些執着於時間觀念的同事來說,卻是容不下的行為,對日日準時返工的同事非常不公平。

  • 【在家工作】網民討論WFH應減薪!打工仔︰有返工冇收工 加3倍人工先啱

    新冠肺炎在港肆虐,最近更掀起第四波疫情,政府隨即安排公務員彈性上班,不少私人機構亦再次啟動在家工作 (Work From Home)安排,減少員工在辦公室接觸。在家工作在外國非常普遍,但本港大多機構都是因為新冠肺炎,而初次實行這個工作模式,因此無論在安排上還是實質效用,都令打工仔備受質疑,當中有人不滿有些行業在家工作等於不用工作,但照常出糧,相比起其他人24小時on call,比在辦公室工作更忙。日前,就有網民在討論區發帖,認為「WFH嘅人係咪應該減人工」,引起熱烈討論。

  • 【行業辛酸】90後做保安被恥笑?打工仔︰點解要睇唔起我?

    【#行業辛酸】整個2020年,全球都受新冠肺炎疫情影響,各地的失業率飆升,即使有工開,都有機會被公司逼放無薪假,或面臨減薪、裁員危機,打工仔面對的壓力絕不少。有位自稱90後的年輕網民,最近在討論區發帖子表示剛應徵一份12小時通宵商場保安工作,月入$15,000左右,在疫市來說都算是一個機會,但他就灰爆,並說「後生仔做保安呢行,係咪真係會被人睇唔起同恥笑?」究竟發生甚麼事呢?

  • 【職場熱話】新工褔利交通比以前好 打工仔:遞信嗰日都喊咗

    再不好的工作,都有值得欣賞的人和事,工作多年總會有感情。到終有一日找到新工作、離職時,過往工作的一點一滴都一一浮現,再不堪入目的片段,都變成難能可貴的回憶,畢竟有各種經歷才能使人成長,成就現時的一個你。

  • 【行業辛酸】IT人被叫整電腦 打工仔︰連上唔到網都關我事

    曾經有網絡文字創作者寫過《我係做IT…不過我唔識整電腦》,當大家以為只是笑話,其實「受害者」大有人在。讀者「IT細粒嘢」投稿大呻由讀書至入行近6年,身邊的朋友和親戚不停問他「識唔識整電腦」、「點解上唔到網」等問題,而每次他表示自己「唔識」,就被反問「你讀IT都唔識?」,令他哭笑不得。

  • 【兩性關係】被女同事突然關心 打工仔︰以為佢暗戀我 點知…

    在辦公室日對夜對,跟同事見面的時間,遠比家人和好朋友多,真的會產生感情?日前有網民在香港討論區出Post,指「有位女同事突然好關心我,仲以為佢暗戀我…」,但到最後結果當事人瘀爆收場,究竟發生甚麼事?

  • 【區區打工仔】觀塘返工塞車 食飯難搵位 打工仔:唔係住將軍澳都唔好返……

    香港人要返工的決心可謂世界級,打風落雨都無阻打工仔返工的決心。不過,很多打工仔返工真的需要排除萬難才可以迫上車、呼吸過來,除了返工放工,還要搵位食飯……等待和擠迫彷彿已成為了日常。

  • 【區區打工仔】觀塘區空氣好毒? 網民:睇醫生發現肺癌二期……

    返工最可怕的地方是人多空氣差,每天打工仔就如三文魚般逆流而上,時常都會想:為甚麼自己要如此辛苦地上班?如果辛苦工作,能換取相應的回報固然好,但如果辛苦之餘,卻賠上了健康,這又值得嗎?

  • 【職場熱話】一人一件返工瘀事 網民:想放屁但唔小心放咗個濕屁

    打工仔在公司的時間比在家的時間多,在上班時間發生尷尬事的機會亦無可避免,相信大家都試過在辦公室發生過不堪回首的「瘀事」吧?

  • 【NGO熱話】怕事上司少少嘢都唔敢問 同事:佢唔係衰人 但真係好廢

    香港有不少NGO﹙非政府機構﹚,外界常常以為NGO的工作環境一定非常美好,所有員工都是熱心的好人。然而,其實NGO與很多其他公司機構都一樣,存在着各式各樣的員工,並沒有甚麼光環。