【返工血淚史】唔擦鞋被杯葛 打工仔:我過唔到自己嗰關

有人話打工仔份糧,包括了返工被老細、上司鬧,或者應付辦公室政治,但並非所有人都有同樣的想法,就如讀者Michael投稿說︰「我返工唔係擦鞋架!」,表示自己只做足本份,但因為沒有跟其他同事般奉承上司,就被杯葛了…

延伸閱讀︰【返工血淚史】新人唔鬧得?成日嫌辛苦? 網友力數多宗罪︰教到好灰

唔擦鞋就等於無前途?
讀者Michael自認是「毒男」,平時甚少說話,特別是上班時候,因為怕講多錯多,所以除了工作交涉,幾乎無跟同事溝通。正正因為Michael這些行為,似乎令其他同事覺得他是「異類」,日日對他單單打打,Michael大嘆辛苦︰「我知我好少講嘢,但係我真係驚講多錯多,身邊啲人成日擦上司鞋,有時嘔心到又讚佢靚、著衫好睇咁,其實唔係事實嘅嘢,真係掩著良心都要講?」

Michael在公司工作一年,時間不算長,只是剛剛適應工作上的轉變,又要面對人際上的難關,他說︰「佢哋 (同事)不嬲對我唔太好,但係直到早排Work From Home,佢哋日日對上司噓寒問暖,WhatsApp又叫上司小心啲,又問上司夠唔夠口罩,佢哋見我無出過聲,就梗加覺得我唔係同路人。到咗完咗Work From Home,返番Office嗰陣,佢哋連招呼都唔打,除咗做嘢要交流之外,幾乎當我透明。」Michael自問「過唔到自己嗰關」,所以一直唔奉承他人,亦想問問大家,如果不「擦鞋」,是否等於毀掉前途。

大家又怎樣看呢?

 

在奉承上司或老闆前,同時都要小心用詞︰

延伸閱讀︰【職場人際】破解上司語言偽術 十句你要聽得明的潛台詞

與同事關係差?嘗試以下幾招吧!

延伸閱讀︰【職場禁忌】小心說話!跟老闆講起這10句說話 分分鐘得罪人

 

CTgoodjobs 推出全港首創 WhatsApp 搵工平台「搵工快」,八大行業 2,000+ 前線、兼職空缺等緊你!

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【讀者投稿】公司開會文化好反智 全日8個鐘無離開過會議室

    好多公司都有開會文化,開會的原意本來是想定期了解員工工作進度及討論實質議題。不過漸漸發展成一種流於表面的官方動作,更像是「為開而開」。有些老闆更開會成癮,一天到晚都要求下屬匯報進度,有網民更曾試過連續8小時都在會議室,連辦公、食飯的時間也沒有。

  • 【政府工略】政府工真係鐵飯碗?自稱公務員爆︰卸膊文化嚴重

    政府工向來被視為「鐵飯碗」,能夠加入政府大概是許多打工仔的目標。薪高糧準,每天準時下班,OT亦有補水。不過話雖如此,其實未必每個政府員工都享受自己的工作。有網友在討論區以發文,表示想辭去公務員職位,引來熱烈討論。

  • 【職場貼士】想說服老闆接受意見?原來同說話方向有關!

    在職場上,很多時候都牽涉說服別人的工作,例如說服客戶購買產品、說服老闆接納提案、說服HR聘用你等等。特別是從事銷售行業,眼見其他同事業績爆燈,自己卻滑鐵爐,心情自然不好。其實說服別人不在於要有多聰明或內容有多豐富,而是要掌握說服人的技巧,建立同理心。

  • 【返工血淚史】公司多是非?日日明爭暗鬥?打工仔︰搵食啫 搞咁多嘢做咩?

    辦公室政治,不是你想避開就能避開,它總會纏繞著你,令你身心俱疲,痛苦不堪。正如讀者李先生投稿所說的辦公室鬥爭,令他煩惱不已,明明自己只是專心工作,不談任何八卦,但辦公室政治總是在你身邊,甚至煩到想辭職,但考慮最近市道差才打消念頭。

  • 【返工血淚史】網民怒數公司10宗罪 開會至少發言一次未算慘

    每間公司都有既定的「規矩」,美其名要各位跟從公司文化,提升工作效率乜乜乜。合理與否已不是重點,作為打工仔的一分子,你又會否硬食以下10條犯眾憎規定呢?

  • 【讀者投稿】老細成日亂發脾氣 打工仔︰我當佢無到!

    打工仔返工最怕的,除了無得升職加人工,或者日日做到無停手,還有老細或上司亂發脾氣,亂叫、亂掉東西、亂拍枱已屬小事,最難接受是用粗口鬧人。讀者R小姐近日投稿,表示她的老闆因為業績問題而情緒差,經常向下屬開刀,有次更試過用粗口鬧同事,她認為老闆行為過火,令人難以接受。你又有沒有試過遇到脾氣差的老闆呢?如果你是R小姐,又會怎樣做呢?

  • 【職場人際】升職加人工無你份 問題可能出於打招呼方式

    俗語有云「禮多人不怪」,由細到大長輩都教我們遇到人要打招呼,這個行為放到職場上更是重要。打招呼不只為自己建立一個有禮貌的形象,也隨時影響打工仔能否升職加薪。如果想仕途更順利,修補與上司之間的關係,就要學習以下8個打招呼小技巧,逆轉上司對你的評價。

  • 【職場人際】同事、客戶個名太難讀 避而不談係上策?

    Peter、Amy、Mandy、Ken這些平凡普通的英文名,來到了這個年代可能已經略顯俗氣,現在藝人門都喜歡為小朋友改一些特別的英文名,就如陳凱琳與鄭嘉穎的仔仔叫Rafael和Yannick、Anjaylia與黃頌祈的女女Hosanna、楊采妮的仔仔Ignatius和Aloysius等。

  • 【職場人際】聽到同事咁講即刻反白眼!5句職場上最乞人憎的說話

    好多人小時候都被指責過「講嘢唔經大腦」,到長大後踏入職場才知道每句說話承載的重量有多大。不論是對住同事、下屬或上司,也不要輕易說出內心的說話,凡事先想三秒,否則很容易得罪其他人,成為公司裡不受歡迎人物。以下有些說話總是會讓人無名火起,你又有沒有講過呢?

  • 【職場文化】公司遇過6種最奇怪同事
    網民:用咁嘅方法扮有男朋友

    打工仔返工除了想賺錢之外,每日用上大半日時間工作,遇到好同事與你並肩作戰,一起奮鬥真的很重要!不過「個個都想有好同事,唔通個個都會遇到咩!」。最近有網民在討論區發文,分享大家在公司內遇過最奇怪的同事,引來不少網民紛紛留言。