【返工血淚史】新界牛之苦!返工遲到常被鬧︰明知塞車唔早啲出門口?

住新界的打工仔,大多都會出九龍或香港島工作,而跨區返工最痛苦的地方,除了要早起身準備搭車,更要每日忍受塞車之苦,最慘的是因為交通而上班遲到,被上司或老闆責鬧,甚至要扣錢扣勤工獎。上兩個星期香港日日落雨,大雨到返工放工時間,天文台都要掛紅雨、黑雨,天氣惡劣同樣是影響打工仔上班的因素,不過並非所有老闆都會體諒員工,最近有網民在Facebook專頁《屯門公路塞車關注組》出帖子,表示「住屯門嘅你,一定聽過...明知紅雨無車,你唔早啲出門口」,引發眾多同路人留言。

延伸閱讀︰【返工血淚史】搭車人多變沙甸魚 逼車應否放下背囊?

一講到屯門,或是返工塞車,又或者返工遲到,都會激嬲要跨區上班的打工仔。網民今次Upload的帖子就說出過往的經歷︰

網民表示,「其實全身濕晒,只係遲咗10分鐘左右,都被人鬧」,而一眾打工仔看到此Post後紛紛留言︰「早三至四粒鐘出門口咪冇事,話唔定仲可以有時間食埋早餐先返工!」、「點只紅雨會咁……之前連屯公塞車搞到遲咗5分鐘都係咁話我啦,話做乜明知條路成日可能塞車唔早啲出門口?」。

 

延伸閱讀︰【返工血淚史】打工仔返工撞正開學期大塞車 網民:返9都畀佢搞到6點9出門口

延伸閱讀︰【區區打工仔】觀塘返工人多車多好辛苦?網民反擊:美食天堂仲有好多Outlet行

 

⏩⏩  大把兼職、散工、前線好工等緊你!即用「搵工快」WhatsApp 搵工  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場文化】辦公室政治你識幾多?睇清呢10條職場潛規則!

    以為你不接觸辦公室政治,它們就會放過你嗎?在職場上生存,少不免要學懂一些潛規則,不想被公司狐狸影響你仕途,不如先認清現實,好好保護自己。

  • 【讀者投稿】控制狂上司命令同事删除訊息 同事失控:我唔删呀!

    在自己成為別人的上司前,各打工仔都一定遇過很多類型的上司,而其中一種很容易迫到大家壓力爆煲的,是甚麼都要按他意思做、所有步驟都得向他報告、細微到你跟哪個部門的同事說了句甚麼的話,他都要知道的這種控制狂上司!

  • 【職場熱話】上司乜都管 冇表情、皺眉都唔得 網民:慘過坐監

    雖然上司的工作包括管理下屬,然而,並不是每個上司都懂得拿捏管理的程度,不懂得放手讓下屬完成工作、不信任大家、工作上事事都要知,有些更甚,連下屬的個人習慣都要管要理,真係會令員工非常困擾!

  • 【讀者投稿】同事玩小圈子 成日屈同事做錯嘢 打工仔︰老闆日日食花生

    相信不少上班一族都希望可以在一個相處融洽的環境下工作,不過有時事與願違,有人的地方總會有是非,特別在大公司工作,不擇手段上位、是非當人情這些並非新鮮事,不想被無謂事情影響工作,不如先改變自己心態吧。讀者Peter (化名)最近投稿,指公司有位新女上司入職後,隨即改變大家的習慣,「日日搬弄是非,仲成日老屈同事做錯嘢」,認為這種職場文化不要得,最弊的是...「老闆食花生食得好開心!」

  • 【職場熱話】老細約單獨食飯 去唔去好? 網民:一係想炒你 一係想……

    職場的人際關係似乎是最艱深的課題之一,同事約你食飯、上司與你一起搭車等之類的小事,背後好像都有一定含意似的,每一步都得細心思考,答應和拒絕都要考慮後果,步步為營。

  • 【職場熱話】同事平時日日OT 有日準時走 上司:佢咁急要走?

    準時是美德,不單單上班不遲到,連放工都得準時,這才是值得讚許表揚的事!香港打工仔加班成習慣,身邊的同事和上司還未走,自己就不好意思準時走,即使完成當天的工作,都自動地加班加個三十分鐘至一小時;亦有些人想完成所有工作才放工,然而,這世界上根本沒有做得完的工作!人要懂得分配好時間,才不會被工作迫得過勞或引致其他情緒問題。

  • 【職場熱話】後生仔唔捱得?盤點最討厭的辦公室說話

    「而家啲人唔捱得架!」、「我後生嗰陣咪仲辛苦!」,相信大家都一定有聽過老一輩講「舊時」的說話,在50、60後眼中,大部份90後或是00後的年輕人都不捱得,但好多年輕人認為他們永遠沒有想過時代的轉變,對現時年輕打工仔有多大影響。不過,現實是要面對的,年輕人既然不能改變老一輩,就轉轉自己的想法,希望這篇文能引起大家共鳴,一起發洩在職場上的不滿!

  • 【職場熱話】一人一個返工犯錯經歷:唔見支票、碎錯文件、仲差啲燒咗個office?

    返工犯錯乃人之常情,畢竟沒有人是完美的,但大家犯過最嚴重的錯誤是甚麼?收錯錢?忘了deadline?記錯客戶名字?弄壞公司器材?但原來很多網民都犯過更嚴重的錯誤!

  • 【職場熱話】新人永遠過唔到試用期 公司定打工仔問題?

    打工仔在新公司返工頭三個月,大多數都是試用期階段,除了讓公司觀察員工是否有能力駕馭該職位,同時亦給打工仔時間,感受一下該公司是否適合自己。不過,如果有公司經常有人手變動問題,新員工往往無法過試用期,究竟是僱主還是僱員問題呢?

  • 【返工血淚史】年過40好難轉工?冇學歷冇專業資格 網民︰好驚被炒

    新冠肺炎嚴重影響本港經濟,失業率維持6.1%高位,而就業不足人數更有149,000人,創2003年沙士 (SARS)新高。失業數字高,令打工仔人心惶惶,有年過40歲的中年人,最近更在討論區出Post吐苦水,表示自己無學歷、無專業資格,怕自己成為公司裁員的首選,因此想問大家意見。