【返工血淚史】第一日觀塘返工有乜要注意?打工仔:打定辭職信

香港是一個好奇妙的地方,面積不大,人口卻非常多,基本上你身處香港哪一區,都人多擠迫至你連空氣也無法好好呼吸,正正因為土地問題,令港人生活得更艱難。本港18區中,講到最令打工仔頭痛的莫過於觀塘,有人甚至在Facebook開設專頁,與在觀塘上班的同路人一起傾心事,或者齊鬧觀塘的麻煩之處。

最近,有打工仔就在Facebook觀塘的專屬群組留言問「聽日第一日去老母 (意指觀塘) 度返新工,有乜嘢要注意?」,引來不少該區的打工仔及網民恥笑…

按圖了解打工仔對觀塘的感覺︰

延伸閱讀︰【返工血淚史】怕觀塘塞車?跑返工就得!網民:當練馬拉松好chill?chur就真!

打工仔嚴選7大最悶熱港鐵站
夏天返工的確是打工仔終極考驗,尤其是在人多責迫的街道及交通工具上,想輕鬆呼吸基本上是無可能。最近有打工仔投訴,選出7大最悶熱的港鐵站,不知道你又是否認同大家的選擇呢?

按圖了解更多︰

延伸閱讀︰【返工血淚史】遇有交通事故遲到 阿姐話要再預早啲返工 網民:意外有得預?

延伸閱讀︰【返工血淚史】觀塘裕民坊室內巴士站負評不斷 打工仔:搵站搵勁耐、迫人兜大圈

Look out for further updates on our Facebook fan page!