【香港住屋問題】18歲成年後即排公屋?打工仔呻傻︰一份全職人工都超額啦!

香港地少人多,住屋向來都是港人最密切要解決的問題。為求有間租金便宜的房子,不少香港人年滿18歲後都會立即排公屋,可是由於輪候人數遠遠超越房屋供應,上車機會微乎其微。最近有打工仔在網上問各位網民意見,究竟應否在子女18歲後,即為他們申請公屋。此帖子一發佈後,隨即引來網友熱烈討論,各持己見,你又認為這個做法是否正確的選擇呢?

贊成的網民 
1/ 網民A︰排唔會有蝕底,排定先冇壞,但一定要努力儲錢,一夠首期就買樓,長遠計一定保值。

2/ 網民B︰識人兩兄弟一齊排,廿幾歲排到之後,就綠表買居屋。

3/ 網民C︰排,唔等於唔上進。

4/ 網民D︰以前有同事真係為咗排緊公屋而放棄2次升職機會,其中1個排咗14年,最後大肚嫁公屋仔先住到公屋。另外有2個因為排公屋,所以唔做長工,情願長期做兼職。

5/ 網民E︰假如子女資質唔好,搵極都係搵萬零兩萬,如何處理將來置業?

反對的網民
網民A︰排咗,即係叫個仔女倒退啫,變成誇代貧窮。

網民B︰我知好多人咁做,但我身邊無人咁做。一人收入門檻,求其搵份工都超㗎啦喎。

網民C︰排唔排都唔會排到有屋派吧。大把人生一大堆仔女,等人養嘅,點會輪得到你?

網民D︰其實一夠18歲排冇乜用,只係到佢結婚時,可以被其他人排到半年期!

網民E︰其實睇真啲條文,根本係唔鼓勵年青年去申請!

網民F︰基本上出嚟打份工已經應該爆額啦!

網民G︰有啲後生為咗唔超額一直做散工等十年,我寧願仔女努力上進,唔希望十年後仍然揾低過公屋入息限額。

延伸閱讀︰【家庭關係】屋企人只會講錢?打工仔心灰︰淨係出糧先搵我

公屋一人入息限額是多少?平均輪候時間升至5.8年!
房委會最近公布,本港一般公屋的申請者最新平均輪候時間為5.8年,創22年新高。至於申請數字方面,房委會表示截止今年3月底,共接收15.3萬宗一般公屋申請者,可見港人對公營房屋需求依然很大。

按圖了解申請公屋的資格︰

延伸閱讀︰【家庭關係】哥哥失業無收入 打工仔被媽媽要求畀多$5000家用

延伸閱讀︰【家庭關係】家姐投訴屋企重男輕女 失業減家用被家人要求搬走

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場熱話】保下屬、爭取加薪 但利益關頭都冇情講 上司灰心:好人難做 唔通要做衰人?

    要做一個好上司原來很難。各位打工仔覺得好上司要有甚麼特質?包容下屬、請下屬食飯、為下屬增取加薪、與大家共同進退……可能只要具備上述的其中一項,大家都覺得非常難得,不過,遇到好上司,大家又會否相對地為上司付出呢?

  • 【職場熱話】同事錯漏百出 每日email都改十幾次 同事:個電郵信箱勁快爆…

    雖然現時通訊軟件選擇多亦非常方便,可是一些公司的正式溝通還是會採用電子郵件的方式進行。不過email相對地formal,而且send出了便難似收回,所以給人很大壓力,而在壓力下,就會經常出錯……

  • 【職場兩性】想玩辦公室地下情 但破綻百出 同事:佢哋以為冇人知真係好好笑!

    辦公室戀情時有發生,但如果發生在自己身上,你會想光明正大、大大方方地公開戀情,還是地下情暗地裡傳情?不過,就算選擇地下情,也是小心為上,你們真的做得夠「地下」嗎?

  • 【職場熱話】幾個同事請假去追MIRROR 做死其他人 網民:一齊請假去追啦!

    MIRROR的熱潮直捲全港,女士們更是為之瘋狂,除了有「我老婆嫁左比Mirror導致婚姻破裂關注組」各位老公們成立的苦主群組外,苦主還包括公司同事……大家的同事都喜歡MIRROR嗎?有沒有一起去追星?

  • 【職場熱話】求職者見工被叫落街行下先 無奈:怕我悶同被冷氣吹親 但街度熱死…

    相信很多打工仔都有奇特的見工經驗,自己遲到、對方遲到、HR安排失當、面試被問奇怪問題等等。有打工仔分享一次夏天見工經驗,指自己竟被HR趕走……

  • 【家庭關係】哥哥失業無收入 打工仔被媽媽要求畀多$5000家用

    面對社會上種種戴著假面具的人,回到家中才發現找到喘息的空間,但假若連對著家人也不能表露真性情,或者總是得不到他們的體諒,恐怕連少少放鬆的時間也失去了。最近有打工仔在討論區大談自己的家庭生活,由於哥哥早兩個月被裁員,一直以來都沒有努力搵工,因為沒有收入而無法給家人家用,因此作為女兒和妹妹的打工仔,就被要求每月加$5000家用,不但令打工仔非常生氣,就連網民也看不過眼,不停大鬧哥哥無膊頭。按圖了解打工仔的家庭故事︰

  • 【職場熱話】公司群組每日轟炸 靜音都覺煩 網民出絕招:買卡、靜音、仲可以OO!

    要將生活與工作分開,是現在處於科技年代的一大難題,因為在工餘後,要找到同事的途徑太多,所以,我們需要學習的除了是如何避開這些訊息的滋擾外,還有最重要的是調節自己的心態。

  • 【職場兩性】睇牙被靚仔牙醫吸引 點樣認識先好? 網民:日日去洗牙檢查!

    打工仔經常埋怨因為繁重的工作,而沒辦法結識到另一半,不過機會總是來得突然,沒想到看個醫生、檢查牙齒,都會遇到靚仔牙醫!這時,應不應該把握機會結識心儀對象呢?

  • 【家庭關係】老公不斷借錢畀前上司 老婆控訴:永遠只會幫人唔理屋企

    老公把同事看得比家人重要?雖然有義氣的男人值得深交,但如果他平時對外人總是有求必應,甚至闊綽地借錢給人,很容易會影響到自己的家庭。最近有女網民在討論區抱怨老公「心地太好」,屢次瞞著她偷偷借錢給前上司,引起她的不滿,擔心家庭的財政。

  • 【職場熱話】婚姻狀況對搵工有冇影響? 網民:結咗婚獲聘嘅機率會低啲?

    婚姻狀況對搵工有沒有影響?很多時公司的面試表格上,都要填自己的婚姻狀況,真的要如實相告嗎?求職者還未入職就要被查家宅的感覺,不過,已婚究竟是優勢還是不利?