【香港物價】返工出街食午餐$30呻貴 打工仔︰尖沙咀起碼$80

香港地少人多,樓價和租金均比其他城市高,港人的消費物價自然上升。根據政府統計處在8月19日公布的2021年7月份消費物價指數,整體消費物價與一年前同月比較上升了3.7%,亦較2021年6月份上升0.7%,當中電力、燃氣及水(上升17.8%)、交通(上升6.3%)、住屋(上升5.1%)、外出用膳及外賣(上升3.7%)、衣履(上升2.1%)、基本食品(上升1.1%)、耐用物品(上升1.1%)和雜項服務(上升0.7%)升幅較高。

很多香港人常常抱怨薪酬追不上通漲,而且上班日子好多時都需要外出食飯,令每日的消費又再提高。有打工仔最近就在網上討論區大呻出街食飯好貴,引來不少網民留言表示身同感受。

按圖了解打工仔的辛酸︰

打工仔分享︰「疫情之前,無乜計過出街食和在家煮飯,分別咁大,搞到而家無Mood出街食。原來中午出街食,加2至3餐晚飯,貴過全家人一星期的在家食用。疫情前,每星期都有2至3餐出街食晚餐,中午多數陪同事出街食。中午最平30幾蚊一餐,兩公婆每星期4至5百蚊。一家人出街食晚飯,普通小菜60至100蚊。如果一家四口,最少要2至3百蚊埋單,計出街食用每星期要過千蚊。疫情期間,習慣每日三餐都在家食(中午帶飯),食材連電費,每星期大約800蚊。因此,搞到我無乜Mood出街食飯,因為一睇餐牌,就覺得太貴太浪費金錢。」

延伸閱讀︰【職場熱話】公司Team Lunch鍾意食貴價餐廳 財困打工仔:點開口叫同事食平啲?

爭取加人工技巧
想財政更自由,升職加人工是其中一個方法。不過,要如何向上司爭取合理的待遇?不妨參考以下的加薪談判「3不5要」技巧。

按圖了解更多︰

預祝大家各位升職加人工成功!

延伸閱讀︰【職場熱話】打工仔呻同事次次食飯唔畀錢 網民:點解仲要同佢食?

延伸閱讀︰【職場人際】千字文呻等埋同事LUNCH 搞到無晒私人時間 網民: 自己食唔得嘅

Look out for further updates on our Facebook fan page!