【香港物價】返工出街食午餐$30呻貴 打工仔︰尖沙咀起碼$80

香港地少人多,樓價和租金均比其他城市高,港人的消費物價自然上升。根據政府統計處在8月19日公布的2021年7月份消費物價指數,整體消費物價與一年前同月比較上升了3.7%,亦較2021年6月份上升0.7%,當中電力、燃氣及水(上升17.8%)、交通(上升6.3%)、住屋(上升5.1%)、外出用膳及外賣(上升3.7%)、衣履(上升2.1%)、基本食品(上升1.1%)、耐用物品(上升1.1%)和雜項服務(上升0.7%)升幅較高。

很多香港人常常抱怨薪酬追不上通漲,而且上班日子好多時都需要外出食飯,令每日的消費又再提高。有打工仔最近就在網上討論區大呻出街食飯好貴,引來不少網民留言表示身同感受。

按圖了解打工仔的辛酸︰

打工仔分享︰「疫情之前,無乜計過出街食和在家煮飯,分別咁大,搞到而家無Mood出街食。原來中午出街食,加2至3餐晚飯,貴過全家人一星期的在家食用。疫情前,每星期都有2至3餐出街食晚餐,中午多數陪同事出街食。中午最平30幾蚊一餐,兩公婆每星期4至5百蚊。一家人出街食晚飯,普通小菜60至100蚊。如果一家四口,最少要2至3百蚊埋單,計出街食用每星期要過千蚊。疫情期間,習慣每日三餐都在家食(中午帶飯),食材連電費,每星期大約800蚊。因此,搞到我無乜Mood出街食飯,因為一睇餐牌,就覺得太貴太浪費金錢。」

延伸閱讀︰【職場熱話】公司Team Lunch鍾意食貴價餐廳 財困打工仔:點開口叫同事食平啲?

爭取加人工技巧
想財政更自由,升職加人工是其中一個方法。不過,要如何向上司爭取合理的待遇?不妨參考以下的加薪談判「3不5要」技巧。

按圖了解更多︰

預祝大家各位升職加人工成功!

延伸閱讀︰【職場熱話】打工仔呻同事次次食飯唔畀錢 網民:點解仲要同佢食?

延伸閱讀︰【職場人際】千字文呻等埋同事LUNCH 搞到無晒私人時間 網民: 自己食唔得嘅

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場熱話】公司Team Lunch鍾意食貴價餐廳 財困打工仔:點開口叫同事食平啲?

    香港打工仔的入息中位數為18,400元,當中飲食支出佔了收入一大部分,不少人臨近月尾要「捱麵包」度日。最近有一位面臨財政困難的網民發文,表示公司同事每星期Team Lunch都去貴價餐廳吃飯,有時更用上200元一餐,令她覺得很吃力,但又不知道如何開口拒絕,擔心同事知道自己經濟有問題。

  • 【職場熱話】打工仔呻同事次次食飯唔畀錢 網民:點解仲要同佢食?

    在一個工作天裡,讓打工仔最期待的,除了放工之外,當然就是食Lunch的時間,光是想想待會吃什麼好東西、能夠與同事談笑風生就覺得開心,但有人居然為此事而覺得煩惱?

  • 【5000元消費券】被上司要求夾份買零食 打工仔︰每人要上繳$500消費券

    期待已久的政府$5000的電子消費券,第一期終於到手了!相信各位打工仔早已想好怎樣使用這$5000,不過原來未必人人都可以自由地使用屬於自己的金錢,正如讀者「辦公室小薯」日前投稿大呻公司上司強制下屬使用消費券夾份買零食,最慘的是無人敢出聲反對…按圖了解讀者「辦公室小薯」為何不敢反對︰

  • 【職場人際】千字文呻等埋同事LUNCH 搞到無晒私人時間 網民: 自己食唔得嘅

    有時候同班同事一日對足9小時,若是感情好當然是樂事,但有時只是「人生過客」的話,在Lunch Time真的會想有逃避的衝動,享受一下「Me Time」,不過「唔埋堆」又怕被排斥,有網民在網上討論區發千字文大呻,每日都要等工作狂同事食午餐,感情不是特別好,有「陪太子午膳」的感覺,連自己可以食飯休息的機會都消失了,更指同事不時會在食飯時「畀說話佢聽」。

  • 【員工福利】打工仔呻Lunch無得出去食 得半粒鐘食飯 網民:打工啫 又唔係做奴隸

    對於打工仔來說,除了下班時間外,最期待的就是Lunch Time。光是想像挑選到哪間店吃午餐、點什麼來吃,就有夠興奮,讓人能撐過早上的辦公時間。若果告訴你公司有特別的規定,不能夠滿足你以上的要求,你又覺得怎樣?

  • 【政黨調查】80%市民望政府電子消費券加碼至1萬

    【香港經濟日報專訊】5,000元電子消費券料最快下月接受申請,民主黨調查發現,逾7成受訪者贊成政府「一次過派發」整筆消費券,8成人更要求將金額「加碼」至1萬元,86%受訪者贊成政府將計劃擴展至18歲以下人士。

  • 【兩性關係】男友出Bonus打機課金$8000 女友嬲爆︰要適可而止囉!

    打機是不少男士們的興趣,不過女士們就未必明白箇中樂趣。最近,有女網民香港討論區出Post 大呻男朋友打機上癮,更將公司發放的獎金,全數課金,令該名女網民嬲爆。不過,有很多網友似乎不支持女網民的想法,更有人力撐她的男友做得好。(按圖了解更多)

  • 【家庭關係】住得屋企就要畀家用?網民:唔會同屋企講有幾錢人工

    不少打工仔經常表示,返工都是為份糧,但原來人工都可以鬧出家庭問題!有網民在在討論區發文,表示自己人工少得僅僅夠自己用,但父母經常有意無意暗示他要畀家用,令他深感不解。其他網民則持不同意見,反問為何會不夠使,究竟事發經過是如何?

  • 【職場熱話】新工加20%人工 舊公司挽留加15% 打工仔陷兩難 新公司竟然……

    打工仔返工的最大目的是甚麼?當然是錢吧!人工是每個打工仔都關心的議題,有得加人工固然是好事,不過有些公司卻underpaid兼沒人工加,轉工來提高薪金似乎是唯一選擇!可是,這次公司卻……

  • 【返工血淚史】每朝搭巴士都有人發爛渣 打工仔:遲到多得佢哋唔少……

    香港交通擠塞問題向來嚴重,特別是早上繁忙時間,上班族與學生哥分秒必爭,經常為了搭車而引起爭執。最近有打工仔在討論區不吐不快,指每日都有乘客在巴士上「發爛渣」,爭先恐後迫上巴士,有時更要車長調停,影響行駛速度。「究竟香港人係咪好大壓力?日日都因為呢啲人而搞到返工遲到。」