【香港買樓】買唔起樓被親戚睇小 打工仔:有樓先叫成功?

眾所周知,香港樓價冠絕全球,即使買一個納米單位都絕非易事,與其要死慳死抵捱麵包,才剛好夠錢供樓,年輕人情願將錢花在生活、旅遊、學習上,也不做「樓奴」。不過,上一代的想法有別年輕人,他們認為「買磚頭」才有安全感,今次的主角Eddie投稿表示身同感受,皆因他在一次家庭飯聚中,有親戚當面揶揄他無能力買樓,「佢哋講嘢不嬲都好難聽,由細到大好鍾意比較,今次佢哋話我買唔起樓,好無用喎」,令他當刻想拍枱離場。

延伸閱讀︰【職場熱話】買樓咪畀老闆同事知? 網民:從此無收工時間

不願做「樓奴」 Eddie︰「有樓先叫成功?」
經歷社運、新冠肺炎疫情,香港的樓價屹立不倒,可見港人置業依然有難度。讀者Eddie年過30歲,有份暫時穩定的職業,每月扣除家用、開支,大概可儲一萬元。雖然有儲錢習慣,惟香港樓價高企,即使只付首期仍是普遍打工仔的沉重負擔,「其實我20幾歲已經決定唔買樓,但係有啲人永遠唔明,佢哋只會以舊有社會嘅準則,判斷每個人的能力,我唔覺得我拎啲錢做其他嘢,好似去旅行咁有咩問題囉,唔通有樓先叫成功?」

無論任何人,想跟其他人有良好關係,首先要了解他們的處境和想法,正如年輕一輩的困難之處,未必人人都能理解。

延伸閱讀︰【婆媳糾紛】畀幾多家用奶奶都唔滿意!新抱:我好想搬出去住

除了買樓問題,其實不少年輕人都曾經在網上呻,每逢跟親戚見面時,總會被問到一些令人尷尬及頭痛的問題,例如…

延伸閱讀︰【職場兩性】最難拍拖的職業你有冇份?IT、護士、記者都榜上有名……

延伸閱讀︰【職場熱話】單身冇樓冇車冇另一半 網民:究竟我有冇成功嘅一日?

 

⏩⏩  大把兼職、散工、前線好工等緊你!即用「搵工快」WhatsApp 搵工  ⏪⏪

 

 溫馨提示 : CTgoodjobs手機APP已經更新

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • HOT【買樓置業】屋企無父幹 被妹妹問借錢買樓?家姐︰我自己都未儲到首期

    想在香港買樓置業,絕非易事,特別在疫情肆虐期間,各行各業都存在不明朗的因素,假若貿貿然花大筆金錢買樓,若頓時失業只會增加自己財務負擔,尤其是連首期都付不起的人,買樓前絕對需要三思。最近有打工仔分享個人的經歷,事緣她沒父幹,自己跟妹妹的感情不太好,但當首期都未儲到時,妹妹卻問自己借錢買樓,所以想問網民應否借錢給妹妹,你們又有何想法呢?(按圖了解打工仔的故事)

  • 【家庭關係】女友媽媽要求畀家用 男網民︰第一次拍拖 應該畀幾多好?

    亞洲人著重家庭觀念,年輕人為了報答家人的養育之恩,通常在有賺錢能力後,都會給家用父母。可是,如果你跟女朋友拍拖,作為男朋友又應否給家用予女方家人呢?最近有打工仔在網上討論區發帖,表示自己被女友媽媽要求給家用,由於他第一次拍拖,未知應否答應,因此上網問網友意見,而大部份網友稱「唔好做壞規矩」,你又點諗呢?

  • 【新年拜年】親戚成日問搵幾錢一個月?打工仔︰真係唔想見到佢哋

    每年農曆新年,打工仔雖然有長假期放,但一想到要跟親戚拜年即刻頭痛,每次見面都問長問短,不問你幾時結婚生仔,就問你人工有幾多,幾時升職加薪,所以年初一、二、三,大家都總會想盡辦法避年。最近,有位打工仔逃不出親戚的「魔爪」,在網上討論區開帖子大訴苦! (按圖了解打工仔的經歷)

  • 【裁員失業】一個月無工開 被媽媽拎多$6000過年 打工仔︰都冇乜人拜年

    新冠肺炎疫情持續,在過去一年香港人努力抗疫,更同時要面對行業萎縮,減薪、放無薪假,甚至可能被裁員,2020年絕不易過。最近,有打工仔在網上討論區分享個人的經歷,由於受疫情影響,本地的經濟轉差,打工仔上月被公司裁員,但接近農曆新年,其母親向打工仔額外拿$6000過年,令正失業的打工仔非常頭痛,「唔明大搞 (新年)做乜,為面?定係為錢?」

  • 【職場熱話】升職加人工唔敢同屋企人講?網民:加$500人工都要添家用

    市道艱難,如果打工仔有機會升職、加人工、派花紅及出雙糧,是值得開心的事。不過最近有網民在討論區分享,即使加人工也不想讓家人知道,原因竟然是怕要加家用,而且鄰近新年會被三姑六婆追問,因此寧願不說。

  • 【職場熱話】失業要唔要畀家用?網民:父母叫我借錢都要畀

    失業未算慘,無錢「畀家用」更慘?「畀家用」一向被視為子女的責任,打工仔會把部分人工交給家人,以作日常開支之用途,而這個問題經常成為家庭衝突的原因。有打工仔在網上討論區表示,現正處於失業零收入狀態,卻被家人追交家用,更說「借錢都要交到」,令他很大壓力。

  • 【網絡熱話】網民開帖大鬧假日司機5宗罪!唔打燈唔熟路邊項最得人驚?

    疫情關係,市民無法出外旅遊,變相在節日及週末放假時,大批人聚集到郊外散心。很多人亦趁放假期間做假日司機 (Holiday Driver),希望可以載著家人朋友到處遊玩,可是對普遍司機來說,假日司機居然是一種危機。最近,有網民在討論區出Post大鬧假日司機5宗罪,當中有些人罔顧交通規則,甚至嚴重到差點兒發生交通意外,「跟佢哋車尾真係慘過死,仲要有好多已經甩P,真係好心佢哋班人,可唔可以揸好少少手車先出嚟!」(按圖查看網民大鬧假日司機多宗罪)

  • 【政府工略】29歲做7年ACO月入$24000 住公屋有30萬儲蓄 因咩事怕無未來?

    「生命滿希望 前路由我創」,雖然這句廣告Slogan有點兒老套,可是要明白箇中真諦,並非人人都做到。最近有名自稱已做了7年助理文書主任 (ACO)的29歲網民,因對未來感到不安,所以在Facebook專頁「公務員secrets」投稿,問其他網民對投資的意見,卻反被網友指是「人生勝利組」,根據現時的人工及儲蓄已比好多香港人好,直斥「羨慕死好多人…」

  • 【職場熱話】打工仔放工回家 發現老爸借用自己照片玩交友App?

    打工仔每天上班用了大部分時間,哪有時間去擴大社交圈子?但新世代要識朋友,大多喜歡使用交友App,更有不少人因此而結識到另一半。想不到使用交友App的風氣,除了流行於年輕人和打工仔外,還流行到退休父母一輩……

  • 【職場熱話】人生一定要追趕? 網民:早結婚又話冇事業 有事業又話唔結婚…

    工作幾年後,你會發現時間過得比讀書時快很多,已經不能再以做學生時遊戲人生的態度來面對生活。身邊的朋友逐一結婚、生小孩、買樓、買車,大家就如上了高速公路一樣,一直線地完成這些checklist,互相追趕,非常吃力……