【5000元消費券】被上司要求夾份買零食 打工仔︰每人要上繳$500消費券

期待已久的政府$5000的電子消費券,第一期終於到手了!相信各位打工仔早已想好怎樣使用這$5000,不過原來未必人人都可以自由地使用屬於自己的金錢,正如讀者「辦公室小薯」日前投稿大呻公司上司強制下屬使用消費券夾份買零食,最慘的是無人敢出聲反對…

按圖了解讀者「辦公室小薯」為何不敢反對︰

讀者「辦公室小薯」分享︰「上次政府每人派一萬蚊,今年無現金,諗住有$5000消費券都好啦!我仲已經諗好晒有咩要買,加埋幫屋企換少少電器,其實覺得呢筆錢都幾好用。

不過計劃永遠趕不上變化,我無諗過我公司個阿姐可以咁過份…上星期有日返工,佢無啦啦喺我哋條Team個WhatsApp Group提議,話每位同事拎消費券$200出嚟買零食。$200其實唔係咩大數目,不過我哋成班同事都唔想畀錢囉!成Team加埋Total要畀千幾蚊出嚟,大佬呀,買咩零食要咁多錢呀?最慘係我哋都無咩人食零食…食得最多嘅咪係阿姐囉…

我哋其實好唔想拎呢$200出嚟,唔明點解要益佢。不過我哋私底下傾過,真係唔知可以點拒絕,因為呢個阿姐好神經質。之前試過有人同佢拗,佢即刻向老細打小報告,然後嗰位同事份Appraisal被佢寫到花晒。所以今次成班同事都諗緊應該用$200趕走呢個瘟神,定係要集體反抗好。

之前上網見過有人話出咗消券之後,被屋企人支配晒啲錢,原來已經好幸福。點都好過畀一個大家都好憎、嘢都唔想講多句嘅公司阿姐支配呀!畀你哋,其實會點反抗?」

延伸閱讀︰【職場熱話】喺位食早餐、食飯超時、冇倒垃圾 通通記名!網民:慘過返學!

簡單5招遠離無聊辦公室政治
職場上有是非正常不過,但不想捲入辦公室政治糾紛,又應該如何做才是上策?以下有5個簡單方法,可以讓是非精乖乖閉上嘴巴。

簡單5招遠離是非精:(按圖了解)

延伸閱讀︰【職場熱話】間間公司都有正義女班長?打工仔:連我傾偈都要擇名記低……

延伸閱讀︰【員工福利】打工仔呻Lunch無得出去食 得半粒鐘食飯 網民:打工啫 又唔係做奴隸

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【政黨調查】80%市民望政府電子消費券加碼至1萬

    【香港經濟日報專訊】5,000元電子消費券料最快下月接受申請,民主黨調查發現,逾7成受訪者贊成政府「一次過派發」整筆消費券,8成人更要求將金額「加碼」至1萬元,86%受訪者贊成政府將計劃擴展至18歲以下人士。

  • 【職場熱話】打工仔呻同事次次食飯唔畀錢 網民:點解仲要同佢食?

    在一個工作天裡,讓打工仔最期待的,除了放工之外,當然就是食Lunch的時間,光是想想待會吃什麼好東西、能夠與同事談笑風生就覺得開心,但有人居然為此事而覺得煩惱?

  • 【職場穿搭】女同事愛名牌 衣服logo密鋪平面、手袋放座位當眼處 同事:好難駕馭!

    人靠衣裝,佛靠金裝,有適當的場合穿合適的衣服,是尊重別人也尊重自己的表現。所以不少女士都很熱衷於裝扮自己,特顯自己對對方的尊重!不過,在添置衣物時,是不名牌就必屬佳品呢?有時可能還是需要看看自己是否合襯……

  • 【行業辛酸】網民熱討最辛苦行業 飲食地盤走唔甩 AV後製都有份?

    各行各業都有自己的辛酸史,就算是自己做老闆,同樣有很多說不出的委屈。有網民就在討論區發文,盤點曾經返過最辛苦的工作,飲食業與地盤當然榜上有名,有網民表示當AV後期剪接一樣有苦自己知。

  • 【職場熱話】做Marketing但公司唔畀用社交媒體!網民:咁會計係咪只可以用算盤?

    現在是數碼科技的年代,Digital Marketing是大勢所趨,只要有facebook、instagram就個個都可以為自己進行宣傳。但偏偏有公司請marketing卻限制大家不可使用facebook、instagram、YouTube、google等社交軟件……

  • 【職場熱話】工作不似預期 睇住上司每日罵人 「好想辭職的我係廢青嗎?」

    返工大概佔了人生一大半的時間,能夠找到一份自己喜愛的工作,相信是每個人的夢想,假如對工作內容完全沒有興趣,上司又每日都在罵人,你會否離職呢?有網民在討論區Dcard上發文分享上班的痛苦時刻,這些經歷又有沒有令你產生共鳴呢?

  • 【職場熱話】靚仔同事原來好變態!女同事慘被纏住:偷文具、扮偶遇、仲…

    靚仔就能橫行無忌?很多人覺得長相代表一切,在職場上更是好處多多,要認識另一半自然易過借火!不過,當你發現靚仔都有不為人知的一面,又會否繼續與他交往下去?

  • 【職場貼士】職場新鮮人易中辦公室地雷?網民教路︰唔好信晒人

    不少畢業生都擔心初入職場,不懂規矩會「得罪人多稱呼人少」。辦公室可以說是「第二個家」,和同事老闆相處的時間分分鐘比家人更多,有網民就決定在討論區求助,希望其他人可以教授一下辦公室「生存之道」。

  • 【職場人際】千字文呻等埋同事LUNCH 搞到無晒私人時間 網民: 自己食唔得嘅

    有時候同班同事一日對足9小時,若是感情好當然是樂事,但有時只是「人生過客」的話,在Lunch Time真的會想有逃避的衝動,享受一下「Me Time」,不過「唔埋堆」又怕被排斥,有網民在網上討論區發千字文大呻,每日都要等工作狂同事食午餐,感情不是特別好,有「陪太子午膳」的感覺,連自己可以食飯休息的機會都消失了,更指同事不時會在食飯時「畀說話佢聽」。

  • 【職場熱話】臨收工先話要送文件 阻住其他人收工係咪會幸福啲?

    打工仔最討厭的是甚麼?當然是被阻收工!正所謂「阻人收工,尤如殺人父母」,沒有甚麼能阻止到打工仔想收工的決心!但若果臨收工時才接到工作指示,大家又會怎樣應對呢?